← повернутись на головну
Вас цікавить схуднення після вагітності?
Ви хочете знати, як швидко схуднути, позбутися живота, позбавитися від целюліту, зменшити стегна? 
На сторінках інтернет-журнал для жінок MissFit, ви дізнаєтеся все про правильне харчування, про засоби і тренажерах для схуднення!





Дієта для вагітних

версія для друку

Дієта для вагітній при надмірній надбавці у вазі



дієта для вагітнихМедицина довела, що надлишкова маса тіла збільшує ризик розвитку багатьох серйозних захворювань. Особливо небезпечна зайва вага, коли йдеться про майбутній мамі. Якщо прибавка маси тіла під час вагітності надлишкова, без дієти не обійтися.


Чим небезпечні зайві кілограми для вагітної?

У вагітної жінки з надмірною масою тіла і ( або ) надлишкової надбавкою у вазі збільшується ризик:

  • розвитку пізнього токсикозу ( в першу чергу - підвищення артеріального тиску, можливі набряки, поява білка в сечі, при цьому порушується робота багатьох органів і систем майбутньої мами ), передчасного старіння плаценти;
  • виникнення гіпоксії ( кисневої недостатності ) плода;
  • народження крупного плоду;
  • виникнення слабкості пологової діяльності, частіше спостерігаються переношенные вагітності.

Надбавка ваги вагітної

У кожної жінки норма збільшення у вазі в чому індивідуальна. Вона залежить від індексу маси тіла, який можна розрахувати за наступною формулою: вага тіла в кілограмах розділите на ваш зріст у метрах у квадраті. Нормальним вважається індекс в межах від 19,8 до 25,9. Чим менше показники індексу маси тіла, тим більше ви можете додати у межах 10-14 кг. Якщо ви чекаєте народження близнят, додайте до цих цифр 2,3 - 4,6 кг

Як правило, вагітні жінки додають приблизно 40% загальної прибавки у вазі в першій половині вагітності і 60% - у другий. Якщо у жінки до вагітності була нормальна вага, в 1 триместрі вона може додати 1,5 - 2 кг. Іноді при вираженому ранньому токсикозі може відзначатися не збільшення, а втрата у вазі, яка інколи вимагає госпіталізації жінки.

Протягом 2 триместру жінка повинна набирати по 0,3 - 0,4 кг в тиждень. За весь дев'ятий місяць дозволяється набрати не більше 0,5 - 1 кг. Можливо, що за останній місяць майбутня мама взагалі не додасть, а перед пологами навіть трохи втратить у вазі. Вага повинна збільшуватися рівномірно і постійно, адже і від цього теж залежить нормальний розвиток дитини.

Часто буває, що спочатку худенькі жінки за час вагітності додають у вазі більше - і вони мають на це право, тому що за час вагітності заповнюють свій фізіологічний дефіцит маси. Так, якщо в перші два місяці для всіх норма - 0,5 кг, то в 20 тижнів худий жінці дозволено набрати вже 5,4 кг, жінці середньої статури - 4,8 кг, а майбутній мамі, що має до вагітності надмірна вага, - лише 2,9 кг. В 32 тижні загальна надбавка у вазі може становити, відповідно, 11,3; 10 і 6,4 кг, а в 40 тижнів - 15,2; 13,6 і 9,1 кг

Особливо необхідно відзначити, що «чистий» вага вагітної жінки може складатися не тільки з перерахованих вище моментів і відкладень в жировій клітковині - на нього можуть вплинути виникають при розвитку гестозу набряки, адже «вода» теж має свою масу! Тому при різкому збільшенні щотижневої надбавки у вазі, особливо у 2 та 3 триместрах, необхідно звернути увагу на появу перетяжок на щиколотках після носіння шкарпеток, на кільця і туфлі, які до вечора стають тісні, порахувати кількість випивається і виділюваної рідини на добу ( кількість першою не повинна перевищувати кількість другий ). Все це непрямі ознаки накопичення рідини в організмі, виникнення набряків. З цими проблемами необхідно поспішити до свого лікаря.


Раціон дієти для вагітних

дієта для вагітнихВ раціоні вагітної жінки має бути близько 100-120 г білків на день. Ця кількість повинна включати приблизно 70-90 г білків тваринного походження за рахунок молока, сиру, кефіру, ряжанки, йогурту, яєць, м'яса і риби. Під час вагітності потреба в жирах ( вважаються всі жири, що надходять з їжею ) становить 80-100 г, з них не менше 20 г рослинного походження. Вуглеводів в раціоні вагітної має бути не більше 350-400 г на добу. У другій половині вагітності треба скоротити кількість уживаних вуглеводів до 300 г на день за рахунок зменшення в раціоні кількості хліба, борошняних виробів, цукру і дещо збільшити кількість білків. Приймати їжу бажано 4-5 разів на день маленькими порціями. При цьому рекомендують такий розподіл калорійності страв: сніданок - 30%, другий сніданок - 10%, обід - 40%, полуденок - 10%, вечеря - 10%. Останній прийом їжі повинен відбуватися за 2-3 години до сну і складатися з легкозасвоюваних продуктів ( кефір, кисле молоко, сир ).

