← повернутись на головну
Вас цікавить схуднення після вагітності?
Ви хочете знати, як швидко схуднути, позбутися живота, позбавитися від целюліту, зменшити стегна? 
На сторінках інтернет-журнал для жінок MissFit, ви дізнаєтеся все про правильне харчування, про засоби і тренажерах для схуднення!





Харчування годуючих жінок

версія для друку

Харчування вагітних і годуючих жінок

Харчування здорових жінок в пологах

харчування породіль, харчування годуючих жінок, раціон харчування годуючих жінокЗазвичай при активній родовій діяльності і тривалості пологів до 10 год більша частина жінок відмовляються від прийому їжі, інші приймають її в невеликих кількостях. Залежно протягом пологів від характеру харчування, як правило, не виявляються. Тому жінку не слід примушувати приймати їжу під час пологів. Насильно прийнята їжа може викликати нудоту, блювоту і погіршити самопочуття породіллі. При активній пологовій діяльності рекомендується приймати породіллям освіжаючий і тонізуючий напій у вигляді відвару шипшини, журавлиного морсу, соку або мінеральної води.

Пряме визначення енерговитрат у пологах показало, що втрати енергії в цей час досить значні і становлять до 3500 - 4000 ккал на добу. Тому при пологах, які тривають більше 16 годин, породіллям необхідно приймати їжу. Раціон харчування включає всі необхідні харчові інгредієнти ( білки, жири, вуглеводи, мікро - та мікроелементи, харчові волокна тощо ).

Для заповнення білка використовують, в першу чергу, білки молока і молочних продуктів, а також вівсяної крупи та сої. Заповнення вуглеводів при активній родовій діяльності може відбуватися за рахунок збільшення кількості легкозасвоюваних вуглеводів ( цукор, варення, мед ). Кількість жирів становить до 100 г, з яких на частку тварин жирів припадає до 70 м, як правило, молочного. Раціон повинен складатися з быстроусвояемых продуктів. Їжа приймається невеликими порціями кожні дві години, питво - по потребі.


Харчування годуючих жінок

За ідеальних обставин у розвиненому суспільстві годування грудьми - метод вибору. Від характеру харчування годуючих жінок залежить настрій, здоров'я та розвиток дитини. Тому харчування в цей період приділяється особлива увага. Від кількості, якості і видів споживаних продуктів годують груддю жінками залежать характер лактації і склад грудного молока.

Після пологів жінка, яка годує груддю, повинна отримувати повноцінне різноманітне харчування з виключенням алергенних продуктів ( апельсинів, мандаринів, лимонів, полуниці, суниці, шоколаду, меду ), спецій і прянощів ( часнику, цибулі, оцту, гірчиці, хрону ) і будь-яких алкогольних напоїв ( у т.ч. пива ). В залежності від зросту і маси тіла, нутриционного статусу і рухової активності годуюча жінка повинна отримувати:

  • 110 - 120 ( до 140 ) р/добу білка
  • 80 - 110 г/добу жирів
  • 325 - 450 г/добу вуглеводів

Загальна енергоцінність добового раціону становить 2500 - 3200 ккал.

Щодня годує жінка повинна отримувати:

  • м'яса або риби - 200 г
  • молока або кефіру - до 1 л
  • сиру - 100 - 200 г
  • яєць - 1 шт
  • рослинної олії - 30 г
  • вершкового масла - 20 г
  • хліба - 200 г
  • круп і макаронів - 50 - 60 г
  • картоплі та інших овочів - 500 г
  • фруктів і ягід - 200 - 500 р.

харчування породіль, харчування годуючих жінок, раціон харчування годуючих жінокВідповідно рекомендованим нормам потреба у вітамінах для годуючих жінок в середньому на 25 - 40% вище, ніж для жінок дітородного віку, так як з молоком матері забезпечується вітамінами і організм дитини. За деякими даними, жінки, додатково не приймали вітаміни протягом вагітності та годування груддю, не в змозі забезпечити свою дитину необхідною кількістю вітамінів. Більш того, вміст вітамінів у молоці жінок, що приймали вітаміни протягом всієї вагітності і припинили їх прийом відразу після народження дитини, вже через 2 тижні знижується до рівня, характерного для жінок, які не приймали вітаміни. Вміст у молоці вітамінів покриває потребу дитини у вітамінах не більш ніж наполовину. Дефіцит вітамінів, які виділяються з молоком, може бути причиною розвитку таких аліментарно - залежних станів у дітей раннього віку, як гіпотрофія, гіповітамінози, анемія, нервово - психічні розлади. Не слід при цьому забувати, що гиповитаминозное стан жінки негативно позначиться і на її самочуствии, підвищуючи стомлюваність, дратівливість, погіршуючи стан шкіри, волосся, сприяючи розвитку анемії, уповільнюючи відновлення організму після пологів.

Враховуючи високі потреби організму годуючої жінки у вітамінах, повинні призначатися полівітамінні комплекси. В даному випадку, полівітамінні препарати, що містять фізіологічні, профілактичні дози, не розглядаються в якості медикаментозного втручання. Крім того, страх передозування вітамінів у складі полівітамінних препаратів перебільшений, так як вітаміни групи В і С ( водорозчинні ) в організмі людини практично не допускаються, а їх надлишок виводиться з сечею. Передозування вітамінів А і D при тривалому прийомі можна викликати тільки в кількостях, що значно перевищують допустимі норми.

Істотної зміни асортименту продуктів для годуючих жінок порівняно з попередніми періодами немає. Також пріоритет віддається молочним продуктам, негострим сортам сиру, відварною м'яса і риби, рослинним жирам, легкозасвоюваним вуглеводам ( фрукти, овочі, ягоди, свіжа зелень ). Годує жінка повинна вживати на 1 л на добу рідини більше, ніж зазвичай, причому не менше 0,5 л молока або кефіру. Перед першим і останнім годуванням дитини пропонується випити склянку кефіру або молока.

Для посилення лактації годуючі жінки додатково включають в раціон такі продукти, як голландський сир ( до 100 г ), сметану ( 100 г ), рідкі пивні дріжджі ( 120 г ), сік чорної смородини, мед, листя та насіння кропу, кмину ( 1 столова ложка насіння кмину на 0,5 л вершків ), відвари листя кропиви.

Харчування годуючих жінок має бути 5 - 6 разів на день. Доцільно приймати їжу за півгодини до годування дитини, що сприяє кращій секреції молока. Необхідно виключити з харчового раціону прянощі, алкогольні напої.

Головними рекомендаціями для вагітної жінки в області харчування є: їжте найрізноманітніші харчові продукти; виберіть харчові продукти, які найбільш багаті білком, вітамінами, мінеральними речовинами, особливо кальцієм і залізом; уникайте прийому лікарських препаратів, куріння, алкоголю, та надмірне споживання кофеїну.



на головну

Обговорити тему на форумі
наверх


Користувальницький пошук








missfit.com.ua © Copyright 2007 МиссФит - інтернет-журнал для жінок info@missfit.com.ua
передрук матеріалів з сайту дозволяється з обов'язковим зазначенням активного гіперпосилання на сайт www.missfit.com.ua