← повернутись на головну
Вас цікавить схуднення після вагітності?
Ви хочете знати, як швидко схуднути, позбутися живота, позбавитися від целюліту, зменшити стегна? 
На сторінках інтернет-журнал для жінок MissFit, ви дізнаєтеся все про правильне харчування, про засоби і тренажерах для схуднення!





Меню вагітної

версія для друку

Меню вагітної жінки



Харчування вагітної жінки

Складання меню для вагітної - завдання не з легких. На початку вагітності «завдяки» токсикозу часом і думати про їжу не хочеться. У другій половині вагітності, коли поліпшується апетит, виникає зворотна проблема - доводиться кидати всі сили на боротьбу із зайвою вагою. І при цьому в раціон майбутньої мами повинні входити корисні продукти.

Вивчаючи деякі рекомендації по харчуванню під час вагітності, легко можна впасти в смуток. Перше враження - майбутній мамі не можна їсти нічого смачного! Здається, «право на проживання» на кухні вагітної жінки залишається лише у кашок і знежирених натуральних йогуртів.

Обговорюючи проблеми харчування в період вагітності, слід чітко розуміти одну деталь. Безумовно, існують страви, корисні для здоров'я матері і дитини, та страви, не рекомендовані для регулярного застосування під час вагітності. До продуктів, які не можна вживати майбутній мамі, відносяться, наприклад, спиртні напої, кава, а також гострі, копчені, жирні і сильно засмажені страви. Однак не існує такого харчового продукту, одноразове вживання якого в помірних кількостях могло б згубно позначитися на перебігу вагітності та стан плода.

Але чи можливо скласти одночасно смачне і корисне меню для вагітної жінки? Безумовно, МОЖНА! Адже продуктів, корисних для мами і малюка, дуже багато! Треба тільки навчитися правильно їх готувати.

Що вагітним заборонено?

Щоб раз і назавжди покінчити з неприємним словом не МОЖНА, ще раз позначимо продукти і способи приготування, не рекомендовані для частого застосування під час вагітності.

Кава і вино сприяють підвищенню артеріального тиску, що вкрай небажано для вагітної. Пиво і соління збільшують навантаження на нирки, які під час вагітності і так працюють понаднормово». Алкоголь у великих кількостях може надати негативну дію на що формуються органи і системи малюка. Смажені, гострі, копчені та жирні страви перевантажують печінку і жовчний міхур.

Ці органи під час вагітності можуть значно зміщуватися зростаючою маткою, і тоді їм доводиться працювати в «обмежених умовах». Безумовно, майбутнім мамам, схильним до алергічних реакцій або мають близьких родичів-алергіків, не слід захоплюватися шоколадом, цитрусовими, полуницею, екзотичними фруктами, морепродуктів, горіхами, а також іншими продуктами, здатними викликати алергію ( крім загальновідомих харчових алергенів у кожного алергіка є свої «небезпечні» продукти харчування ). Якщо майбутня мама знає, що при вживанні того чи іншого продукту у неї обов'язково розвинеться алергічна реакція, то краще виключити його з раціону, в інших випадках - обмежити вживання алергенів до 1 рази в тиждень, в помірних кількостях.


Раціон вагітної

Перш ніж перейти до обговорення різних продуктів і страв, познайомимося із загальними правилами складання раціону, який буде корисним для вагітної і принесе їй задоволення.

Бажано, щоб продукти рослинного походження становили 2/3 або хоча б половину вашого денного раціону. Особливо актуально таке меню в останні тижні перед пологами - овочі та зелень містять простагландини, від яких залежить еластичність тканин родових шляхів. Протягом вагітності така «дієта» допоможе майбутній мамі нормалізувати роботу кишечника і добитися більш рівномірного збільшення ваги. Проте ні в якому разі не МОЖНА знижувати кількість продуктів тваринного походження - для нормального розвитку дитині необхідний тваринний білок, який міститься в м'ясі, рибі і молочних продуктах. В раціон вагітної має входити 70-90 г білків тваринного.

Свіжі овочі та фрукти корисніше, ніж термічно оброблені. Безумовно, мова йде лише про тих продуктах, які традиційно вживаються в їжу сирими. Наприклад, свіжа морква, капуста і зелень корисніше, ніж зварена з них суп. Свіжоприготовлена їжа смачніша і корисніша, ніж припасена завчасно. Звичайно, працююча жінка часто не має можливості 3-4 рази на день готувати їжу. Нехай це буде приводом побалувати себе у вихідні!

Харчування «на ходу» не приносить користі. Краще не відволікатися від процесу - тоді їжа буде добре засвоюватися. Ретельно пережовуйте їжу - таким чином ви полегшуєте організму процес перетравлення їжі і покращуєте процес її засвоєння. Рада простий: досить відправляти наступний шматок їжі в рот тоді, коли пропав смак від попереднього. Дотримуючись цієї нехитрої рекомендації, ви зможете по достоїнству оцінити улюблена страва без побоювань за свою вагу і проблеми з травленням.


