← повернутись на головну
Вас цікавить схуднення після вагітності?
Ви хочете знати, як швидко схуднути, позбутися живота, позбавитися від целюліту, зменшити стегна? 
На сторінках інтернет-журнал для жінок MissFit, ви дізнаєтеся все про правильне харчування, про засоби і тренажерах для схуднення!





Вітаміни

версія для друку

Роль і значення вітамінів



вітаміниВІТАМІНИ є активними речовинами, щоденне вживання яких обумовлює злагоджену роботу всього організму.

На відміну від поживних речовин, вітаміни не постачають енергію. В організм людини вітаміни надходять переважно з їжею або синтезуються бактеріями, що мешкають в кишечнику. Основним джерелом вітамінів є рослини, проте вони містяться також і в продуктах тваринного походження, наприклад, у м'ясі ( особливо в нутрощах, тобто потрухах ), яйцях та молочних продуктах. Деякі вітаміни зустрічаються в природі у формі так званих провітамінів, інші входять в склад коензимів.

ВІТАМІНИ відіграють важливу роль як антиоксиданти. В організмі людини вітаміни не синтезуються, за винятком вітаміну D, який через ряд проміжних стадій виробляється в організмі під впливом сонячних променів. Інші вітаміни повинні надходити з їжею. Недолік їх у їжі веде до дефіцитних станів і тим самим провокує різні захворювання. Передозування вітамінів також небезпечна. До типових захворювань, що викликаються дефіцитом вітамінів, відносяться скорбут ( цинга ), бері-бері ( авітаміноз В1 ), пелагра, анемія і рахіт.

При збалансованому харчуванні всі життєво важливі вітаміни надходять в організм у достатній кількості, тому здорова людина не потребує додаткового прийому вітамінів у вигляді спеціальних препаратів. Потреба у вітамінах залежить від багатьох чинників. Діти, підлітки, вагітні жінки і матері-годувальниці, професійні спортсмени, особи, зайняті фізичною працею, а також літні люди потребують підвищеної кількості вітамінів.

Куріння і вживання алкоголю також вимагає збільшення споживання вітамінів. Це стосується осіб, що переживають стан стресу, і хворих, змушених приймати багато різних ліків. Особливо важливі вітаміни при прийомі антибіотиків, які руйнують бактеріальний фон кишечника, а також і вітаміни, провітаміни, які перебувають у ШКТ ( шлунково-кишковий тракт ).

Деякі вітаміни знаходяться в стані досить складному взаємозв'язку. Наприклад, вітамін Е стабілізує вітамін А. Тетрагидрофолиевая кислота утворюється тільки за допомогою вітаміну С, який в свою чергу вимагає прийому заліза. Бета-каротин засвоюється тільки при одночасному прийомі жирів.

Вміст вітамінів в наших продуктах харчування надзвичайно неоднорідним. Наприклад, у м'ясі це залежить від часу року, віку та кормів, вжитих тваринам. У рослин кількість вітамінів також різниться. Важливі тип грунту, сорт рослини, що використовуються добрива, ступінь зрілості, клімат, технологія збирання врожаю, його транспортування і зберігання. Визначальним тут також є технологія кулінарної обробки.

Провітаміни є попередньою стадією синтезу вітамінів. В організмі людини провітаміни перетворюються у біологічно актуальну форму. Вітаміни регулюють життєдіяльність організму і виконують захисну функцію. Вони позбавлені будь-якої поживної цінності, проте без них неможливий обмін речовин. Крім того, вони підвищують працездатність і тонус, а також покращують самопочуття.

Розрізняють жиро - і водорозчинні вітаміни. Жиророзчинні вітаміни накопичуються в певних органах і тканинах. Для транспортування в рідинних середовищах організму цей тип вітамінів потребує захисних оболонках. Водорозчинні вітаміни містяться в усіх водомістких середовищах організму, тобто практично скрізь, в першу чергу, в крові. Невикористані організмом водорозчинні вітаміни не накопичуються, а просто виводяться з нього.

Нижче наводиться перелік всіх вітамінів, в дужках дається їх термінологічне позначення.

