← повернутись на головну
Вас цікавить схуднення після вагітності?
Ви хочете знати, як швидко схуднути, позбутися живота, позбавитися від целюліту, зменшити стегна? 
На сторінках інтернет-журнал для жінок MissFit, ви дізнаєтеся все про правильне харчування, про засоби і тренажерах для схуднення!





Харчування при клімаксі

версія для друку

Клімакс. Правила харчування

Більшість жінок до певного віку не замислюється про клімаксі. Тому-то його наступ часто сприймається болісно, а часом і трагічно - мовляв, все приємне і значуще вже позаду, попереду лише безрадісна старість. Насправді клімакс - це новий етап у житті, не менш приємний, ніж всі інші. Природа звільняє жінку від дітонародження - так сказати, відправляє організм у відпустку. І цим відпусткою потрібно правильно розпорядитися...

Після настання менопаузи здоров'я жінки багато в чому залежить від того, як вона харчується. У цей період правильне харчування пов'язано не тільки з зовнішністю і стрункою фігурою, але і з збереженням здоров'я, профілактикою різних «вікових» захворювань.

В період клімаксу припиняється синтез жіночих статевих гормонів. А оскільки будівельним матеріалом для них є «той самий» холестерин, актуальним стає правильний вибір продуктів, що містять жири.

Жири тваринного походження містять так звані насичені жирні кислоти, які, потрапляючи в організм, сприяють підвищенню в крові рівня «шкідливих» жирів - холестерину та тригліцеридів. Тут важливо не потрапляти на рекламні виверти.

Продукти харчування можуть не містити холестерин, проте якщо до їх складу входять насичені жири, він буде синтезуватися в організмі.

В рослинних продуктах ( зокрема в горіхах і рослинному маслі ) містяться в основному поліненасичені жирні кислоти, споживання яких сприяє зниженню рівня холестерину і тригліцеридів у крові.

У рибних продуктах і в деяких рослинних оліях присутні корисні мононенасичені жирні кислоти, також сприяють нормалізації жирового складу крові.

Види жирів легко відрізнити один від одного за зовнішнім виглядом: насичені при кімнатній температурі зберігають твердий стан, а ненасичені стають рідкими. Треба сказати, що і ненасичені жири слід споживати в обмеженій кількості.

Відкривайте для себе нові способи приготування страв на пару, в духовці або мікрохвильовій печі - без жиру і масла. Така їжа не тільки корисна, але і вбереже від великої надбавки у вазі, атеросклерозу, гіпертонії.

Обмежте споживання жирних сортів м'яса, перед приготуванням зрізайте з м'яса весь жир. Віддавайте перевагу птиці, тільки обов'язково знімайте шкіру перед приготуванням.

Готові м'ясні продукти повинні бути на вашому столі в якості делікатесів - в дуже невеликих кількостях. Це стосується всіх видів ковбаси, сосисок, сардельок, бекону... З обережністю слід ставитися до субпродуктів.

Що стосується яєць, припустимо одне в тиждень, оскільки жовтки містять багато холестерину.

Позбавляйтеся від стереотипів - мовляв, знежирене молоко - це не молоко. Чим менше в молоці жиру, тим більше в ньому кальцію. Перший вам ні до чого, а ось другий просто необхідний. Не проходьте повз пакетів молока, на яких значиться жирність 0,5% - це повноцінний продукт, вкрай корисний для вас.

Вибираючи сир, віддавайте перевагу нежирним сортам, які найбільш багаті білком і кальцієм.

На споживання риби і морепродуктів обмежень практично немає. Якщо раніше ви рідко їли рибу, вводите її в раціон поступово: спочатку 1-2 рибних страви в тиждень, потім 3-4. Не встигнете озирнутися, як більшу частину вашого раціону будуть складати дари моря.