Корисна кулінарія для вагітної

А тепер - «рейтинг» способів приготування їжі виходячи з їх корисності:

  • Приготування «на пару» і запікання в духовці. Це найбільш корисні способи приготування їжі. Запікати МОЖНА практично все - м'ясо, рибу, овочі, фрукти - у фользі або спеціального паперу для запікання. Загорніть шматок нежирної свинини, посипаній прянощами і травами, фольгу, поставте в духовку на 2-3 години при температурі 140 градусів - і у вас вийде чудова домашня буженина. На пару особливо смачно виходить біле м'ясо птиці, морква, цвітна капуста та капуста броколі.
  • Гасіння. Цей спосіб приготування передбачає тривале перебування продукту на невеликому вогні в плоскому посуді під кришкою з невеликим додаванням води. Найбільш смачно виходять приготовані таким чином яловичина, баранина, картопля.
  • Варка. Продукт опускається у велику кількість киплячої води і вариться на маленькому вогні до готовності. Тут пальма першості належить супів.
  • Жарення. Щоб смажена їжа зберігала свої корисні властивості, краще готувати її, нарізаючи дрібними скибочками, протягом 3-4 хвилин без додавання жиру. Це зручно робити в спеціальній вок-сковороді - у неї тонкі стінки, вона нагрівається рівномірно, а не як традиційна сковорода, де дно гріється більше.

Однак при використанні подібної посуду є багато нюансів. Зручніше готувати в вок-сковороді на газовій плиті, причому конфорка повинна бути досить великою, щоб полум'я охоплювало всю поверхню сковороди. Існують і вок-сковороди для електричних плит - вони плоскі.

На природі кращий спосіб смаження - на вугіллі. Для майбутньої мами слід відбирати нежирні шматки м'яча, риби та птиці. Прекрасно виходять і дуже корисні кабачки, гарбуз, помідори і картопля, приготовані таким способом. Однак перш ніж приступити до їжі, слід видалити з їжі скоринку, що утворилася при контакті з вогнем.


Харчування вагітних жінок

Овочі і фрукти - МОЖНА все ( з оглядкою на алергени ). Сирі, термічно оброблені. У салатах та інших стравах! Салат зі свіжих овочів і зелені краще заправляти нерафінованою олією. Не забудьте гарненько помити дари природи, перш ніж вживати їх у їжу!

Ягоди: журавлина, брусниця, шипшина, чорниця, смородина, чорноплідна горобина - головні помічники нирок майбутньої мами, а також натуральний джерело вітаміну С! МОЖНА їсти свіжі ягоди, купувати заморожені, варити «п'ятихвилинки», протирати ягоди з цукром, робити морси, компоти і киселі.

Каші - ідеальний сніданок для майбутньої мами. Гречана, пшоняна, кукурудзяна та вівсяна крупи дуже корисні: вони містять залізо, вуглеводи, вітаміни і клітковину. Варити каші краще на воді, додаючи молоко і масло за кілька хвилин до готовності. У солодкі каші можна додати сухофрукти, солоні - пасеровані овочі. Не менш корисні мюслі - це фактично вітамінний коктейль, до того ж дуже смачний. Мюслі їдять з молоком, кефіром, йогуртом або фруктовим соком, але треба сказати, що вони ще й дуже калорійні.

Молочні продукти - основне джерело кальцію. Корисні як свіжі, так і кисломолочні продукти.

М'ясо - головне джерело тваринного білка, вітамінів групи В і заліза. Для приготування краще купувати охолоджене, а не заморожене м'ясо - воно краще зберігає корисні якості. З м'ясних закусок перевага віддається буженини і нежирної шинки: від ковбасно-сосисковий виробів краще відмовитися, так як вони містять багато жирів і консервантів.

Риба містить вітамін D і фосфор, що відповідають за роботу нервової системи малюка. Звичайно, майбутній мамі краще готувати свіжу рибу нежирних сортів ( тріска. Окунь, щука, минтай, крижана, хек ).

На закінчення нашої статті про користь здорової їжі хочеться побажати всім вагітним: готуйте з любов'ю і їжте із задоволенням, і тоді ваш раціон стане запорукою благополучного вагітності, джерелом гарного настрою і здоров'я малюка!



на головну

Обговорити тему на форумі
наверх


Користувальницький пошук








missfit.com.ua © Copyright 2007 МиссФит - інтернет-журнал для жінок info@missfit.com.ua
передрук матеріалів з сайту дозволяється з обов'язковим зазначенням активного гіперпосилання на сайт www.missfit.com.ua