← повернутись на головну
Вас цікавить схуднення після вагітності?
Ви хочете знати, як швидко схуднути, позбутися живота, позбавитися від целюліту, зменшити стегна? 
На сторінках інтернет-журнал для жінок MissFit, ви дізнаєтеся все про правильне харчування, про засоби і тренажерах для схуднення!





Жири ( ліпіди )

версія для друку

ЖИРИ
(АБО ЛІПІДИ)

Ліпіди мають складні молекули і залежно від походження поділяються на дві основні категорії:
- тваринні жири (містяться в м'ясі, рибі, маслі, сирі, вершках і т.д.);
- рослинні жири (горіхове, оливкова і інші рослинні масла, маргарин і т.д.).
Залежно від хімічної формули жири так само можна підрозділити на дві групи:
- насичені жирні кислоти - в приготованому м'ясі і паштетах, яйцях та молочних продуктах (молоко, масло, сир, вершки);
- мононасичені і поліненасичені жирні кислоти.

В основному це жири, які залишаються рідкими при кімнатній температурі (соняшникова, арахісова, оливкова олія), хоча деякі з них можуть бути згущені до твердого стану (маргарин). До них належить також риб'ячий жир гусячий і качиний.

Ліпіди (жири) дуже важливі в харчуванні, тому що вони містять ряд вітамінів - А, О, Е, К і важливих для організму жирних кислот, які синтезують різні гормони. Вони входять також до складу тканини і, зокрема, нервової системи.
Коли ліпіди перемішуються з «поганими» вуглеводами, обмін речовин порушується, у результаті чого більша частина ліпідів відкладається в організмі у вигляді жиру.
Як правило, ми їмо занадто багато жирів. Смажена їжа, непотрібні соуси і зайвий жир, який використовується при готуванні їжі, стали звичкою. У теж час їжа може бути смачною, якщо взяти менше жиру для її приготування.
Деякі ліпіди несуть пряму відповідальність за підвищення рівня холестерину в крові. Але треба знати, що існують два типи холестерину: «хороший» і «поганий». Наша мета - створити необхідні умови, щоб загальний рівень холестерину в крові відповідав нормі і «хороший» холестерин був домінуючим.
Треба знати, що не всі жири збільшують кількість «поганого» холестерину, деякі, навпаки, знижують його рівень.
Розглянемо всі жири з цих позицій:
1.Жиры, які підвищують холестерин Це насичені жири, які містяться в м'ясі, сирі, сало, вершковому маслі, молочних і копчених продуктах, пальмовій олії.
2. Жири, які мало сприяють утворенню холестерину. Їх містять устриці, яйця і птиця без шкіри.
3. Жири, які знижують холестерин. Це рослинні олії: оливкова, рапсова, соняшникова, кукурудзяна та інші.
Риб'ячий жир не грає ніякої ролі в холестериновому обміні речовин, але попереджає серцево-судинні захворювання, знижуючи рівень тригліцеридів і перешкоджаючи тим самим виникненню тромбів. Тому рекомендуються наступні сорти риби ( найбільш жирні ): кета і сьомга, тунець, макрель, оселедець, сардини.

Метод зниження ваги, який я рекомендую, полягає в наступному.

Вам необхідно завжди робити вибір між «хорошими» і «поганими» вуглеводами, між «поганими» і «хорошими» ліпідами ( жирами ), особливо якщо у вас є схильність до підвищення вмісту холестерину в крові і ви хочете попередити ризик серцево-сосудистьюх захворювань. У такому разі уникайте надмірного вживання насичених жирів - це один з основних принципів мого методу. Йому присвячена окрема глава.


на головну

Обговорити тему на форумі
наверх


Користувальницький пошук








missfit.com.ua © Copyright 2007 МиссФит - інтернет-журнал для жінок info@missfit.com.ua
передрук матеріалів з сайту дозволяється з обов'язковим зазначенням активного гіперпосилання на сайт www.missfit.com.ua