← повернутись на головну
Вас цікавить схуднення після вагітності?
Ви хочете знати, як швидко схуднути, позбутися живота, позбавитися від целюліту, зменшити стегна? 
На сторінках інтернет-журнал для жінок MissFit, ви дізнаєтеся все про правильне харчування, про засоби і тренажерах для схуднення!





Горіх кешью

версія для друку

Корисні властивості горіха кешью



Відкривши Америку, португальці збагатили новими гастрономічними відкриттями не тільки Європу, але як виявилося згодом, і весь світ. Одним з таких відкриттів став кешью - горіх, справедливо займає верхні рядки в списку найбільш делікатесних горіхів. Але кешью це не просто горіх, природа зуміла втілити в ньому відразу два шедеври, які по достоїнству оцінив людський смак... Втім, про все по порядку.

Ще задовго до прибуття європейців на землю з плодами дерева кешью були знайомі індіанці племені тикунов, які проживають на території сучасної Бразилії. Кешью легко піддається культурного обробітку, чим успішно і користувались індіанці, вживаючи кору, листя, плоди дерева в різноманітних, не тільки кулінарних цілях. На мові тикунов кешью називається acaju (що означає «жовтий плід»), саме від нього сталося португальське назва caju або cajueiro, від якого в свою чергу сформувалося популярна назва - кешью (англ. - сashew). Тим не менш, у Венесуелі кешью більше відомий як merey, а в багатьох інших іспаномовних країнах Латинської Америки як maranon, за назвою штату Маранао (Maranhao) в північній Бразилії, де і було виявлено дерево кешью.

Для інтересу можна затримати свою увагу і на інших синонімічних назв, які зустрічаються в різних країнах і на різних мовах: cashu, casho, acajuiba, acajou, acajaiba, alcayoiba, anacarde, anacardier, anacardo, cacajuil, cajou, gajus, jocote maranon, noix d acajou, pomme cajou, pomme jambu, jambu golok, jambu mete, jambu monyet, jambu terong. Ну і нарешті наукова назва кешью - Anacardium occidentale, або Anacardium microcarpum, або Cassuvium pomiverum.

Будова плодів кешьюКешью - вічнозелене теплолюбна дерево з товстим звивистих стовбуром і розлогими гілками. У висоту вона може досягати 15 метрів. В Анголі, наприклад, виростає дерево, якому 50 років і довжина його досягає 30 метрів у висоту, воно приносить до 60 кілограм горіхів на рік. Взагалі ж, кешью одне з тих рослин, які можна назвати безвідхідними: все, що дає дерево кешью, вживається людиною в тих чи інших цілях. Кора і листя використовуються в лікарських цілях, шкаралупа горіхів - в промислових, горіхи і так звані яблука кешью - гастрономічних.

Отже, прийшла пора розповісти детальніше, що ж за диво-плоди європейці побачили на нововідкритій землі в далекому XVI столітті... Плоди кешью складаються по суті з двох частин: так званого яблука кешью і власне горіха. Яблуко кешью - це велика роздута квітконіжка грушоподібної форми, вона може бути жовтого, оранжевого або червоного кольору, довжиною 7-10 см і близько 5 см у діаметрі. Це м'ясистий, дуже соковитий плід з кисло-солодким смаком. На верхівці такого яблука знаходиться горіх у твердій шкаралупі, який по мірі дозрівання набуває темно-зелений, майже коричневий колір.

На жаль, російському гурману навряд чи вдасться познайомитися у себе на батьківщині з таким делікатесом, як яблука кешью. Вони дуже швидко псуються і практично непридатні для транспортування. Тому, щоб випити хоча б стаканчик натурального свіжого соку з яблук кешью, доведеться відправитися туди, де росте дерево кешью. Наприклад, в Індії, там щороку збирають до 25 тисяч тонн цих яблук. З них готують не тільки сік, але і джеми, желе, компоти, чатні, спиртні напої. Зокрема, в індійському штаті Гоа можна спробувати знаменитий лікер фені (feni), який роблять тільки тут. Його готують з ферментованого соку плодів кешью шляхом декількох возгонок, в результаті чого виходить дуже міцний (до 40 градусів) напій зі своєрідним смаком і ароматом. Що стосується соку, то в країнах Латинської Америки він настільки ж популярний, як апельсиновий сік в Північній Америці чи Європі.

