← повернутись на головну
Вас цікавить схуднення після вагітності?
Ви хочете знати, як швидко схуднути, позбутися живота, позбавитися від целюліту, зменшити стегна? 
На сторінках інтернет-журнал для жінок MissFit, ви дізнаєтеся все про правильне харчування, про засоби і тренажерах для схуднення!





Сучасне харчування

версія для друку

ХУДІ ЖИВУТЬ ДОВШЕ ПОВНИХ


В даний час закінчився ряд багаторічних (20-40 років) спостережень за великими групами людей по оцінці взаємозв'язку маси тіла і смертності. Було показано, що худі люди з індексом маси тіла* (ІМТ) менше 20 кг/м2 набагато раніше (12-14 років) і частіше, ніж люди з надлишковою масою тіла (ІМТ 25-29,9 кг/м2) вмирають від серцево-судинних і онкологічних захворювань, а також хронічних обструктивних хвороб легенів. Мінімальна захворюваність і найбільша тривалість життя спостерігається у людей з ІМТ 23-25 кг/м2. Це, з високою ймовірністю, пов'язано з тим, що жирова тканина, за новими науковими даними, синтезує деякі гормони (зокрема, естрогени - жіночі статеві гормони) та інші біологічно активні речовини, що сприяють профілактиці зазначених захворювань та попередження ранньої смертності. І дійсно, доведено, що у жінок з надлишковою масою тіла, не досягає розмірів ожиріння, набагато рідше розвиваються рак молочної залози і остеопороз. Надлишкова маса тіла без ожиріння не робить негативного впливу на показники жирового і вуглеводного обміну, а також на артеріальний тиск у практично здорових чоловіків і жінок. І навіть зарубіжні страхові компанії в кінці XX століття констатували найменші показники смертності серед тих людей, у кого маса тіла перевищувала нинішню західну норму (ІМТ 18,5 кг/м2) на 10%. Таким чином, краще бути пухким і щасливим, ніж худим, і нещасним.

• Індекс маси тіла розраховується за формулою: ІМТ = = Вага (кг) : Зріст (м)2. Наприклад: 60 кг : (1,5 м)2 = 60 кг : : 2,25 м2 = 26,7 кг/м2.



Продукти бувають шкідливі і корисні

Немає продуктів харчування абсолютно шкідливих або абсолютно корисних. Все залежить не тільки від дози, як, наприклад, при застосуванні ліків, але й від способів кулінарної обробки, особливостей використання, стану здоров'я, віку і багатьох інших факторів. Візьмемо, наприклад, молоко - один з основних джерел кальцію. Без нього просто не обійтися дітям, у яких йде інтенсивний ріст кісток, вагітним, жінкам після 50-ти, в яких часто розвивається остеопороз, хворим з переломами. У той же час саме молоко багато дорослі переносять погано: часто з віком різко падає активність ферменту лактази, що розщеплює вуглевод молока - лактозу, що викликає порушення перетравлення молока. Що робити? Треба використовувати молочні продукти, в яких лактоза, так і білки молока вже розщепилися кисломолочними мікроорганізмами, тобто вживати кефір, кисле молоко, сир, сир. Більшість сирих овочів і фруктів не можна вживати при виразковій хворобі шлунка і гострому гастриті. А як же вітамін С, харчові волокна? Треба використовувати варені овочі, протерті ягоди і фрукти без шкірки, компоти з них і т. д. тобто треба знати, що і коли можна їсти з максимальною користю для свого організму, коли він здоровий і хворий.



