← повернутись на головну
Вас цікавить схуднення після вагітності?
Ви хочете знати, як швидко схуднути, позбутися живота, позбавитися від целюліту, зменшити стегна? 
На сторінках інтернет-журнал для жінок MissFit, ви дізнаєтеся все про правильне харчування, про засоби і тренажерах для схуднення!





Вільні радикали. Антиоксиданти

версія для друку

Що таке вільні радикали?

вільні радикалиВІЛЬНИЙ РАДИКАЛ - це атом або група атомів, які містять принаймні один непарний електрон. А якщо непарний електрон, інший атом або молекула з легкістю приєднуються до нього. Виникає хімічна реакція, здатна принести велику шкоду організму.

ВІЛЬНІ РАДИКАЛИ звичайно присутні в організмі в невеликих кількостях, і здоровий організм контролює їх. Деякі вільні радикали виробляються імунною системою. Вони руйнують віруси і бактерії. Інші вільні радикали беруть участь у провадженні важливих гормонів та активізації необхідних для життя ферментів. Вільні радикали потрібні організму для виробництва енергії та різноманітних субстанцій, яких він потребує.

Утворення безлічі вільних радикалів, стимулює утворення ще більшої їх кількості, а це веде до ще більшого збитку для організму. В результаті присутності небезпечного кількості вільних радикалів може змінитися спосіб кодування клітинами генетичної інформації, порушиться структура білків. Імунна система розпізнає такі білки як чужі і постарається їх знищити. В кінцевому підсумку мутовані білки зіпсують імунну систему, що призведе до лейкемії та інших типів раку, серцевих та інших захворювань.

ВІЛЬНІ РАДИКАЛИ здатні руйнувати захисні клітинні мембрани, можуть призводити до накопичення рідини в організмі, що сприяє швидкому старінню організму. Крім того, при цьому порушується рівень кальцію в організмі, що також призводить до різних захворювань.

До виникнення вільних радикалів наводять різні фактори, а саме: радіаційне опромінення, тривале опромінення сонцем, що забруднюють навколишнє середовище речовини - тютюновий дим та автомобільні вихлопні гази, багата жирами дієта.



Знищувачі вільних радикалів

Зазвичай кількість вільних радикалів контролюється дією поглинач вільних радикалів, що утворюються в організмі природним шляхом. Ці поглиначі, звані антиоксиданти, які нейтралізують вільні радикали, пов'язуючи їх вільні електрони. В якості антиоксидантів виступають: ферменти, які постійно синтезуються організмом; деякі вітаміни і мікроелементи ( А, С, Е, бета - каротин, селен ); гормон мелатонін; деякі трави ( чорниця, гінкго білоба, екстракт виноградних кісточок, зелений чай ). Багато антиоксиданти можна отримувати з їжею, наприклад, вживаючи пророщене зерно, свіжі фрукти і овочі. Однак на сегодняшщний день, коли навколишнє середовище дуже сильно забруднена, цього недостатньо. Тому необхідний додатковий прийому антиоксидантів, які зводять до мінімуму вплив вільних радикалів.



Альфа-ліпоєва кислота

Альфа-ліпоєва кислота сприяє нейтралізації ефекту вільних радикалів, збільшуючи антиоксидантні властивості вітамінів С і Е і глутатіон. Крім того вона забезпечує функціонування двох ключових ферментів, які перетворюють їжу в енергію.



Вітамін А і бета - каротин

Вітамін А і його попередник бета - каротин - потужні винищувачі вільних радикалів. Вітамін А необхідний для здоров'я шкіри і слизових оболонок. Він підсилює імунну реакцію. Бета - каротин і вітамін А руйнують канцерогени, що викликають рак, попереджають захворювання серця та інсульти, знижують рівень холестерину.



Вітамін С

Вітамін С як дуже сильного антиоксиданту захищає інші антиоксидатны, зокрема, вітамін Е, а також клітини головного і спинного мозку. Крім того, вітамін С нейтралізує багато небезпечні субстанції і грає ключову роль в імунній системі. Він підвищує синтез інтерферону - природного борця з вірусами і стимулює активність деяких імунних клітин



Вітамін Е

вільні радикалиВітамін Е - сильний антиоксидант, який попереджає окислення ліпідів ( жирів ). Оскільки складаються з ліпідів мембрани клітин, він запобігає їх руйнування вільними радикалами. Вітамін Е покращує засвоєння кисню, посилює імунну реакцію, відіграє важливу роль у запобіганні катаракти, викликаної впливом вільних радикалів, знижує ризик коронарних захворювань.

