← повернутись на головну
Вас цікавить схуднення після вагітності?
Ви хочете знати, як швидко схуднути, позбутися живота, позбавитися від целюліту, зменшити стегна? 
На сторінках інтернет-журнал для жінок MissFit, ви дізнаєтеся все про правильне харчування, про засоби і тренажерах для схуднення!





Поєднання продуктів

версія для друку

Поєднання продуктів харчування



ПОЄДНАННЯ ПРОДУКТІВ: трохи історії

поєднання продуктівІдея ПРАВИЛЬНОГО ПОЄДНАННЯ ПРОДУКТІВ існує дуже давно. Ще в Стародавньому Римі лікар Цельс виділяв несприятливі поєднання харчових продуктів, погано засвоюваних шлунком, і закликав до обережності щодо солоних, тушкованих, дуже солодких і жирних продуктів. Питання про поєднанні продуктів отримав наукове підтвердження в роботах академіка Павлова, який з допомогою різних методів встановив, що на кожен вид їжі виділяються різні за кількістю і якістю травні соки. Причому це відділення починається вже ротової порожнини і слід далі по всьому травному тракту ( слина, шлунковий сік, підшлунковий сік, жовч, травні соки товстої і тонкої кишки, а також мікрофлора ). Обробка і перетравлення кожного виду їжі протікає у відповідному відділі травного тракту і займає певну, властиву тільки йому час. А найбільш повно проблему правильного поєднання харчових продуктів розглянув і обґрунтував американський лікар і педагог Герберт Шелтон. Саме його робота і лягла в основу сучасної системи роздільного харчування.

На сьогоднішній день роздільне харчування є однією з найбільш популярних концепцій, пов'язаних з підтримкою здорового способу життя.



Основні принципи поєднання продуктів

Відповідно до даної теорії ми вживаємо в їжу не закуски, гаряче або десерти, а продукти різної природи. Для зручності всі можливі продукти розділені на групи: білки, жири і вуглеводи. Передбачається, що ця класифікація допомагає зорієнтуватися не лише в різноманітті їх впливу на організм людини.

В процесі перетравлення елементи, що містяться в споживаних нами продуктах, ведуть себе по-різному. Справа в тому, що для розщеплення білків потрібно кисле середовище, а для розщеплення вуглеводів - лужна. Тому головна мета роздільного харчування - допомагати організму налаштовуватися на кожен елемент. Якщо в шлунок одночасно продукти різної природи, робота по їх переварюванню утруднюється, а при попаданні в шлунок не непоєднуваних продуктів, організм дає збій, який може носити одномоментний або довгостроковий характер. Погано переварені продукти відкладаються у вигляді жиру і шлаків, що може призвести як до набору ваги, так і виникненню хвороб.



Правила поєднання продуктів

поєднання продуктівДля підтримки «дружелюбною середовища» в травному тракті, концепція роздільного харчування пропонує не тільки систему поєднання продуктів, але і поради по вживанню продуктів однієї групи.

1.Не рекомендується їсти вуглеводну та кислу їжу в один прийом

Хліб, картопля, горох, боби, банани, фініки та інші вуглеводні продукти не можна їсти з лимоном, апельсином, грейпфрутом, ананасом, журавлиною, помідорами та іншими кислими фруктами.

2.Не рекомендується споживати білки і вуглеводи в один прийом їжі

Горіхи, м'ясо, яйця, сир та іншу концентровану білкову їжу не слід поєднувати з концентрованими вуглеводами: хлібом, злаками, тістечками, солодкими фруктами.

3.Не рекомендується споживати два концентрованих білка в один прийом їжі

Два білка різного виду і різного складу вимагають різних травних соків і різною їх концентрації. Ці соки виділяються в шлунку не в один і той же час. Тому треба дотримуватися правило: один білок в один прийом їжі. Це правило давно відомо людям, що прагнуть зберегти свою вагу в нормі - багато балерини, наприклад, не їдять разом рибу і м'ясо, м'ясо та горіхи і т.д.

4.Не рекомендується споживати жири разом із білками в один прийом

Вершки, вершкове масло, сметану, рослинне масло не слід їсти з м'ясом, яйцями, сиром, горіхами та іншими білками. Жир пригнічує дію залоз і гальмує виділення шлункових соків при вживанні м'яса, яєць, горіхів.

5.Не рекомендується поєднувати кислі фрукти з білками

Апельсини, лимони, помідори, ананаси, вишню, кислу сливу, кислі яблука можна їсти з м'ясом, горіхами, яйцями. Чим менш складні харчові суміші, чим простіше страви, тим ефективніше травлення.

6.Не рекомендується споживати крохмалі з цукор в один прийом їжі

Споживання в один прийом желе або джему з кашею, поєднання цукру зі злаками ( наприклад хліб, полите сиропом ) може викликати процеси бродіння, і навіть призвести до отруєння.

7.Не рекомендується споживати один концентрований крохмаль в один прийом

Якщо два види крохмалю ( картопля або каша з хлібом ) споживаються одночасно, один з них засвоюється, а інший залишається недоторканим і лежить в шлунку, як вантаж, не проходить в кишечник, заважає засвоєнню іншої їжі, викликає її бродіння, підвищення кислотності шлункового соку, відрижку і т.д.

поєднання продуктів8.Не рекомендується споживати кавун і диню в один прийом з будь-якою іншою їжею

Кавун, медову, мускусний та інші види динь треба їсти окремо.

9.Не рекомендується споживати молоко разом з іншими продуктами

Жир молока перешкоджає виділенню шлункового соку. А оскільки молоко засвоюється не в шлунку, а в дванадцятипалій кишці, на присутність молока шлунок не реагує секрецією, що заважає засвоєнню іншої їжі.



на головну

Обговорити тему на форумі
наверх


Користувальницький пошук








missfit.com.ua © Copyright 2007 МиссФит - інтернет-журнал для жінок info@missfit.com.ua
передрук матеріалів з сайту дозволяється з обов'язковим зазначенням активного гіперпосилання на сайт www.missfit.com.ua