← повернутись на головну
Вас цікавить схуднення після вагітності?
Ви хочете знати, як швидко схуднути, позбутися живота, позбавитися від целюліту, зменшити стегна? 
На сторінках інтернет-журнал для жінок MissFit, ви дізнаєтеся все про правильне харчування, про засоби і тренажерах для схуднення!





Соя користь, шкоду

версія для друку

Соя - символ здорового способу життя ! ( ? )



В останні роки соя стала флагманом здорового харчування. Але в чому, власне, полягає її користь? І для всіх соя хороша?

Соя оголошена чудодійним продуктом. Соєвий фарш, молоко, тофу і навіть соєві горіхи в шоколаді стали символом здорового способу життя, поряд з маслом пшеничних зародків, брокколі і абонементом у фітнес-клуб. Згадаймо приклад жителів країни Висхідного Сонця. Як відомо, вони пробують соєві продукти, чи ні раніше материнського молока, ну а їх завидне здоров'я і найдовша тривалість життя вже стали притчею во язицех. Не дивно, що виникає бажання наслідувати їх приклад, стати адептом сої і більше не хвилюватися за своє здоров'я.

Між тим, в науковому світі щодо сої немає згоди. Частина вчених приписує соєвим продуктам чарівні властивості попереджувати рак грудей, знижувати рівень холестерину, протистояти старечого недоумства, впоратися з «бичем клімаксу», припливами, і зміцнити кісткову тканину... Інші представники світу науки стверджують, що роль сої у боротьбі з цими неприємностями мінімальна, а деякі взагалі вважають, що соя з її численними побічними ефектами приносить більше шкоди, ніж користі.



Рак грудей

За статистикою, це страшне захворювання загрожує кожної восьмої жінці. Якщо у вас в роду вже зустрічався сумний діагноз «рак грудей», ви тим більше потрапляєте до групи ризику. Вчені постійно працюють над пошуком ліків, здатних запобігти трагедії, і одним з кандидатів на таку роль стала соя. Перший аргумент, який приводить її прихильники, звучить так: «Японки, в раціон яких традиційно входить соя, страждають від раку грудей набагато рідше, ніж мешканки Європи і американки». Не чи означає це, що саме соя допомагає запобігти це захворювання? Питання спірне.

На заміну естрогенів Давайте заглибимося в теорію. Зв'язуючись з рецептами клітин молочної залози, естрогени стимулюють їх розподіл. Якщо вже є пухлина, в початковій стадії, естрогени, зрозуміло, стимулюють її зростання. Таким чином, естрогени стають активатором раку. Саме тому дія деяких антиракових препаратів спрямовано на придушення діяльності естрогенів, циркулюючих в жіночому організмі. Соя містить речовини підлогу назвою ізофлавони, на подив схожі з естрогенами своєю структурою. З цієї причини вони теж здатні «займати» клітинні рецептори. У підсумку до них не можуть приєднатися молекули естрогенів. Виходить, що ізофлавони грають ту ж роль, що і лікарські препарати, що прописують лікарями, але не мають їх побічними ефектами.

Ізофлавони, рослинні сполуки, що входять до складу сої, за своєю біохімічною структурою схожі з жіночими статевими гормонами естрогеном і володіють схожим дією. Однак ізофлавони діють вибірково, проявляючи як естрогенну, так і антиэстрогенную активність в залежності від кількості містяться у вашій крові естрогенів.

Зв'язок з циклом У соєвих ізофлавонів є дивовижна здатність подовжувати менструальний цикл, а це дуже корисно для профілактики раку грудей. Справа в тому, що кожен цикл супроводжують гормональні «бурі». Вони супроводжуються вкиданням в кров великої кількості естрогенів, які, як ви вже знаєте, можуть спровокувати ріст пухлин. Якщо ж менструальний цикл подовжується, то гормональні «бурі» доводиться переживати рідше. А це і означає зниження ризику захворювання на рак молочної залози.

У жінок, які приймають по 40 мг соєвих ізофлавонів щодня, цикл розтягується майже на 4 дні. Здавалося б, не так багато. Однак ви порахуйте, який вийде виграш за десятиліття! За даними статистики, менструальний цикл європейської жінки в середньому становить 21-28 днів, тобто на календарний рік укладається 12-14 циклів. А ось у азіатських жінок тривалість циклу складає 28-32 дня, так що протягом життя у них набирається менше циклів. Крім того, у них пізніше приходить перша менструація, а ось менопауза настає раніше. І це знову ж таки означає, що у азіатських жінок менше циклів, ніж у європейських. Якщо порівняти ці дані з високою статистикою раку молочної залози в Європі і низькою в Азії, ми отримаємо «залізний» аргумент на користь сої. Подовжуючи ваш менструальний цикл, вона на ділі сприяє профілактиці раку.

А що якщо? Так, жінки Азії, для яких соя є основним продуктом харчування, мало хворіють на рак молочної залози та іншими видами раку. Однак можна заперечити, що, мовляв, соя тут зовсім ні при чому. Бути може, у азіаток є якісь генетичні особливості, вберігають їх від пухлин? Але ось вам дані американської медицини. Коли лікарі взялися обстежувати численні спільноти емігрантів з Азії, поміняли свої гастрономічні пристрасті на новому місці проживання, то виявилося, що статистика захворювання на рак у азіаток мало чим відрізняється від статистики корінних американок.

Встигнути обрати професію І ще трохи теорії. Виявляється, організм людини регулярно виробляє так звані стовбурові клітини. Разом з кров'ю вони «подорожують» по організму і можуть, в залежності від потреб організму, стати клітинами молочної залози, крові, шкіри, слизової кишечника і т.д. На жаль стовбурові клітини, які ще не визначилися з вибором професії«, здатні переродитися за ракового типу.