Страви готують варені, тушковані, запечені. Спеціального температурного режиму страв не потрібно. Сіль обмежують до 5-6 г на добу, так як вона сприяє затримці рідини, що також провокує патологічну прибавку маси. За добу рекомендують вживати 1-1,5 літра рідини. Обов'язковий щоденний прийом комбінованих полівітамінів і мінеральних препаратів для вагітних.

Меню для вагітних

Хліб і борошняні вироби: 100-150 г на добу. В цю кількість входять: пшеничний хліб їхні муки I і II сорту вчорашньої випічки або злегка підсушений, дієтичний безсольовий хліб, пшеничний хліб з борошна грубого помелу, хліб з висівками, житній хліб, нездобне печиво і бісквіт.

Супи: до 200 г на прийом щодня. Рекомендуються овочеві супи з невеликою кількістю картоплі, круп і макаронних виробів. Супи заправляють вершками, нежирної сметаною, можна додати рубану зелень.

М'ясо та м'ясні продукти: не більше 150 г в день. З нежирних сортів яловичини і телятини, м'яса кролика і птиці ( курятина, індичка - без шкіри ) готують парові котлети, кнелі, рулети, фрикадельки, зрази, парові пудинги. Дозволяється бефстроганів з відвареного м'яса. Після відварювання можна запікати м'ясо або робити заливні страви.

Риба: нежирні види - не більше 150 г на добу. Тріску, крижану рибу, судака, навагу та інше, можна відварити або приготувати у вигляді парового суфле або котлет, кнелей, фрикадельок, рибного пюре, рулетів і ін

Молоко і молочні продукти: незбиране молоко - до 200 г на день, якщо немає проблем з алергенами та переносимість молока. Молоко можна додавати в чай, кашу, готувати молочні супи. Можна некислий нежирний сир ( 100-200 г на день ), нежирний кефір або кисле молоко, нежирні і несолодкі йогурти ( також по 100-200 г на день ).

Яйця: 1-2 штуки в тиждень - некруто, «в мішечок», у вигляді парових омлетів.

Жири: вершкове несолоне масло, в тому числі топлене. Рослинні олії дозволяються тільки як додавання в їжу, не більше 15 г на добу.

Крупи і макаронні вироби: крупи - у вигляді додавання в супи. Розсипчасті каші з гречаної, перлової круп можна вводити в раціон тільки за рахунок зменшення хліба. Те ж саме стосується вермішелі і інших макаронних виробів: їх у невеликій кількості можна додавати в супи ( якщо при цьому ви не кладете в них крупи ) або зрідка використовувати в якості гарніру ( знову ж якщо в цей день ви відмовляєтеся від хліба і каш ).

Овочі: всі сорти капусти, свіжі огірки, кабачки, гарбуз, помідори, болгарський перець, листовий салат. Овочі, які можна вживати в сирому вигляді, краще вживати саме так. Рекомендуються кольрабі, моркву і земляна груша, натерті на тертці. Зелений горошок, будь квасоля, редис, буряк, відварна морква припустимі в обмеженій кількості, зелений лук, кріп, петрушка - як приправи до страв. Овочі можна готувати також у вигляді пюре, парових суфле, пудингів, котлет та ін

Закуски: салати із сирих і квашених ( після промивання ) овочів, вінегрети, з додаванням варених м'яса і риби. Заливне з риби і м'яса. Нежирна і несолона шинка.

Соуси: дозволяються молочно-фруктові соуси, бешамель без панірування борошна з додаванням невеликої кількості вершкового масла або сметани.

Спеції: мелкорубленая зелень петрушки або кропу, лавровий лист, кориця, гвоздика ( в невеликій кількості ).

Фрукти і ягоди: кисло-солодкі сорти в сирому або вареному вигляді, несолодкі компоти з них.

Солодощі: у разі надмірно швидкого набору ваги солодощі доведеться обмежити.

Напої: неміцний чай з молоком; несолодкі соки з фруктів, ягід і овочів, розбавлені кип'яченою водою; відвар шипшини.