Для підтримання нормальної концентрації вітаміну Е необхідний цинк. Селен покращує засвоєння вітаміну Е, тому їх рекомендують вживати разом.



Глутатіон

Глутатіон - протеїн виробляється печінкою з амінокислот. Це сильний антиоксидант. Він знижує згубний ефект куріння, радіаційного опромінення, ракової хіміотерапії і токсинів, наприклад, алкоголю. Як нейтралізатора важких металів і наркотиків глутатіон сприяє лікуванню захворювань крові і печінки.

Глутатіон захищає клітини кількома способами. Він нейтралізує молекули кисню до того, як вони зможуть завдати шкоди. Разом з селеном він утворює фермент глутатіон-пероксидазу, нейтрализующую перекис водню.

Глутатіон захищає не тільки окремі клітини і тканини артерій, мозку, серця, імунні клітини, нирки, кришталик очі, печінку, легені та шкіру від окислення. Він відіграє велику роль у запобіганні раку, особливо раку печінки; уповільнює процеси старіння.



Кофермент Q10

Кофермент Q10 - антиоксидант, схожий з вітаміном Е. Він відіграє важливу роль у виробництві клітинної енергії, є сильним імунологічним стимулятором, підсилює кровообіг, володіє здатністю уповільнювати процес старіння, корисний для серцево-судинної системи.



Мелатонін

Гормон мелатонін виробляється шишкоподібною залозою, яка знаходиться в головному мозку. У дитинстві мелатонін виробляється в большимх кількостях. Незадовго до статевого дозрівання його виробництво починає знижуватися і з віком неухильно скорочується.

Мелатонін є самим ефективним антиоксидантом з усіх відкритих на сьогоднішній день, оскільки він здатний проникати в будь-яку частину організму. Мелатонін захищає клітини від надзвичайно широкого спектру несприятливих впливів. У клітці він забезпечує особливий захист ядрі - центральної структурі, що містить ДНК. З його допомогою пошкоджена клітина має можливість відновити себе. Мелатонін також стимулює фермент глутатіон - пероксидазу. Природне вироблення мелатоніну в організмі можуть пригнічувати вживання алкоголю, недолік сну і недостатньо тривале перебування в темряві. Вироблення мелатоніну сприяють білок, нікотинамід, вітамін В6 і В12, ацетил - карнітин.



Олігомерні проантоціаніди

вільні радикалиОлігомерні проантоціаніди ( ОПЦ )- це речовини природного походження, унікальні флавоноли, що володіють потужним антиоксидантним впливом і чудовою біодоступністю. Клінічні випробування показали, що ОПЦ можуть бути в 50 разів могутніше вітаміну Е і в 20 разів, вітаміну С за биодоступой антиокислювальної активності. Крім того, вони зміцнюють і відновлюють сполучні тканини, в тому числі і тканини серцево судинної системи, пом'якшують алергічні та запальні реакції. ОПЦ виявлені в безлічі рослин, але їх основні джерела - екстракт соснової кори ( пікногенол ) та екстракт виноградних кісточок.



Селен

Селен - важливий компанент антиоксиданту ферменту глутатіон-пероксидази. Цей фермент знаходить небезпечний пероксид водню і перетворює його у воду. Він особливо важливий для клітин крові, а також серця, печінки та легенів. Селен стимулює підвищену реакцію антитіл на інфекцію.



Цинк

Цинк необхідний для підтримання нормальної концентрації вітаміну Е і сприяє абсорбції вітаміну А. Крім того, цинк сприяє залоз та імунної системи.



Цистеїн

Цистеїн необхідний для синтезу глутатіону - нейтралізатора вільних радикалів. Він використовується печінкою і лімфоцитами для детоксикації хімічних та інших отрут. Це потужний нейтралізатор алкоголю, тютюнового диму і забруднення навколишнього середовища - факторів, що пригнічують імунну систему. Добавки, що містять L-цистеїн, збільшують число захисних ферментів, знижуючи ураження клітин, яке є характерним для старіння.



на головну

Обговорити тему на форумі
наверх


Користувальницький пошук








missfit.com.ua © Copyright 2007 МиссФит - інтернет-журнал для жінок info@missfit.com.ua
передрук матеріалів з сайту дозволяється з обов'язковим зазначенням активного гіперпосилання на сайт www.missfit.com.ua