ХАРЧУВАННЯ НАШИХ ДАЛЕКИХ ПРЕДКІВ

Наші далекі предки не були вегетаріанцями, ні м'ясоїдами - вони їли все, що вдавалося зловити, зібрати, викопати, тобто вживали як рослинну, так і тваринну їжу. До того, як з'явилося землеробство «печерні люди» годувалися полюванням, рибальством та збиральництвом (збирали ягоди, горіхи, мед тощо). Частка тваринної їжі в раціоні залежала від географічних і кліматичних умов: на півдні (наприклад, в Африці), де сезон збирання тривав майже цілий рік, вона була менше, на півночі - більше. Проте зовсім без м'яса не обходилося ні одне плем'я, тому що один убитий мамонт або буйвол, навіть якщо полювання на нього тривала кілька днів, - природно, більш энергоценная їжа, ніж кількість плодів і комах, яке могли зібрати жінки і діти за ті ж кілька днів. Між іншим, вчені вважають, що вживання в їжу тваринного білка зіграло величезну роль у розвитку мозку Homo sapiens, і не тільки на біохімічному рівні: адже для того, щоб вбити навіть дрібного звіра, потрібно набагато більше винахідливості, чим для того, щоб викопати якийсь корінець.



«Здорове» харчування близьких предків

Багато людей досі нарікають, що в старі добрі часи їжа була натуральною, всі харчувалися правильніше й менше боліли. Так, дійсно, раніше люди їли начебто здорову їжу, приготовану з того, що у них росло «у саду та на городі», лікувалися народними засобами і жили собі бадьорими і здоровими всі свої недовгі 30-40 років. Саме такою була середня тривалість життя в XVII-XIX століттях. Інфарктів, інсультів і раку було набагато менше, тому що люди не доживали до того віку, коли розвиваються ці хвороби, а вмирали від інфекційних хвороб (холери, дифтерії, пневмонії, туберкульозу тощо). Щодо того, що у всіх була здорова їжа, теж є сумніви, так як самим повноцінним харчуванням вважалося м'ясо, і чим більше, тим краще. Навіть лікарі прописують хворим їсти побільше м'яса, а ослабленим пацієнтам рекомендувалися бульйон з жирної яловичини або птиці для лікування і оздоровлення. Фрукти і ягоди вважали екзотичною їжею, а овочі і крупи - їжею бідняків. Тому багато людей гинуло від цинги, хвороби бери-бери та інших захворювань, обумовлених відсутністю в харчуванні овочів, плодів і круп, тобто недоліком вітамінів С, В та інших. Забезпечені верстви населення об'їдалися м'ясом і солодощами, а бідняки сиділи цілий рік на «здорових» овочах типу ріпи і капусти, хліб і 1-2 видах круп. Молоко було тільки в селах, міським біднякам воно було не по кишені. Так що здорове харчування наших предків віриться насилу.



Воду можна пити під час їжі і відразу після неї

Пиття води або інших рідин під час їжі теоретично повинно уповільнити травлення в шлунку за рахунок розведення шлункового соку, але недавні спостереження, проведені у здорових людей, не підтвердили цього. Виявилося, що все залежить від вихідного характеру шлункової секреції (концентрації соляної кислоти і пепсину в шлунку) та складу їжі. Якщо є секреторна недостатність, то рідинами під час їжі краще не зловживати, але для здорової людини це не має значення. Пропагандисти здорового харчування часто посилаються на народні традиції. Однак більшість з них, рекомендуючи пити не пізніше ніж за 20-30 хвилин до їжі або не раніше чим через 1,5-2 години після їжі, забувають, що у народів різних країн здавна практикується пиття рідини під час їжі. Відмінності полягають лише в уживаних рідинах: вода, розбавлене або нерозбавлене вино, квас, чай, розведені нежирні кисломолочні напої і т. д. Наприклад, для Франції це - столове вино, для США - холодна вода, для Японії - чай, який п'ють до і під час їжі. Є підстави вважати, що питання про вживанні води або інших рідин під час їжі повинен вирішуватися індивідуально. Виняток становлять лікувально-столові і лікувальні мінеральні води, пити які слід за спеціальними показаннями і правилами.



