← повернутись на головну
Вас цікавить схуднення після вагітності?
Ви хочете знати, як швидко схуднути, позбутися живота, позбавитися від целюліту, зменшити стегна? 
На сторінках інтернет-журнал для жінок MissFit, ви дізнаєтеся все про правильне харчування, про засоби і тренажерах для схуднення!





Калорійність, жирність сирів

версія для друку

Фітнес - харчування і сир

Одні сорти сиру більш прийнятні для фітнес - харчування, інші - менш, але в будь-якому випадку це виключно корисний і поживний продукт, рекомендований багатьма дієтологами і його цінність для активно займається фітнесом людини незаперечна.

Тому сьогодні ми поговоримо про сирах, про їх відмінності та переваги одного сорту перед іншим у системі фітнес харчування.



Тверді сири

Эдамский сир. В нашій країні дуже поширений під назвою Голландський сир. Його найближчий родич сир Гауда. Вони обидва відносяться до твердих нарізним сортам. Смак сиру едамского злегка горіховий, а аромат тим сильніше, чим більше зрілість сиру. Эдамский сир роблять у багатьох країнах світу, настільки він популярний. Цей сорт прекрасно підходить для фітнес харчування, так як він відносно не жирний ( 28% ) і, в теж час, дуже багатий на білки ( 25% ). Загальна калорійність - 352ккал. Эдамский сир це прекрасний сніданок і десерт.

Сир Чеддер істинно англійський твердий сорт сиру. Чеддер зріє від 60 - 180 днів іноді навіть більше, має злегка кислуватим горіховим смаком. Цей сорт один з найбільш вироблених у світі. Він трохи жирніше едамського сиру в 100 грамах чеддера - 32 грами жирів, білків - 23 грама, калорійність складає 392 ккал.

Мюнстер твердий сир родом з Франції. Його жирність не настільки велика, як у Чеддера і становить 29 грамів на сто грам, білків ж навпаки - більше 26 грам. Калорійність 365 ккал. Близькими за смаковими якостями і поживними властивостями вважаються такі сири як лимбурский, ліваро, ромадур і тильзитер.

Эмментальский сир, цей твердий швейцарський сир, дуже популярний не тільки в Швейцарії, але і в Німеччині, де його часто називають Альгаусский. Його виробляють у Франції, Австрії і Фінляндії. Жирність цього сиру становить 31 грам, кількості білка на 100 грам продукту - 29 грам.

Пармезан це король всіх сирів. В Італії батьківщині цього сорту сиру роблять кілька його різновидів. Пармезан найтвердіший з усіх твердих сортів сиру при цьому він ще й не жирний - 32% жиру в сухій речовині. Цей сир дозріває до 10 і іноді навіть більше років. Причому, за твердженнями фахівців, з роками він стає тільки краще і твердіше. Приходить час, коли розколоти таку сирну головку можна лише з допомогою молотка. Звичайно, не весь сир, який ви бачите на прилавках дозріває 10 років, зазвичай термін дозрівання пармезану становить 3 - 4 роки. Пармезан майже завжди вживають в тертому вигляді. До речі на виході з льоху сирну головку обстукують спеціальними молоточками, з метою визначення «здоровий» чи сир чи ні. До речі, якщо виявляють якесь порушення, то цей сир йде в відбраковування. Його перетирають і продають вже тертим і розфасованим. Так що пам'ятайте, що свіжонатертий пармезан не йде ні в яке порівняння з розфасованим протертим і висушеним сиром. У 100 грамах сиру міститься жирів - 28 грам , білків - 33, загальна калорійність - 292 ккал.

Грюйер теж дуже твердий сорт швейцарського сиру, але він трохи жирніше пармезану. Жирів - 31 грама, білків - 27 г, загальна калорійність: в ста грамах продукту міститься 396 ккал.



Блакитний сир

Рокфор це у наш час всім відоме творіння французьких сироварів. У нашій країні користується величезною популярністю. Але пам'ятайте, справжній Рокфор виготовлений обов'язково з овечого молока. У сирну масу додають трохи грибка під назвою пенициллиум рокфорти, який вирощують на житньому хлібі. Власники гротів, де вирощують рокфор, домоглися того, що виробництво цього сиру є їх монополією. Звертайте увагу, на упаковці істинного рокфору красується червона друк: овечка в овалі. Трохи крошащееся тіло рокфору пронизане жилками цвілі. Цей сир називають аристократичним сиром. Його калорійність трохи нижче, ніж у попередніх сортів,- 332 ккалл на сто грам. Вміст жирів - 30 г, білків - 17 грамів на сто грамів продукту.

Горгонцола це гідний конкурент рокфору. Цей сир дуже знаменитий і здійснюватися не тільки в Італії, але і в багатьох країнах Європи і США. Тіло у цього сиру м'яке, але відносять його до напівтверді сирів. Є кілька видів Горгонцолы, але справжня гірська зустрічається рідко, і вона має сильний запах і гострий смак. Найбільш популярна форма - не гостра і з пікантним смаком ( ніжний варіант ). Горгонцола ще менш жирна, ніж Рокфор і має жирність 26 грам на 100 грам речовини, білків ж 19 грам, калорійність 310 ккал.

Камамбер французький сир не настільки широко поширений в Росії. Зараз його виробляють в багатьох районах Франції, але знавці стверджують, що найкращий Камамбер з його батьківщини, тобто Нормандський. У ста грамах Камамбера міститься жирів - 23 грама, білків - 21 г, калорійність - 291ккал.

Брі це знаменитий французький сир. Смак тонкий з горіховим присмаком. У Франції випускають кілька різновидів цього сиру брі - де Мо, брі - де Мелен, брі де Куломье. У ста грамах цього сиру міститься жирів - 23 грама, білків - 21 калорійність - 291 ккал.

Знаменита і популярна нині Фета є грецьким м'який сир з овечого молока. У 100 грамах жирів - 24, білків - 17, загальна калорійність - 290 ккал. Можливо Фета є прабатьком всіх сирів середземномор'я.



Сири для піци

Якщо хтось подумає, що назва Моцарелла ні про що не говорить і навряд чи цей сир відомий у нас в країні, то це буде його помилкою. Саме цей сорт широко використовується при приготуванні піц. А піца зараз дуже популярна. Класичний сир проводитися виключно з молока буйволиць, але в наш час його виробляють з коров'ячого молока. Це не жирний сир його склад: жирів - 24 грами, білків-18 грам, калорійність 240 ккал.

Бринза в ста грамах продукту жирів - 20, білків - 20, загальна калорійність - 260 ккал. Цей сир воістину справжнє фітнес - харчування, набагато менш жирний, ніж попередні сорти, і до того ж чудово поєднується з овочами.

Сулугуні це грузинський ропні сир, дуже популярний у нашій країні. У 100 грамах цього сиру міститься: жирів - 24 грами, білків - 20 г, калорійність - 290 ккал.

Російський сир всім добре відомий, його калорійність 360 ккал, жирів в ста грамах міститься 29 грам, білків 25 грам.

за матеріалами статті Олени Борисової



на головну

Обговорити тему на форумі
наверх


Користувальницький пошук








missfit.com.ua © Copyright 2007 МиссФит - інтернет-журнал для жінок info@missfit.com.ua
передрук матеріалів з сайту дозволяється з обов'язковим зазначенням активного гіперпосилання на сайт www.missfit.com.ua