← повернутись на головну
Вас цікавить схуднення після вагітності?
Ви хочете знати, як швидко схуднути, позбутися живота, позбавитися від целюліту, зменшити стегна? 
На сторінках інтернет-журнал для жінок MissFit, ви дізнаєтеся все про правильне харчування, про засоби і тренажерах для схуднення!





Дієта для вагітних

версія для друку

Дієта, меню для вагітних

Дієта для вагітних менюМеню майбутньої мами - це саме той фактор, який може кардинально вплинути на фізичне і розумове здоров'я малюка. Тому дієта при вагітності повинна розраховуватися з позиції впливу на формування та розвиток плода.

Вагітній жінці необхідно внести корективи в режим харчування. Матка збільшується і починає здавлювати внутрішні органи, в тому числі шлунок і кишечник, тому майбутній мамі краще їсти частіше і потроху. Щоденне триразове харчування спочатку замініть на 4-5 разове, а в другій половині вагітності на 5-7-разове. Постарайтеся розподілити продукти між прийомами їжі так, щоб у першій половині дня вживати переважно рибу, м'ясо, крупи. Молочні, рослинні продукти залиште на вечір.

Останній прийом їжі повинен бути не менш ніж за дві години до сну. При складанні меню для вагітної слід, насамперед, керуватися й іншими загальними рекомендаціями з дієтичного харчування. Виключити з раціону їжу жирну, смажену, копчену, гостру, солону, кислу, мариновану і консервовану - все це, так чи інакше, перевантажує печінку і жовчний міхур.

Якщо до того ж простудіювати спеціальну літературу, то може скластися враження, що їсти не можна практично нічого, і на кухні вагітної жінки можуть оселитися тільки кашки і знежирені йогурти. Однак слід чітко пам'ятати: не існує такого продукту, одноразове вживання якого в помірних кількостях могло б згубно позначитися на перебігу вагітності та стан плода.

Зрозуміло, існує група продуктів і способів приготування, які краще або зовсім виключити з раціону на час вагітності, або є їх зрідка, в мінімальних кількостях. Так, кава і вино сприяє підвищенню артеріального тиску, що небажано для майбутньої мами. Пиво і соління збільшують навантаження на нирки, які під час вагітності і так працюють за «двох». Взагалі алкоголь, тим паче у великих кількостях, може негативно позначитися на формування органів і систем малюка.

Крім того, майбутнім мамам, схильним до алергічних реакцій або мають близьких родичів алергетиків, бажано прибрати з раціону шоколад, цитрусові, полуницю, екзотичні фрукти, морепродукти, горіхи. Що ж залишається? Можна і потрібно включати в раціон вагітної зелень, овочі і фрукти, практично всі ( крім алергени ). Вживати їх треба сирими або термічно обробленими. Це, як правило, другі страви та салати, які краще заправляти нерафінованою олією.

Ягоди - журавлина, брусниця, шипшина чорниця, смородина, чорноплідна горобина - це головні помічники нирок майбутньої мами і джерело вітаміну С. гарні Ягоди свіжі, протерті, з цукром, варені, у вигляді морсів, компотів, киселів.

Каші - ідеальний сніданок для вагітної. Гречана, пшоняна, кукурудзяна та вівсяна каші містять залізо, вуглеводи, вітаміни, клітковину. Варити їх краще на воді, а за кілька хвилин до готовності покласти масло. У солодкі каші можна додати сухофрукти, а солоні - різні пасеровані овочі.

Не менш корисні і мюслі - простий готовий вітамінний коктейль, причому досить калорійний. Мюслі можна їсти з фруктовим соком, молоком, кефіром, йогуртом. До речі, молочні продукти, як свіжі, так і кисломолочні, є основним джерелом кальцію - без них не обійтися.

А м'ясо служить головним джерелом тваринного білка, вітамінів групи В і заліза. Краще купувати м'ясо охолоджене, а не заморожене, воно краще зберігає корисні якості. З м'ясних закусок перевагу віддайте нежирної шинки і буженини. А ось від ковбасно-сосисковий виробів бажано утриматися, в них занадто багато жирів і консервантів.

Риба. Цей продукт містить вітамін D і фосфор, які відповідають за роботу нервової системи дитини. Постарайтеся включати в раціон свіжу рибу нежирних сортів ( тріска, окунь, минтай, крижана, хек ).