Полівітаміни можна приймати будь-які

Є величезна кількість полівітамінних, полівітамінно-мінеральних та інших препаратів, що продаються без рецепту лікаря. Причому кількість різних вітамінів і мінералів у деяких з них досягає декількох десятків. На перший погляд, це непогано - в одному препараті є всі необхідні компоненти, не треба ковтати кілька пігулок або капсул. Однак не все так просто, тому що в препаратах вітаміни і мінерали знаходяться у вигляді хімічно чистих речовин і можуть взаємодіяти один з одним на хімічному рівні, в тому числі і дезактивувати один одного. Зокрема, двовалентне залізо може окислювати вітаміни А і Е, а аскорбінова кислота - вступати в реакцію з вітамінами групи В, у результаті чого кількість вітамінів, їх активність у таких комплексах стають менше заявлених параметрів. Крім того, існують конкурентні взаємини між окремими мінеральними речовинами, між деякими вітамінами, а так само між тими і іншими вже в організмі людини. Наприклад, існує пряма конкуренція між деякими металами: залізо, кальцій, магній і цинк конкурують один з одним при одночасному прийомі за транспортні системи крові; кальцій і залізо гальмують всмоктування марганцю, а цинк - міді. Надлишок вітаміну З, поряд з іншими неприємностями, описаними вище, гальмує накопичення вітаміну А в печінці, збільшує виведення вітамінів В2, В6, B12, сприяє дефіциту міді в організмі.

Великі дози вітаміну B1 і його коферментів конкурують з пантотенової кислотою на рівні тканинних білків, зменшуючи як її зміст, так і кількість коензиму А в печінці. Тому в «правильному» препараті повинні міститися і вітамін В1, і пантотенова кислота. Поряд з конкурентними, мають місце і синергічні ( доповнюють дію один одного ) відносини між біологічно активними речовинами, і це теж треба враховувати при виборі препаратів. Так, наприклад, для кращого засвоєння кальцію необхідний вітамін D, вітамін В1 покращує засвоєння і активність магнію; такі антиоксиданти, як вітаміни А, Е і С, які посилюють дію один одного, а вітамін Е посилює дію селену. Вітамін С сприяє кращому засвоєнню заліза і хрому. Причому на хімічному рівні ( в препараті ) ефект може бути один ( негативний ), а в організмі ( навпаки, позитивний ). Було доведено, що із зростанням кількості компонентів вітамінно-мінеральному препараті збільшується і кількість можливих взаємодій між інгредієнтами. Це призводить до того, що багато компонентів починають негативно діяти один на одного на різних рівнях. Слід врахувати, що на теперішньому етапі розвитку наукових знань про взаємодію окремих біологічно активних інгредієнтів ще дуже багато аспектів таких взаємодій поки не до кінця вивчені. Тому видається доцільним поділ вітамінів і мінералів комплексного препарату на кілька препаратів (таблеток або капсул) для зменшення можливих негативних і збереження позитивних впливів. Таким чином, вибирати треба такі препарати, де вітаміни і мінерали «рознесені» за різними капсул, а ще краще - щоб і конкуруючі мінерали були в різних таблетках. Тобто приймайте вітаміни і мінерали окремо, поки учені не визначили - що можна об'єднувати, а що не можна.

Нові форми вітамінів - шипучі таблетки - згодяться далеко не всім. Наприклад, у людей, що страждають виразковою хворобою або гастрит у стадії загострення, вони можуть лише погіршити стан. І останнє: зовсім необов'язково прагнути до того, щоб до складу препарату входили всі відомі вітаміни. За останніми даними Інституту харчування Російської академії медичних наук, більша частина населення Росії відчуває дефіцит вітаміну С (аскорбінової кислоти), 30-40% - вітамінів групи В, бета-каротину, вітаміну Е. Досить, щоб у препараті були саме ці речовини.

Сучасне харчування. Ілюзії та міфи

Уривки з книги

Автор: академік АМТН, д-р мед. наук проф В.Г. Лифляндский



на головну

Обговорити тему на форумі
наверх


Користувальницький пошук








missfit.com.ua © Copyright 2007 МиссФит - інтернет-журнал для жінок info@missfit.com.ua
передрук матеріалів з сайту дозволяється з обов'язковим зазначенням активного гіперпосилання на сайт www.missfit.com.ua