Ні в якому разі не відмовляйтеся від борошняних, круп'яних і макаронних виробів. По-перше, вони містять незамінний джерело енергії - вуглеводи, по-друге, не дають такої надбавки у вазі, як жири, але тільки в тому випадку, якщо приготовані на пару, в духовці або мікрохвильовій печі без жиру.

Включіть в своє харчування висівки. У сирому вигляді вони несмачні, але є дуже цінним продуктом, джерелом вітамінів групи В. Плюс нормалізують роботу кишечника і протистоять виникненню закрепів. Щоб підвищити вміст висівок в своєму раціоні додавати в супи, каші, салати, котлети. Смак улюбленого страви від цього не зміниться, однак воно стане ще корисніше і смачніше.

Хорошим джерелом ненасичених жирів, повноцінного білка, мікроелементів і кальцію є горіхи. Невелика їх кількість ( до 100 г в день ) стане не просто корисною їжею, але й ласощами, здатним підняти настрій.

Як вже говорилося, в клімактеричному періоді можливе загострення або розвитку різних захворювань, зокрема, гіпертонії. З цієї причини слід обмежити споживання солі. Але їжа не повинна ставати несмачною. Відкрийте для себе пряні трави і приправи. Вони додадуть новий незвичайний смак знайомим продуктів і принесуть користь, оскільки в переважній більшості є ще і лікарськими рослинами.

Під час клімаксу треба стежити за достатнім споживанням вітамінів і мікроелементів, які є біологічними каталізаторами всіх обмінних процесів. Найбільша кількість вітамінів і мікроелементів можна отримати з яскраво забарвлених овочів. Корисна будь-яка зелень, оранжево-червоні ягоди, фрукти і овочі ( солодкий перець, морква, смородина, вишня ). Їжте червонокачанну, а не білокачанну капусту, грейпфрути з червоною, а не з білою м'якоттю.

Жінкам, які по тим або іншим причинам не можуть правильно харчуватися, слід приймати полівітаміни з мікроелементами.

Правильніше всього придбати в аптеці спеціальні вітамінні комплекси. Простежте, щоб вони містили не менше 12 вітамінів і 12 мінералів. Це можуть бути відносно недорогі препарати, але приймати їх слід постійно. На всякий випадок звіртеся з таблицею рекомендованого добового споживання вітамінів і мінералів. Бувають комплекси з підвищеним змістом того або іншого елемента - їх слід приймати лише обмежену кількість часу.

З обережністю ставитеся до вітамінних препаратів, у складі яких крім вітамінів і мікроелементів присутні трави. З тих чи інших причин деякі трави можуть бути вам протипоказані. Якщо цього не враховувати, від таких добавок буде більше шкоди, ніж користі.

Пам'ятайте про регулярних медичних оглядах - в період клімаксу існує небезпека розвитку різних захворювань. Але ми впевнені, що ви зумієте так організувати своє харчування і спосіб життя, що цей період буде активним і повноцінним.



Кладіть менше, жуйте довше!

У період менопаузи важливий не тільки склад продуктів, але і сам процес їжі. Наведені нижче прості правила допоможуть вам отримувати задоволення від трапези і при цьому не переїдати:

  • Перед початком їжі випивайте півсклянки води, несолодкого соку або нежирного бульйону. Це зменшить апетит і допоможе ситніше відчувати себе в кінці.
  • Кладіть їжу на маленьку тарілку. Так ви зможете контролювати кількість їжі, що з'їдається за один прийом.
  • Ретельно пережовуйте їжу. Чим більше часу ви витрачаєте на їжу, тим краще. Люди, які переїдають, як правило, їдять швидко, вони не відчувають смаку їжі, і щоб насититися їм доводиться з'їдати більше.
  • Уникайте рясної їжі по вечорах.


Ні дня без мінералів!