Дієта для вагітних по триместрах вагітності

У першому триместрі організм переживає адаптацію до нового для нього стану. В цей період плід практично не потребує збільшення калорійності вашого раціону. Більш того, той зайву вагу, з яким ви будете боротися в післяпологовий період, як правило, жінки набирають саме в перші 12 тижнів вагітності. Тому не варто слухати бабусь, які в один голос твердять: «Їж за двох!»

В цьому триместрі відбувається закладка всіх систем малюка, і основний упор слід робити на якість їжі. Основу дієти повинні становити білки і вітаміни. Щоденний раціон - не більше 2000 ккал. Не обмежуйте себе у свіжих фруктах, овочах, зелені, соках. Пшеничний хліб краще замініть житнім або з висівками. Білок в перші тижні вагітності накопичується в організмі мами як «будівельний матеріал» для майбутньої дитини. Кістки і тканини почнуть формуватися пізніше, але запас краще зробити зараз.

Другий триместр - час активного росту плода. У цей період організм мами вимагає додаткової підгодівлі: добовий раціон збільшується до 2500 ккал. Але робити це треба не за рахунок цукру. Починаючи з 14 тижнів вагітності споживання кондитерських виробів, цукерок, варення обмежити до 40-50 г в день. У раціон включається до 40% жирів рослинного походження. Вони входять у структуру всіх тканин і допомагають організму засвоювати жиророзчинні вітаміни ( A, F, K, D ). З рослинних вибирайте будь-яке масло, вживати приблизно до 2 столових ложок в день. А ось від тваринних жирів ( вершкове масло, вершки, сметана ) краще відмовитися.

В цьому триместрі не слабшає роль вітамінів. Так, при нестачі вітаміну D в організмі жінки у плода гірше розвивається кістковий скелет, що підвищує ризик захворювання рахітом, а вітамін Е впливає на ріст кісток. Вітаміни «приходять» в наш організм разом з їжею. Вітамін містять вироби з борошна грубого помелу, висівки, неподрібнені крупи, бобові культури, картопля, фрукти, яйця, печінка, м'ясо, сир, масло.

Вітаміну А багато в моркві, але засвоюється він тільки разом з жирами. Полийте морквину рослинним маслом, і ваш організм отримає додатково порцію вітаміну Е. Кальцію, з низькокалорійних продуктів, найбільше в молоці, нежирному сирі, знежиреному сирі. Молоко потрібно вживати окремо від інших продуктів і пити маленькими ковточками - так кальцій міститься в ньому, краще засвоюється.

Особливу увагу приділіть солі. У першій половині вагітності це 10-12 г на добу, у другій половині - 8 г, а в останні два місяці вагітності - 5-6 р. Це утримає вас від набряків і допоможе не погладшати. Адже сіль утримує воду не тільки в тканинах, але і в жирових прошарках, де пара-трійка «рідких» кілограмів може затриматися надовго.

Третій триместр. На 7-9-му місяці вагітності мами повніють на очах. Вони вже звикають бачити себе округлими і перестають вважати сантиметри і кілограми. Відмовтеся від солоної, солодкої, жирної, смаженої їжі на користь дієтичної. Щоб притупити почуття голоду, їжте 5-6 разів на день. М'ясо і рибу бажано їсти в першій половині дня, так як білки довше затримуються в шлунку. У другій половині добре перейти на молочно-рослинні страви: сирники, запіканки, тушковані овочі. Ближче до кінця вагітності дієтологи рекомендують зменшити калорійність їжі і скинути вагу - це збільшить гнучкість та еластичність м'язових волокон.

Найголовніший принцип меню для вагітних - їжа повинна бути простою і корисною. Щоб вона була такою, важливо не тільки якість продуктів, їх поєднання, але і те, як ви їсте. От кілька нескладних правил:

  • готуйте з гарним настроєм;
  • їжте в спокійній обстановці;
  • дотримуйтесь режим харчування;
  • не розігрівайте кілька разів одне і те ж блюдо;
  • якщо немає бажання, то краще не приймайте їжу;
  • вибирайте собі їжу за смаком. Вагітність - це як раз той випадок, коли можна побалувати себе.