Так от, соя сприяє вибору професії «стовбурових клітин, тому багато хто дослідники і вважають її ліками проти раку. На жаль, в доброчинних ефекти сої ховається жирний мінус. Ізофлавони надають пригнічуючий вплив на ендокринну систему дітей. У дитини з раннього віку приученного до сої, значно частіше виникають захворювання щитовидної залози, ніж у його однолітків, вирощених на традиційному молоці.

Японці проти! Цікаво, що самі японські вчені не поділяють оптимізму своїх європейських колег щодо сої. Благополучну статистику захворювань на рак грудей у японок вони відносять виключно на рахунок здорового національного харчування. Японки традиційно мало їдять, причому, основу секретної «жіночої» кухні вже багато століть складає рис, зварений на воді. Між тим, європейські дослідники і справді показують стійку зв'язок між переїданням і підвищеним ризиком раку молочної залози. Більше того, в перелік рекомендацій з профілактики раку грудей Міжнародна Організація охорони здоров'я вже включила пункт по боротьбі із зайвою вагою.



Соя проти припливів

З неминучими супутниками клімаксу - припливами, пітливістю, перепадами настрою - сучасна медицина звично бореться гормональними препаратами. На жаль, прийом гормонів може спровокувати рак грудей, тим більше, у тому віці, коли імунні властивості організму істотно ослаблені. Вчені пропонують використовувати замість гормонів соєві продукти. Треба підкреслити, що прийом сої сам по собі ще не дозволяє позбутися від припливів. Проте стан жінки впевнено поліпшується. Причому, якщо припливи трапляються три рази на добу, соя майже не допомагає. А ось якщо від припливів жінка страждає по вісім-дев'ять разів на день, то соя, дійсно, принесе полегшення.



Холестерин

Єдине позитивне властивості сої, в якому вчені впевнені на всі сто відсотків, - це її здатність знижувати рівень «поганого» холестерину. Правда, щоб добитися необхідного ефекту, доведеться отримувати до 25 г соєвого білка в день. Стільки його міститься у 250 г сиру тофу. Зрозуміло, що така кількість тофу ну ніяк не здолати. Тим більше, щодня. Як же бути? Купити соєвий білок в порошку. Одну мірну ложку препарату можна розчиняти в воді, соку або низкожирном молоці. А можна додати в ранкову вівсянку.



Остеопороз

Вчені виявили, що соя може ефективно боротися з остеопорозом у жінок в період клімаксу. По-перше, тому, що у сої містяться естрогеноподібний ізофлавони, адже саме з-за нестачі естрогенів і виникає остеопороз у жінок під час менопаузи. А по-друге, в соєвому білку багато кальцію, який необхідний для кісток, щоб вони були міцними і здоровими.



Зайва вага

Надлишок ваги шкідливий. Огрядні люди здоровими не бувають. Навіть надлишок 3-5 кг вже несе в собі ризик багатьох захворювань. Заміна м'яса і молока соєвими продуктами з гарантією приведе вас до схудненню. У сої міститься лецитин - речовина, яка приймає важливу участь у жировому обміні, зменшує нагромадження жирів у печінці і сприяє їх «згорянню».



Все не так просто

Дуже обережно ставитися до сої треба тим, у кого є ендокринологічні захворювання: практика показує, що щоденне вживання 40 мг ізофлавонів уповільнює вироблення гормонів щитовидної залози. Цього буде достатньо для того, щоб відчувати слабкість, нелокалізованние болю і страждати від закрепів.

Вчені не виключають, що захоплення соєвими продуктами може зашкодити людям, що страждають сечокам'яною хворобою. Пояснюється це просто: у сої є солі щавлевої кислоти оксалати, які служать вихідним матеріалом для утворення каменів у нирках. З-за високого вмісту гормоноподобних сполук соя протипоказана вагітним.



Соя буває різною

У якому вигляді краще споживати сою? На чому зупинитися - на соєвому фарші, молоці, сирі або, може бути, приймати харчові добавки з изофлавонами сої? Фахівці одностайно голосують проти харчових добавок. Щоб приймати ізофлавони в «чистому» вигляді, треба бути на всі сто відсотків впевненою в тому, що у вас немає пухлинних процесів. Медична діагностика в цьому сенсі все ще кульгає. Так що краще не ризикувати. Крім того, з харчовими добавками ви не зможете отримувати цінну розчинну клітковину, якої багаті натуральні продукти з сої і яка попереджає розвиток раку товстої кишки.

Не секрет, що соя має специфічний смак, до якого не так просто звикнути. Навряд чи вам вдасться без підготовки осилити цілий стакан соєвого молока! Тому на перших порах спробуйте потроху додавати сою в свої улюблені страви. Наприклад, покладіть тофу в салат або макарони замість сиру. З соєвим фаршем можна приготувати спагетті болоньєз або рисову запіканку.

Дієтологи радять замінювати соєю відверто шкідливі продукти. Наприклад, похрумтіти соєвими горішками замість чіпсів або ж покласти на тарілку соєву котлету замість жирного шматка свинини ( економія складе до 30 грамів жиру, а це серйозно! ). Однак не здумайте витіснити соєю весь інший білок зі свого харчування! На світі багато інших корисних джерел рослинного білка. Пам'ятайте, шкідливого білка не буває. Шкідливим буває спосіб приготування того чи іншого білкового страви...



на головну

Обговорити тему на форумі
наверх


Користувальницький пошук








missfit.com.ua © Copyright 2007 МиссФит - інтернет-журнал для жінок info@missfit.com.ua
передрук матеріалів з сайту дозволяється з обов'язковим зазначенням активного гіперпосилання на сайт www.missfit.com.ua