Кальцій

Кальцій необхідний у будь-якому віці, проте в період менопаузи він особливо важливий для запобігання остеопорозу - витончення кісткової тканини. Щоб забезпечити надходження в організм необхідної кількості кальцію, включайте в свій раціон продукти, багаті цим мінералом: мигдаль, дріжджі, сир ( знежирений або з низьким вмістом жиру ), йогурт ( знежирений або з низьким вмістом жиру ), молоко ( знежирене або з низьким вмістом жиру ), молочне або вершкове морозиво ( з пониженим вмістом жиру ), морські водорості ( бурі ), скумбрія, лосось, сардини консервовані, зерна гірчиці, соєві боби ( тофу ).

Бор

Як показали дослідження, бор затримує кальцій в кістках і тим самим зменшує їх крихкість. Бор міститься в мигдалі, чорносливі, ізюмі. Багаті їм спаржа, качанна капуста, інжир, персики, полуниця.

Лігніни

Багато лікарів дотримуються думки, що присутність лигнинов послаблює припливи і усуває сухість піхви. Кращим джерелом лигнинов є лляне насіння. Його можна помолоти і додавати в каші, йогурти, борошно для випічки. Денна норма - 1-2 чайні ложки. Можна використовувати і льняне масло, додаючи його в салати або змащуючи їм пиріжки.

Магній

Цей мінерал, що володіє седативним ефектом, знімає дратівливість, занепокоєння, перепади настрою, допомагає боротися з безсонням. Також він сприяє засвоєнню кальцію кістковою системою, зменшує рівень «поганого» холестерину, розслаблює м'язи, в тому числі серцеву. Магній міститься в мигдалі, горіхи кеш'ю, салаті, ламінарії, пшеничних висівках. З'ївши 3 столові ложки товченого мигдалю, ви отримаєте близько 77 мг магнію. Загальна кількість цього мінералу в раціоні повинна становити 320 мг.

Омега-3 жирні кислоти

Компоненти цих жирних кислот захищає від хвороб серця завдяки своїй здатності підвищувати вміст «хорошого» холестерину і зменшувати кров'яний тиск. Кращий вибір - жирна риби двічі на тиждень ( 100 г сардин, лосося, макрелі або форелі міститься більше 1000 мг кислот омега-3 ). Рослинними джерелами цих кислот є лляне насіння, волоський горіх і олії з них.

Вітамін Е

Цей антиоксидант захищає серце, полегшує припливи, зменшує набухання грудей і вагінальну сухість. Щоб отримувати достатню кількість вітаміну Е, включіть в свій раціон спаржу, авокадо, коричневий рис, яєчні жовтки, квасолю, зелений горошок, картопля та олія ( бажано кукурудзяна або соєва ).



Харчування при клімаксі повинно включати:



Хліб, зернові, макаронні вироби та картоплю

Ці продукти є основним джерелом енергії. У темних крупи ( вівсяна, вівсяні пластівці «Геркулес», ячна, перлова ) міститься в 3 рази більше заліза і вітамінів групи В, ніж у білих, а також калій і магній, які необхідні для нормального функціонування серцевого м'яза.

Овочі, фрукти, ягоди і гриби

Сприяють утворенню корисних бактерій, знижують рівень токсинів. Овочі, фрукти і ягоди багаті вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною, які зараз особливо необхідні жінкам. Вживання в їжу зелені, цибулі, часнику дозволяє підвищити імунітет. До того ж часник сприяє зниженню артеріального тиску і рівня цукру в крові. Таким чином, дана група продуктів повинна стати основою дієти жінок цього віку.

Молоко та молочні продукти

Бажано віддати перевагу кисломолочним продуктам: кефіру, кисляку, йогуртів. У молоці й кисломолочних продуктах міститься багато кальцію, який так необхідний жінкам цього віку. Також рекомендується, є сир і сири. А ось вживання бринзи і сулугуні слід обмежити, так як в них багато солі.