До жиророзчинних вітамінів ставляться:

  • вітамін А ( ретинол )
  • вітамін D ( кальциферол )
  • вітамін Е ( токоферол )
  • вітамін К ( філохінон )

До водорозчинних вітамінів належить:

  • вітамін В1 ( тіамін )
  • вітамін В2 ( рибофлавін )
  • вітамін В12 ( кобаламін )
  • вітамін С ( аскорбінова кислота )
  • вітамін Н ( біотин )
  • фолієва кислота
  • ніацин
  • пантотенова кислота

У спеціальній літературі часто згадуються такі терміни, як В9 ( інша назва фолієвої кислоти ), В10 ( суміш вітамінів групи В ), В15 ( пангамовая кислота ), В17 ( амігдалин, альтернативний препарат у терапії онкологічних захворювань ), F ( суміш поліненасичених жирних кислот ). М ( застаріле позначення фолієвої кислоти ) і Р ( рослинні флавоноїди ). До власне вітамінам ці речовини не належать, вони є вітаміновмісними субстанціями.



Вітамін А

ВІТАМІН А ( ретинол ) і відповідний провітамін бета-каротин містяться тільки в рослинах - плодах жовтого забарвлення ( абрикосах, жовтих персиках ) і зелених листових овочах. Ретинол тваринного походження входить до складу молока і печінки. В стінках кишок бета-каротин перетворюється на вітамін А, який з допомогою жовчної кислоти всмоктується разом з жиром і накопичується в печінці.

Дефіцит вітаміну А веде до гемералопії ( курячої сліпоти ). На просунутій стадії розвивається прискорене ороговіння епітелію, помутніння кришталика ( катаракта ), що веде до сліпоти. Іншими побічними результатами є захриплість голосу, запальні процеси верхніх дихальних шляхів, бронхіти і камені в нирках. У середньому щоденна потреба в вітаміні А становить 1.1 мг. Вагітні та жінки мають потребу в більшій кількості цього вітаміну.



Вітамін D

ВІТАМІН D ( кальциферол ) відноситься до групи стероїдів. Найбільш важливими формами кальциферол є вітамін D2 ( ергокальциферол ) і вітамін D3; обидві ці форми організм синтезує з провітамінів ергостеролу і 7-дегидрохолестерина під впливом ультрафіолетових променів сонця. Вітамін D міститься в грибах, молочних продуктах і яйцях. Кальциферол високої концентрації входить до складу печінки морських риб. Вітамін D регулює рівень кальцію в плазмі крові.

Дефіцит вітаміну D - явище досить рідкісне і викликається не недостатнім надходженням його з їжею, а в результаті дефіциту сонячного світла, що призводить до рахіту, а у дорослих - до розм'якшення кісток. Передозування небезпечне вимиванням кальцію та фосфату з кісткових тканин. Виведені з організму кальцій і фосфат відкладаються в нирках та кровоносних судинах. Підвищена потреба у вітаміні D характерна тільки для дітей. Для дорослих достатніми вважаються в середньому 0.5-10 мг вітаміну D на день.



Вітамін Е

ВІТАМІН Е належить до групи 7 вітамінів рослинного походження. Вони відрізняються стійкістю до підвищених температур, їх молекули складаються з хромового кільця і ланцюжки ненасичених вуглеводнів. Найбільше вітаміну Е в проростках пшениці і насінні бавовнику; він також міститься в кукурудзяному, соняшниковій і в соєвій оліях. Вітамін Е стає особливо дієвим в жирній середовищі. У його засвоєнні обов'язково бере участь жовчна кислота. В організмі людини вітамін Е не піддається ніяким змінам. Функція токоферолу полягає в нейтралізації шкідливих і отруйних речовин, що надходять з їжею.

Дія цієї групи вітамінів ще не до кінця досліджено, проте можна вважати доведеним, що деякий дефіцит вітаміну Е у грудних немовлят є наслідком недостатнього харчування при штучному вигодовуванні. До наслідків дефіциту вітаміну Е можна віднести гіперкератоз ( посилене зроговіння шкірних покривів ), порушення зору та координації рухів. Добова потреба у вітаміні Е становить 10-20 мг альфатокоферола.



Вітамін До

В організмі людини вітамін К ( філохінон ) також всмоктується в поєднанні з жирами ( ліпідами ) і за участю жовчної кислоти. Вітамін К1 міститься в усіх зелених рослинах, К2 - в бактеріях, що виробляються печінкою. При нормальному харчуванні дефіциту цього вітаміну не виникає, оскільки він міститься в достатній кількості в нашій їжі. Причиною можливого дефіциту філлохинон може бути порушення всмоктування жирів, на тлі чого розвивається схильність до кровотеч, уповільнення згортання крові. Щоденна потреба у вітаміні До ще не вивчена. У нормі власного резерву цього вітаміну в організмі вистачає на 2-6 тижнів. Можлива доза становить 0.001-2.0 мг в день.