Правильне харчування для вагітної

дієта для вагітнихОсь кілька нехитрих порад, які допоможуть вам уникнути проблем із зайвими щодня прибавляемыми грамами:

  • Основний принцип харчування - помірність. Ваші порції не повинні рости разом з вашим животиком. Те, що вас тепер двоє, не означає, що ви повинні їсти «за двох». Виходити з-за столу з відчуттям легкого голоду, а не з почуттям повної, надмірної ситості.
  • Головна умова правильного побудови харчового режиму - їжа повинна бути якісною та різноманітною в добовому і тижневому масштабі, у той час як кожна окрема трапеза повинна складатися з одного - двох страв. Якщо перед вами стіл, заставлений різноманітними стравами, треба встояти перед спокусою спробувати кожне.
  • Необхідно включати в добовий раціон якомога більше овочів, фруктів і ягід в натуральному вигляді. Вагітна жінка повинна щодня вживати свіжі овочі і фрукти, ягоди, городню зелень, щоб забезпечити свій організм і плід, що розвивається, мінеральними солями і вітамінами в достатній кількості.
  • Краще харчуватися традиційною їжею, тобто властивою смузі вашого постійного проживання і вашої раси. Так, для мешканок середньої смуги більш звичні капуста та яблука, ніж апельсини і ананаси.
  • Не рекомендується їсти відразу після пробудження і менш ніж за 2-3 години до відходу до сну. Нормальний інтервал між прийомами їжі - 4-5 годин. Намагайтеся зберігати звичайний режим харчування. Якщо їжа буде прийнята вчасно, то ваш організм вже «готовий» до її обробці, а отже, краще її перетравить і засвоїть.
  • Приймати їжу слід не менше 4-5 разів на день маленькими порціями.
  • Не можна пропускати сніданок або обід.
  • Рекомендується виключити всі «перекуси», особливо калорійною їжею.
  • Склянка води без газу за півгодини до їжі знижує апетит, при цьому не забувайте стежити за набряками!
  • Не заїдайте» поганий настрій.
  • Не їжте «за компанію».
  • Не бійтеся залишати на тарілці недоїдений шматочок.
  • Не доїдайте за принципом «а то зіпсується».
  • Купуйте продукти за заздалегідь складеним списком.
  • Не купуйте продукти у стані голоду.
  • Читайте етикетки. Не довіряйте красивими словами: «дієтичний», «низькокалорійний», а уважно читайте інформацію на етикетці продукту. Пам'ятайте, що «нежирний» або «знежирений», але солодкий йогурт за рахунок цукру може звести нанівець всі ваші зусилля по контролю за вагою!
  • Готуйте їжу без жиру.

Що вагітним не можна:

  • дієта для вагітнихСвіжий хліб, вироби із здобного і листкового тіста, крем, тістечка з кремом, тістечка, шоколад, цукерки, пряники та інші новації кондитерів.
  • Згущене молоко, морозиво, молочні коктейлі.
  • Сири та кисломолочні продукти з підвищеною жирністю, солодкі йогурти, пудинги, сирні глазуровані сирки, сиркові маси, сирні запіканки, ватрушки, чізкейки та інше.
  • Вся їжа, що відноситься до «фаст-фуду».
  • Жирні сорти м'яса і риби, сало, м'ясо гусака, качки, внутрішні органи тварин ( печінка, нирки ), мізки, копченості, ковбасні вироби, м'ясні та рибні консерви. Оселедець, солона і копчена риба, ікра.
  • Цілісні концентровані м'ясні, рибні, грибні бульйони і соуси.
  • Будь-які смажені страви або приготовані у фритюрі.
  • Яйця круто і смажені.
  • Всі гриби.
  • Солодкі види і сорти фруктів і ягід, такі, як виноград, диня, груші, банани.
  • З овочів - картопля в будь-якому вигляді.
  • гострі і солоні закуски; закусочні м'ясні, рибні та овочеві консерви. Особливо в томатному соусі.
  • Міцний чай, каву, какао.
  • Приправи і спеції: перець червоний і чорний, гірчиця, хрін, оцет, гвоздика, майонез, кетчуп.

Дієта для вагітних категорично виключає: будь-які алкогольні напої, рафінований цукор.


Спорт допоможе схуднути?

"Відпрацьовувати" зайві калорії шляхом фізичного навантаження не так-то просто. Наприклад, пробігши підтюпцем 7 км, людина витрачає приблизно стільки ж енергії, скільки він отримує, з'ївши всього лише одну стограмову плитку шоколаду ( 35% жиру, 55% вуглеводів ).



на головну

Обговорити тему на форумі
наверх


Користувальницький пошук








missfit.com.ua © Copyright 2007 МиссФит - інтернет-журнал для жінок info@missfit.com.ua
передрук матеріалів з сайту дозволяється з обов'язковим зазначенням активного гіперпосилання на сайт www.missfit.com.ua