← повернутись на головну
Вас цікавить схуднення після вагітності?
Ви хочете знати, як швидко схуднути, позбутися живота, позбавитися від целюліту, зменшити стегна? 
На сторінках інтернет-журнал для жінок MissFit, ви дізнаєтеся все про правильне харчування, про засоби і тренажерах для схуднення!





Склад шоколаду, білий шоколад

версія для друку

Все буде в шоколаді



шоколад, склад шоколаду, білий шоколад, зберігання шоколадуВ дитинстві було просто: шоколадка «Оленка» - до чаю, «Мишка на Півночі» і «Натхнення» - до святкового столу. На зміну дефіциту прийшли муки вибору. Скористайтеся рекомендаціями професіоналів, щоб влаштувати собі по-справжньому солодке життя.

Самий перший шоколад був рідкий - екзотичний напій з мелених какао-бобів Христофор Колумб вперше спробував в гостях у індіанців. Сьогодні, до речі, справжній гарячий шоколад вдень з вогнем не знайдеш - набагато простіше купити плитку-іншу хорошого гіркого шоколаду і приготувати фірмовий напій Нового Світла самим. Але для початку треба розібратися, чим хороший шоколад відрізняється від поганого.



Види і склад шоколаду

На виготовлення елітного швейцарського шоколаду Delafee йдуть добірні какао-боби з Гани, Еквадору та Венесуели ( коли-то за 100 таких зерен можна було купити раба ) і трошки... золота. У більш традиційних сортах шоколаду, які відповідають ГОСТу і з'являються на російських прилавках, золотий пилу не спостерігається, але обов'язково присутні: масло какао, какао терте ( разом вони складають так звану какао-масу ), цукрова пудра. Від співвідношення цих компонентів залежить смак плитки: чим більше какао тертого, тим сильніше і темніше буде шоколад.

Білий шоколад

Якщо тертого какао немає зовсім, виходить білий шоколад. Білий - не означає неправильний шоколад. Багато білий шоколад за шоколад не вважають - і помиляються: масло какао в ньому є, а значить, це не що інше, як шоколад.

Молочний шоколад

Якщо додати до «трьом китам» сухе молоко, отримаємо шоколад молочний. Какао-маси в ньому менше: в гіркому вона в середньому становить 70%, в молочному - 32%.

Коли виробник хоче заощадити на какао-маслі ( сировина не дешевий ), додає в шоколад його замінники - рослинні масла і жири, какао-порошок. Останній отримують з макухи, що залишається після віджимання какао-бобів, тобто це продукт другосортний. Добавки, ідентичні натуральним, імітують смак, какао-порошок - колір, масла і жири - м'якість... Такий кондитерський «франкенштейн» носить назву шоколаду чисто формально.

На одній з найбільших російських фабрик по виробництву шоколаду одного разу провели експеримент: відвідувачам компанії пропонували в якості частування цукерки з двох вазочок. В одній лежав справжній шоколад, в іншій - «синтетичний». На смак вони не відрізнялися один від одного практично нічим ( професійні дегустатори, вловлюючі найдрібніші відтінки смаку, в експерименті не брали участь ). Натуральний шоколад розходився на ура, а вазочка з штучними цукерками залишилася практично недоторканою.

Смакові рецептори обдурити можна, але організм у цілому - ні. Какао-боби сприяють виробленню ендорфінів - речовин, які викликають радість, відчуття ейфорії ( тому шоколад - відмінні ліки від нудьги ). Від хімічних замінників радості не дочекаєшся.



Якість шоколаду

шоколад, склад шоколаду, білий шоколад, зберігання шоколадуПровідний постачальник какао-бобів на світовому ринку - Кот-Д'івуар. Зростає какао і в Лівані, і на Яві, і на Ямайці, і в Південній Америці. За словами експертів, за смаком кот-д-ивуарский шоколад сильно відрізняється, наприклад, від ліванського. А якщо кот-д-ивуарские какао-боби взяті з хорошого урожаю, зібраного в неймовірно сонячний рік, смакові відмінності будуть разючими.

Виробники шоколаду преміум-класу, який виходить обмеженими партіями і коштує великих грошей, закуповують лише кілька тонн «самого-самого» сировини в рік. Зрозуміло, такий шоколад коштує чимало ( у Швейцарії - в середньому від 100 франків за 100 г ), і в Росії його завозять рідко.

В масовому виробництві ціни доступніші, але і планка якості нижче. Це зовсім не означає, що шоколад поганий: за якістю стежать - на великих підприємствах регулярно тестують продукцію і оновлюють механіку.