Вітамін В1

ВІТАМІН В1 ( тіамін ) забезпечує засвоєння вуглеводів. Він не стійкий до впливу високої температури, лугів і кисню. Тіамін міститься у всіх рослинах і продуктах тваринного походження, особливо його багато в дріжджах, пшеничних проростках, серці, печінці та нирках. Симптомами дефіциту тіаміну є втрата апетиту, втома, тахікардія і на просунутій стадії - авітаміноз. Добова потреба становить - 0.10-0.12 мг.



Вітамін В2

ВІТАМІН В2 ( рибофлавін ) всмоктується слизовою кишечника після закінчення реакція його взаємодії з фосфором, виводиться з організму нирками. Вітамін В2 міститься у всіх продуктах рослинного і тваринного походження, причому в підвищеній кількості в дріжджах, печінці та зернових проростках. У здорових людей не виникає дефіциту цього вітаміну, так як він в достатній кількості виробляється бактеріями, що населяють кишечник. Дефіцит рибофлавіну призводить до світлобоязні, в рідкісних випадках - запальним процесу шкіри та слизових, а також порушень роботи ШКТ. Щоденна потреба в рибофлавіні становить 1.5-2.5 мг.



Вітамін В6

До складу вітаміну В6 ( піридоксину ) входять такі діючі речовини як пиридоксол, піридоксамін і пірідоксал. Вітамін В6 є важливим коензимом, які беруть участь у метаболізмі амінокислот, міститься практично у всіх продуктах харчування, тому його дефіцит - явище досить рідкісне. Дефіцит вітаміну В6 призводить до втрати апетиту, нудоти і іноді до підвищеної больової чутливості. Вище вже говорилося про те, що вітамін В6 відіграє важливу роль в процесі засвоєння амінокислот, тому потреба в ньому залежить, в першу чергу, від кількості білків у їжі. На засвоєння 100 г протеїнів потрібно приблизно 1.5-2.0 мг вітаміну В6 в день.



Вітамін В12

Молекула вітаміну В12 ( кобаламін ) складається з 4-х кілець пиррола, группирующихся навколо атома кобальту. Вітамін В12 у шлунку з'єднується з глікопротеїнами, а потім всмоктується в тонкому кишечнику. Одна з функцій вітаміну В12 полягає в участі синтезу дезоксирибонуклеїнової кислоти, яка є носієм генетичної інформації. Вітамін В12 міститься тільки в продуктах тваринного походження, головним чином у печінці, нирках і яєчних жовтках. Кобаламін також синтезується в кишечнику, проте виводиться з сечею, тому організм не може ним скористатися.

Дефіцит вітаміну В12 веде в перніциозної анемії - однією з форм недокрів'я. Крім цього, може порушуватися координація рухів, розвинутися діарея. Найчастіше дефіцит кобаламін провокується зараженням гельмінтами, зокрема широким лентецом. У нормі власний запас вітаміну В12 витрачається організмом протягом 3-5 років, тому перші ж симптоми дефіциту виявляються не відразу. Щоденна потреба в кобаламине становить приблизно 5 мг.



Вітамін С

ВІТАМІН С ( аскорбінова кислота ) належить до числа найбільш відомих і найчастіше купують в аптеці. Він підвищує імунітет і прискорює загоєння ран. В організмі він не синтезується. Вітамін С всмоктується в шлунку, де піддається дегидрированию, і потім доставляється кров'ю до кожної клітини організму. Виводиться через нирки. Вітамін С бере участь в окисно-відновних процесах, в гідролізі амінокислот лізину і проліну і є важливим компонентом процесу біосинтезу колагену.

Вітамін С міститься переважно в овочах і фруктах, особливо багато його в солодкому перці, томатах, картоплі, цвітній капусті, шпинаті, квашеної капусті, петрушці, лимонах, грейпфрутах, ківі і банани. У менших кількостях він зустрічається в молоці і печінки. Нестійкий до дії високих температур: в процесі кип'ятіння половина його кількості руйнується. Симптоми дефіциту аскорбінової кислоти - болі в кісткової тканини, порушення серцевого ритму, уповільнення загоєння ран, знижений тиск і скорбут.

Мінімальна щоденна потреба у вітаміні С становить 100 мг. Професійні спортсмени, курці і хворі люди потребують більшої кількості аскорбінки. Прийом вітаміну З великими дозами, до чого нас закликає реклама, не надає ніякої дії на організм.