Якщо дозрілі плоди кешью можна не побоюючись їсти в свіжому вигляді, то з горіхами кешью не все так просто. Ви ніколи не замислювалися, чому на відміну від інших горіхів кешью ніколи не продають в шкаралупі? А все тому, що між шкаралупою і оболонкою, за якою ховається горіх, міститься дуже їдка речовина кардол, яка при контакті зі шкірою викликає серйозні дерматологічні проблеми (шкіра покривається надзвичайно тяжкими опіками-пухирями). Тому перш ніж поступити в продаж, горіхи дуже обережно витягають з шкаралупи і оболонки, після чого, як правило, проходять спеціальну термічну обробку до повного випаровування масла (навіть невелика кількість масла може викликати отруєння). Це настільки відповідальний і без перебільшення можна сказати небезпечний процес, що навіть серед досвідчених «роздільників» горіхів часті випадки опіків цією речовиною, адже оброблення горіхів проводиться тільки вручну. Ні в якому разі не намагайтеся очищати горіхи кешью самостійно, якщо де-небудь в тропічних країнах вам раптом випаде така можливість! Треба сказати, що навіть цьому отруйному речовині люди зуміли знайти застосування, його використовують у промисловості і медицині.

Використання горіхів кешью в кулінарії надзвичайно широко: це і чудова самостійна закуска, і чудова складова в салатах, перших і других стравах, соусах і кондитерських виробах. Горіхи кешью дуже популярні в азіатській, індійській кухнях.

Португальці, звичайно ж, не могли пройти повз такого творіння природи. Вони оцінили смак горіхів кешью як «більш чудовий, ніж мигдаль». Маршрут завоювання смаків інших гурманів для кешью продовжився вже в Індії, в штаті Гоа, куди португальці відвезли насіння з Бразилії. Потім про кешью дізналися в Африці: Мозамбіку, Анголі, Танзанії, Кенії. Сьогодні кешью вирощують практично у всіх країнах з теплим кліматом: Шрі-Ланці, Китаї, Малайзії, Філіппінах, Таїланді, Колумбії, Гватемалі, Венесуелі, Вест-Індії, Нігерії та інших.

Цікаво використання продуктів кешью у різних народів. Наприклад, в Африці кешью вживають як інтоксиканта, засоби для нанесення татуювань, в Бразилії кешью вважається афродизіаком, засобом проти астми, бронхіту, грипу, розлади шлунка, діабету, на Гаїті - засобом від зубного болю і бородавок, в Мексиці знебарвлюють веснянки, у Панамі лікуються від гіпертонії, у Перу використовують як антисептик, у Венесуелі лікують запалення горла і т.д. і т.п. І офіційна наука підтверджує корисні властивості кешью: зокрема, антибактеріальну, антидизентерийное, антимікробну, антисептичну, тонізуючу... Можна сказати одне - далеко не кожна рослина природа так щедро обдарувала властивості, корисні для людського організму.

Кешью багаті білком і вуглеводом, вітаміном А, В2, В1 і залізом, містять цинк, фосфор, кальцій. Вітаміни сприяють обміну білків і жирних кислот в організмі і зниження рівня холестерину в крові, зміцнюють імунну систему, забезпечують нормальну діяльність серцево-судинної системи. В якості допоміжного засобу ці горіхи вживають при зубному болю, псоріазі, дистрофії, порушеннях обмінних процесів, анеміях.

Багато людей намагаються уникати вживання горіхів кешью з-за помилкового уявлення, ніби в горіхах міститься велика кількість жиру. Насправді, в них навіть менше жиру, ніж в мигдалі, волоських горіхах, арахісі, горіхи пекан.

І наостанок... Найближчими родичами кешью є сумах, лакове дерево, «курящее» дерево, момбин, кафрская зливу, фісташки, манго, перуанська перцеве дерево і отруйний плющ



на головну

Обговорити тему на форумі
наверх


Користувальницький пошук








missfit.com.ua © Copyright 2007 МиссФит - інтернет-журнал для жінок info@missfit.com.ua
передрук матеріалів з сайту дозволяється з обов'язковим зазначенням активного гіперпосилання на сайт www.missfit.com.ua