Існує ГОСТ на шоколад, де чітко викладено, що у якісного шоколаду «смак і аромат ясно виражені, колір від світло-коричневого до темно-коричневого, для білого шоколаду - кремовий», «форма правильна, без деформації», «лицьова поверхня шоколаду повинна бути блискучою, без цукрового і жирового посивіння, в шоколаді з молоком - злегка тьмяною», «консистенція повинна бути твердою, структура - однорідної, злам повинен бути матовим».



Зберігання шоколаду

У середньому шоколад зберігається півроку. Дорогі сорту, з додаванням вершків або масла, - кілька днів. Тримати шоколадну плитку краще всього в холодильнику, особливо влітку: +32 какао-масло починає плавитися. Білий наліт, який виступає на старому шоколаді, всупереч розхожій думці, не небезпечний для здоров'я. «Сивина» - це всього лише жирові кристали какао-масла або горіхів ( якщо вони є ).

Власне кажучи, білий наліт підтверджує «натуральність» шоколаду. Підозріло, якщо шоколад пролежав на полиці, скажімо, місяць, а кристали жиру так і не виступили сольною партією. Швидше всього, у цьому шоколаді какао-масло було замінено іншими рослинними жирами.



Горіхи часто бувають винуватцями білого нальоту на шоколаді.

Щоб не викликати у покупців зайві підозри, провідні виробники розробили спеціальну технологію: перш ніж потрапити в шоколад, кожен горіх надходить на конвеєр, де обволікається найтоншим шаром карамелі. На смак це не впливає, але кристалам жиру шлях наверх закритий.



Як вибрати шоколад

шоколад, склад шоколаду, білий шоколад, зберігання шоколадуУ виборі шоколаду орієнтуйтеся насамперед на свій смак. Нехай всі навколо голос твердять, що найцінніший, корисний і вишуканий - шоколад гіркий, якщо радості він вам не доставляє ( ну гіркий ж! ), вибирайте інші сорти.

Наступний орієнтир - ціна. Фахівці стверджують, що плитка натурального якісного шоколаду ні при яких умовах не може коштувати 10 руб. Хороший шоколад - дорогий шоколад. Зворотне твердження не завжди вірно, тому звертайте увагу на ім'я виробника. Довіряти варто зарекомендували себе виробників: компаніям «Червоний Жовтень», «Одинцовская кондитерська фабрика», Nestle і іншим.

Упаковка - її теж не варто залишати без уваги. Обгортка ціла, не пом'ята, без зламів - шоколад можна брати. Верхня поверхня плитки повинна бути гладкою ( на нижній допускається шорсткість з-за добавок ) - якщо, скажімо, рельєф або малюнок на плитці навпомацки нерівний, можливо, були порушені умови зберігання, шоколад, наприклад, міг розтанути, а потім знову застигнути.

Перевірте, чи не закінчився термін придатності плитки - отруїтися не отруїтеся ( шоколад, до речі, один з небагатьох продуктів, яким вкрай складно зіпсувати собі травлення ), але смак напевно розчарує.



Вид і марка шоколадуЗміст ( какао-продуктів у % )Середня ціна ( 100 г )
Гіркий шоколад
Ritter SportНе менше 50%30 руб.
«Елітний» ( Об'єднані кондитери ( «Червоний Жовтень», «Рот Фронт», «Бабаєвський» )75% 30 руб.
Шоколад гіркий ( «Червоний Жовтень» )80%30 руб.
«Коркунов гіркий» ( «А. Коркунов» )Не менше 50%45 крб.
Шоколад з коньяком ( «Перемога» )Не менше 50% 25 руб.
Lindt Excellence ( Lindt )99%80 руб.
Молочний шоколад
Milka ( Kraft Foods )Не менше 27% 30 руб.
«Каруна» ( Kraft Foods )Не менше 32% 30 руб.
«Nestle Classic» ( Nestle )Не вказано 20 руб.
«Коркунов молочний»Не вказано45 крб.
LindtНе менше 31%80 руб.
Білий шоколад
«Повітряний» ( Kraft Foods )Не менше 25%20 руб.
«Nestle Classic»Не вказано20 руб.
Шоколад з начинками
MilkaНе менше 27%30 руб.
Alpen Gold ( Kraft Foods )Не менше 27%35 руб.
«Nestle Classic»Не вказано25 руб.


на головну

Обговорити тему на форумі
наверх


Користувальницький пошук








missfit.com.ua © Copyright 2007 МиссФит - інтернет-журнал для жінок info@missfit.com.ua
передрук матеріалів з сайту дозволяється з обов'язковим зазначенням активного гіперпосилання на сайт www.missfit.com.ua