← повернутись на головну
Вас цікавить схуднення після вагітності?
Ви хочете знати, як швидко схуднути, позбутися живота, позбавитися від целюліту, зменшити стегна? 
На сторінках інтернет-журнал для жінок MissFit, ви дізнаєтеся все про правильне харчування, про засоби і тренажерах для схуднення!





Тенденції в харчуванні

версія для друку

Нові тенденції в харчуванні

Іноді здається, що мода на дієти так само мінлива, як і коливання ваги стурбованих схудненням жінок. Тільки черговий дієтичний фаворит зійде на трон, як йому тут же на зміну поспішає іншого. Король помер, хай живе король!



Корисні тенденції

Не те щоб раніше не було грубою вівсянки або неочищеного рису. Просто тепер ми більш свідомо включаємо цільні крупи в свій раціон. Та й вибір розширився: з'явилися зернові суміші, макарони з борошна грубого помелу, батони й буханці з непросіяного борошна з висівками, зерном, насінням. Багато ресторанів включили в меню вважалися раніше "неблагородними" гарніри, такі як гречка і коричневий рис. Пристрасть до каш і страв з необроблених злаків викликає схвалення у дієтологів. Американський Департамент сільського господарства та харчових продуктів опублікував оновлену Піраміду харчування, згідно з якою як мінімум половина всіх з'їдених продуктів повинна припадати на цілісні. У них міститься безліч вітамінів, мікроелементів і фіторечовин, які допомагають профілактики небезпечних для життя захворювань, у тому числі онкологічних і серцево - судинних. Дослідження також підтверджують, що завдяки високому вмісту нерозчинної клітковини ( з неї, власне, і складається оболонка зерна ) такі продукти допомагають швидше позбавитися від зайвої ваги.



Перспективи

Цій тенденції дієтологи пророкують довге життя. Асортимент цільнозернових продуктів зростає, і навіть громадське харчування відреагував на актуальні потреби суспільства. Щоб виконати "план", досить з'їдати тарілку каші або три скибочки цільнозернового хліба в день.



Контроль за порціями

Незважаючи на те що в деяких ресторанах порції раніше неосяжні, в цілому намітилася тенденція до їх зменшення. Ще більше показово, що великі супермаркети пропонують все більший вибір дрібно розфасованої їжі для перекусів. Дієтологи наголошують: здорова людина може собі дозволити будь-які ласощі, питання тільки в тому, щоб знати міру.



Перспективи

Мелкопорционные упаковки готових продуктів і напівфабрикатів будуть завойовувати все більшу популярність і серед виробників, і серед споживачів. З такою підмогою і калорії вважати не потрібно - все написано на коробочці. Виходить така собі "дієта для ледачих": обсяг обіду заздалегідь прорахований, зважений, вміст збалансовано.



Геть трансжири

Це віяння стосується насамперед промислових технологій з участю рослинного масла, у результаті чого утворюються трансжирные кислоти. Нагадаємо: при нагріванні масло збагачується воднем ( гидрогенизируется ) і перетворюється у тверду субстанцію, по суті - на маргарин. Трансжири присутсвтуют в дуже багатьох готових продуктах і завдають істотної шкоди здоров'ю. Їх роль в закупорці судин майже так само велика, як і роль насичених жирів. Однак поки нові правила маркування, зобов'язують всіх виробників вказувати на етикетках вміст трансжирів, діє тільки на американському ринку. А переглядом виробничого процесу турбувалися лише деякі марки, які позиціонували себе як здорові продукти, але не гнушавшиеся сумнівними технологіями.



Перспективи

Зміна технології - процес тривалий. Він тільки почав і ще не встиг набрати обертів. Але його вже не зупинити. Трансжири чекає доля речовин, від яких людство відмовилося раз і назавжди. Як, наприклад, канули в лету цукрозамінник цикламат або барвник еритрозин ( пам'ятаєте льодяники "Півник на паличці"? ).

Шкідливі тенденції



Білкові дієти

Аткінса давно розвінчано, але білкові, або низьковуглеводні дієти продовжують бити всі рекорди популярності. Наприклад, "кремлівка" ( інтерес до неї посилено підігрівається "жовтими" ЗМІ ). Багатьом такі схеми живлення дійсно допомогли схуднути. Але дієтологи продовжують бити на сполох про можливі наслідки для організму. Коли вуглеводи практично виключаються з меню, доводиться "перемикатися" на м'ясо. А дослідження онкологів продемонстрували, що жінки, які з'їдають в день більше 100 г червоного м'яса або м'ясних продуктів ( сосиски, ковбаса, шинка ), піддаються на 20% більший ризик розвитку раку кишечника, ніж ті, хто споживає таку ж кількість м'яса за тиждень. Та й організм не в змозі переробити багато білка.





Перспективи

Низьковуглеводні дієти поступово будуть йти зі сцени, однак не виключено, що попереду нас чекає новий сплеск "білкової манії".



Сироїдіння

Ця система стара як світ, але досі впливова. Сироїдіння передбачає вживання тільки сирих продуктів і тільки рослинного походження. По суті, це крайня форма вегетаріанства. Варто слідувати таким принципом? Експерти вважають, що здоров'ю це не зашкодить ( якщо тільки ви не страждаєте захворюваннями органів травлення ), але подібний підхід збіднить ваше меню. До того ж ви недоотримає деяких важливих мікроелементів, які засвоюються тільки після термічної обробки.



Перспективи

Сироїдіння нікуди не дінеться, але і в перші рядки рейтингів навряд чи потрапить. Як і багато маргінальні течії, воно буде залишатися в стороні від інших "дієтичних" віянь. Іноді можна пройтися по узбіччю і "пощипати травичку". Але більшість людей не готові навіки пожертвувати смаком гарячої їжі заради примарних вигод, які обіцяє первісний підхід до застілля.



Замасковані цукрозамінники

Написи "Без цукру" або "З пониженим вмістом цукру" все частіше зустрічаються на етикетках. Прочитавши інформацію уважніше, ви побачите в списку інгредієнтів інші "підсолоджувачі", наприклад аспартам або цукралозу. Без них продукт був би несмачним, однак їх згадка чомусь "делікатно" засовують в самий дальній кут: або в кінці переліку інгредієнтів, або на зворотний бік упаковки. І хоча державні інститути "благословили" застосування цих речовин, у незалежних експертів залишаються сумніви. Дослідження тривають, але ми до з'ясування всіх обставин повинні мати можливість самостійно вирішувати, чи включати ці речовини в свій раціон. До того ж якщо в продукті немає цукру, це не означає, що він низькокалорійний. Зверніть увагу на енергетичну цінність - калорій в "легкому" продукт часом не менше, ніж у традиційному.



Перспективи

Вживання продуктів, що містять цукрозамінники, неминуче зійде нанівець. Зрозумівши, що напис "З пониженим вмістом цукру" зовсім не гарантує низьку калорійність продукту, споживач більше на цю вудку не клюне.



на головну

Обговорити тему на форумі
наверх


Користувальницький пошук








missfit.com.ua © Copyright 2007 МиссФит - інтернет-журнал для жінок info@missfit.com.ua
передрук матеріалів з сайту дозволяється з обов'язковим зазначенням активного гіперпосилання на сайт www.missfit.com.ua