Вітамін Н ( біотин )

Дефіцит вітаміну Н ( біотину ) викликає м'язові болі, висип на шкірі, веде до випадання волосся і виснаження, а також часто є причиною захворювань кишечника. Біотин відіграє важливу роль в процесі засвоєння вуглеводів і жирів. Найбільше біотин міститься в печінці і сушених грибах ( лисичках і білих ), а також у кольоровій капусті. Здорова людина не потребує рекомендацій щодо мінімальної щоденної потреби в біотин, так як бактерії, що населяють здоровий кишечник, самі синтезують біотин. Достатньою кількістю вважаються 30-60 мг на добу.



Фолієва кислота

Фолієва кислота ( інша назва - вітамін М або вітамін В9 ) є швидше за все не вітаміном, а вітаміноподібною речовиною, що грає важливу роль в процесі росту і поділу клітин. Фолієва кислота міститься в дріжджах, печінці і особливо в зелених листових рослинах. Дефіцит її змінює гемограмму ( картину крові ), веде до анемії ( недокрів'я ) і порушень клітинного метаболізму. Найчастіше причиною дефіциту фолієвої кислоти є алкоголізм. Щоденна потреба становить 150-200 мг.



Ніацин

Ніацин входить в склад комплексного вітаміну В2 і не належить до власне вітамінів. Ніацин міститься в пшеничного борошні, в нирках і печінці тварин, зустрічається також в рибі та м'ясі, бобових і фруктах. В організмі людини ніацин синтезується з амінокислоти триптофану. Ніацин відіграє важливу роль у процесі метаболізму і бере участь у синтезі жирних кислот і холестерину. Дефіцит ніацину - явище досить рідкісне - проявляється у вигляді запальних процесів в шкірній та слизової тканинах, а також порушує роботу нервової системи. Ніацин стимулює клітинне дихання і бере участь у формуванні шкірних покривів. Щоденна потреба в ніацині складає 13-16 мг.



Пантотенова кислота

Також не є власне вітаміном, міститься практично у всіх продуктах харчування; бере участь в остаточному розпаді білків, жирів і вуглеводів, виведення отрут з організму. Щоденна потреба становить 6 мг.



на головну

Обговорити тему на форумі
наверх
<
Коментарі:
25.03.2010 22:06 | Pavel | Re: вітаміни
у яких продуктах содержитса вітамін В1-12


18.03.2010 18:29 | Мілена | Re: вітаміни
Василина права, вітамінки обов'язково потрібно пити. З вітамінів для вагітних, як каже мій знайомий доктор, найкращі - Елевіт, я їх сама пила до вагітності, під час і після =)) Там повний набір елементів, доведена клінічна ефективність... Вобщем, класна річ. Я б навіть сказала, необхідна. Ще й дає профілактику виникнення вроджених вад розвитку плода.


03.08.2009 14:18 | ІРИНА | Re: вітаміни
Які вітаміни потрібно вживати для відновлення печінки,хто вживає багато алкоголю?


29.07.2009 20:52 | Дар'я | Re: вітаміни
Я не можу забеременить 5 років. Що мені делаьт?


16.06.2009 13:59 | Олена | Re: вітаміни
Привіт всім хто читає мій коментар!Я б хотіла дізнатися в яких конкретно продуктах міститься вітамін Е?У мене не виходить забеременеть.А вітамін Е,кажуть сприяє этому.Незнаю чи це так?


03.03.2009 19:40 | Жек | Re: вітаміни
Дайствительно наша сучасна їжа стає все більш рафинированая,і, як наслідок, втрачаються вітаміни в процесі обробки сировини. Вітамінні комплекси необхідно вживати додатково.


20.02.2009 16:16 | Василина | Re: вітаміни
Моя думка, що в сучасній їжі ми недоотримуємо всі необхідні вітаміни і мікроелементи, а також підвищені дози вітамінів потрібні нам для нейтралізації негативних наслідків впливу агресивного зовнішнього середовища (вільні радикали, токсини, забруднені повітря і вода) і при підвищених психічних і фізичних навантаженнях.


1
Ваше ім'я:
Ваш коментар:
Введіть текст, вказаний на картинці, у полі праворуч:
   


Користувальницький пошук








missfit.com.ua © Copyright 2007 МиссФит - інтернет-журнал для жінок info@missfit.com.ua
передрук матеріалів з сайту дозволяється з обов'язковим зазначенням активного гіперпосилання на сайт www.missfit.com.ua