Під час вагітності багатьох жінок чекають такі неприємності, як токсикоз, печія, знижений гемоглобін, набряки. В боротьбі з ними також допоможе харчування. Від токсикозу можна врятуватися цитрусовими - краще лимоном. Ще спробуйте відвар чорносливу або кураги, можна разом, можна окремо ( причому саме відвар, а не компот з цукром ). Можна і просто пожувати сухофрукти.

При печії можна рекомендувати альмагель. Він буває двох видів: зелений ( звичайний ) і жовтий ( з сильним знеболюючим дією ), він абсолютно нешкідливий і рекомендований саме від печії при вагітності.

Для підвищення гемоглобіну можна застосовувати суміш свіжого морквяного й бурякового соків в пропорції 1:2. Але будьте обережні, так як буряковий сік біологічно активний, його п'ють не більше половини склянки в день і тільки в суміші з іншими соками. І це єдиний сік, який перед вживанням краще вистояти в холодильнику близько двох годин і тільки потім пити.

Набряки з'являються не стільки від кількості рідини, скільки від вмісту солей натрію в їжі. Їх кількість обумовлена посиленим споживанням молочних продуктів ( у них багато натрію ). У цьому випадку пийте сечогінний ( спеціальні збори трав, чай з лимоном, свіжий кефір ). Адже солі, накопичені в організмі, треба виводити, а без нормального пиття це неможливо. Але краще, якщо пиття буде кисле типу морсів.

Ось як приблизно може виглядати меню вагітної на день. З ранку, вставши з ліжка, випийте склянку простої води ( тільки не газованої або мінеральної ), щоб «запустити» кишечник в роботу. Якщо у вас токсикоз, то додайте у воду кілька крапель лимонного соку. Через 15-20 хвилин випийте склянку свіжовичавленого розведеного соку, морсу, трав'яного або зеленого чаю, а ще через 10-15 хвилин приступайте до сніданку.

Сніданок. На сніданок для стимуляції травлення потрібні страви, що містять грубу клітковину:

  • це різноманітні кашки ( крім манної ) на воді зі свіжими фруктами ( можна з варенням або джемом );
  • сирок з тертим яблуком або морквиною;
  • пару скибочок підсушеного хліба або печива.

Приблизно через 2-3 години, щоб вгамувати голод, зробіть другий сніданок. Тут підійдуть:

  • банан ( курага, чорнослив );
  • бутерброд з шматочком вареного м'яса ( або сиру ) і шматочком огірка ( помідора, листком салату ).
  • А ще через годину випийте чашку зеленого чаю і склянку улюбленого соку. Або, якщо хочете, кефір, ряжанку, йогурт.

Обід.

  • Почати краще з овочевого салату: 2-3 солодких перцю, 2 жмені посіченої капусти, петрушка, кріп, кінза. Заправте все рослинним маслом або нежирної сметаною ( але не майонезом ).
  • На перше - тарілочка супу чи борщу.
  • На друге відварне або тушковане м'ясо, картопля з овочевим салатом, овочеве рагу, риба, запечена з овочами.
  • На десерт випийте компот із сухофруктів, морси.

Полуденок. Через пару годин після обіду голод може дати про себе знати знову. Вам допоможуть з цим впоратися:

  • сирники ( сирна запіканка );
  • баночка йогурту;
  • бутерброд і чашка теплого какао або киселю.

Вечерю. Раціон досить великий:

  • нежирне м'ясо ( варене, тушковане, запечене )
  • запечена або приготована на пару риба
  • квасоля
  • вінегрет
  • сир, кисломолочні продукти.
  • На солодке - печиво, вафлі, слойки, булочки з фруктовою або овочевий начинкою. Через 15-20 хвилин все це можна запити відваром шипшини, або зеленим чаєм каркаде.

На ніч. Хоча ми і говорили, що після 19 годин краще не їсти, але іноді вагітній жінці так хочеться чого-небудь перекусити «на сон грядущий»... Деякі навіть не можуть заснути без походу до холодильника. Але вихід є:

  • склянка кефіру, ряжанки, йогурту;
  • солодке яблуко, персик, апельсин, грейпфрут. Дозволяється вприкуску з парою печива, сушок або сухариків.


на головну

Обговорити тему на форумі
наверх


Користувальницький пошук








missfit.com.ua © Copyright 2007 МиссФит - інтернет-журнал для жінок info@missfit.com.ua
передрук матеріалів з сайту дозволяється з обов'язковим зазначенням активного гіперпосилання на сайт www.missfit.com.ua