Білки: м'ясо, риба, птиця, яйця і боби

У плані змісту холестерину переважно м'ясо кролика, курки, індички. Печінка рекомендується їсти не частіше 2-3 разів на місяць. Яйця краще вживати не окремо, а в стравах ( сирники, омлети, салати ). Рибу бажано включати в свій раціон щодня. З обережністю слід ставитися до солоної, копченої, сушеної та в'яленої риби, так як вона важко перетравлюється. Бобові, горіхи і насіння також необхідні для повноцінного різноманітного харчування.

Жири ( вершкове і рослинне масло ) і солодкі продукти

З-за високого вмісту холестерину у вершковому маслі його вживання рекомендується обмежити до 1 чайної ложки на добу. Дієтичним маслом вважається оливкова. Використання майонезу в харчуванні літніх жінок небажано. Солодощі сприяють виробленню в організмі ендорфінів ( гормонів задоволення ), і тут можна порекомендувати зефір, пастилу, мармелад в невеликих кількостях.

У плані попередження захворювань у кожного з перерахованих продуктів своє «поле діяльності». Продемонструємо це на конкретних прикладах.

Твердий сир ( голландський, швейцарський ): кістки і зуби

Необхідний для росту і зміцнення скелета кальцій попереджає остеопороз. Аналогічними якостями володіють йогурти, сир, риб'ячий жир, жирна риба, яєчний жовток, вершкове масло, рослинний маргарин, соєве молоко.

Банани: нервова система і серце

Основний корисний компонент - солі калію, які зміцнюють нервову систему і серцевий м'яз. Тими ж властивостями володіють курага, інжир, родзинки, апельсини, мандарини, картопля, шипшина, горіхи, хліб з неочищеної муки і крупи, неочищений рис, жирна риба, різноманітні молюски, свіжі овочі, дріжджі.

Чорна смородина: імунна система

Вітамін С сприяє швидкому загоєнню ран і уповільнює старіння. Аналогічні властивості притаманні шипшині, солодкому перцю, цитрусовим, йогуртам, петрушці, ківі, картоплі.

Картопля: обмін речовин

Це чудовий регулятор апетиту і настрою. Такий же ефект забезпечують виноград, хліб з дріжджового тіста, хліб з морською капустою або з неочищеної муки, неочищений рис, пшенична крупа.

Ракоподібні ( раки, креветки, краби ): очі

Амінокислоти, які містяться в дарах моря, захищають кришталик від токсинів. Аналогічними якостями володіють чорниця ( підвищує гостроту зору ), виноград, яблука, манго, абрикос, чорнослив, диня.

Куряче м'ясо: нігті і волосся

Азот - основний елемент білків, які будують, підтримують та відновлюють тканини нашого тіла. Також азотом багаті фрукти, сік зелених стеблинок ячменю, ракоподібні, м'ясо качки, індички.

Шоколад ( какао ), чай, кава: мозок

Теобромін, кофеїн, серотонін, вітамін Е, мінеральні солі стимулюють мозкову активність. Те ж саме відноситься до свіжих фруктів, яєць, жирній рибі, рапсовому маслу.

Чорниця: проти стресу

Оптимальне співвідношення вітамінів групи В і С забезпечує сосудоукрепляющее, противоанемическое дію чорниці; вона покращує пам'ять, підвищує стійкість до нервових стресів. Аналогічними якостями володіють свіжовичавлені фруктові та ягідні соки ( з цитрусових, ківі, манго, абрикоси, персика, малини, чорної смородини, фундук, волоський горіх, мигдаль.

Тофу ( соєвий продукт ): ефективний при проблемах, викликаних менопаузою і клімаксом

Пом'якшує розлади, пов'язані з менопаузою, і в 3 рази ( ! ) знижує ризик виникнення раку грудей. Тими ж властивостями володіють соєве молоко, соєве борошно, пророщені злаки.



на головну

Обговорити тему на форумі
наверх


Користувальницький пошук








missfit.com.ua © Copyright 2007 МиссФит - інтернет-журнал для жінок info@missfit.com.ua
передрук матеріалів з сайту дозволяється з обов'язковим зазначенням активного гіперпосилання на сайт www.missfit.com.ua