![]() |
Думай, що ти їж
|
Критика "теорії збалансованого харчування"
Концепція збалансованого харчування" сформувалась в кінці 19 століття. В її основі лежав принцип збереження матерії і енергії стосовно до біологічних систем. Було встановлено, що їжа складається з кількох компонентів:
-білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мікроелементів, тобто засвоюваних організмом речовин;
-баластних речовин, тобто не засвоюваних;
-і токсинів - просто шкідливих для організму.
Виходячи з припущення, що не засвоюється і токсично, то для організму і не потрібно, виникла ідея відкидання баластних речовин і створення збагаченого їжі, яка складається тільки з корисних речовин всмоктується, так званої "ідеальної їжі". Так харчової промисловості була дана відмашка на підвищення біологічної цінності продукту, тобто на рафінування. До чого це призвело ви вже здогадалися. Нижче я проілюструю цю ситуацію. Необхідно згадати ще про одну трагічну ( для кого-то в прямому сенсі цього слова ) помилку теорії збалансованого харчування". Науково обґрунтований раціон середнього європейця ( співвідношення білків, жирів і вуглеводів ) був визнаний універсальним і єдино правильним. Це був помилковий месидж. Нав'язування "європейської моделі" харчування для деяких народів мало жалюгідний результат. Так наприклад, в цілях поліпшення раціону" корінних жителів Півночі, у дитячих закладах було введено в меню молоко. Але проблема полягала в тому, що у більшості корінних мансы та їх дітей відсутній фермент, що розщеплює молочний цукор - лактозу. З іншого боку, зміна структури харчування, призвело до дефіциту жиророзчинних вітамінів, які мансы традиційно отримували з риби і оленини. А сама дієта корінних жителів Арктики, що складається з 30%-білків, 40%-жирів і 30%-вуглеводів ну ніяк не вкладається в рамки "збалансованого харчування", хоча для самих аборигенів вона сама, що ні на є збалансована. Хочу ще згадати, що самої "незбалансованої" є дієта довгожителів гірських народів Кавказу. Їх раціон майже на 50% складається з білка, причому білка тваринного походження. Ви можете заперечити, ми ж не чукчі не горяни, а європейці і для нас модель харчування "середнього " європейця" повинна підходити. Але навіть європейці харчуються по-різному. Взяти, наприклад, раціон італійця і швейцарця. Країни межують, а харчування абсолютно різне. До чого я хилю, що для різних людей не може бути однієї моделі. А саме харчування повинно бути не універсально збалансованим, а АДЕКВАТНИМ.
Рафінування
|
Баласт не "баласт"
Одним з головних, але абсолютно не помічених "широкою громадськістю", стало відкриття того факту, що наш шлунково - кишковий тракт ( ШКТ ) це не тільки орган, що забезпечує перетравлювання їжі, але і найбільший ендокринний орган, що перевершує всі інші ендокринні залози разом узяті ( гіпофіз, щитовидка, наднирники, статеві залози і т.д. ) і продукує більше різних гормонів, ніж згадані залози. А причому тут баласт? Справа в тому, що баласт це клітковина ( целюлоза, грубі волокна ) не тільки стимулює перистальтику, розтягуючи стінки кишечника і утримуючи воду, але головне, клітковина є субстрактом, на якому живе корисна мікрофлора ШКТ, а розчинна клітковина ( пектин ) є ще і їжею для неї. У свою чергу мікрофлора-найважливіший компонент ШКТ як ендокринного органу. Може з цієї причини через нестачу клітковини так часті гормональні збої на сумнозвісній "кремлів ці"? Отже, наш ШКТ найбільший і найголовніший ендокринний орган! Так давайте до нього ставитися відповідно. Годуйте і поїть його як головний орган вашого організму, піклуйтеся і плекайте його і тоді він відплатить вам тією ж монетою - наповнить вас гормонами, що дають насолоду життям.
на головну Обговорити тему на форумі |
![]() |