← повернутись на головну
Вас цікавить схуднення після вагітності?
Ви хочете знати, як швидко схуднути, позбутися живота, позбавитися від целюліту, зменшити стегна? 
На сторінках інтернет-журнал для жінок MissFit, ви дізнаєтеся все про правильне харчування, про засоби і тренажерах для схуднення!





Жири в організмі

версія для друку

Жири: перетворення у вашому організмі!

Всі головні компоненти харчування наш організм навчився зберігати про запас - так, на всякий випадок. Цукор він накопичує в печінці, білки - в животі, а ось для жирів вибрано місце під шкірою. Хочете схуднути? Доведеться йти війною на власний організм! Щоб перемогти, треба воювати вміло. Ця стаття вас багато чому навчить!

Жири... Що це таке? Звідки вони беруться? Чому відкладається під шкірою? І взагалі, навіщо вони потрібні? А може, їх і не варто їсти? Звучить резонно, адже від жирів у нас стільки проблем з фігурою!



Перша стадія перетворення жиру: прийом їжі

З цим все зрозуміло: ми сіли за стіл і завантажили в себе їжу. Так от, «обробка» жирів організмом починається вже у вас в роті, коли слинні залози виділяють слину, насичену особливими травними ферментами. Далі, здавалося б, до цієї роботи повинен підключитися шлунок. Як не дивно, жири - не його профіль. Так що він просто пропускає їх через себе і відправляє далі в кишечник. А вже тут жири будуть перетравлюватися і всмоктуватися в кров. До речі, а навіщо нам потрібні ці самі жири? І чи не краще взагалі їх не має?



Дамо слово науці
  • Жири - це енергетичне «паливо» організму
  • Жири життєво важливі як будівельний компонент шкіри, волосся, нігтів...
  • Жири - «сировину» для виробництва гормонів.


Друга стадія перетворення жиру: розщеплення

Жири не схожі на вуглеводи і білки тим, що у воді не розчиняються. Виходить, воду треба чимось замінити, так? Спеціально заради жирів наш організм виділяє жовч. Повне розчинення жирів і їй «не по зубах». Зате вона вміє «дробити» жири на мікроскопічні краплі - тригліцериди. А вже з ними-то кишечник вміє справлятися.



Слово науки

Тригліцерид - це три молекули жирних кислот, «приклеєні» до молекули гліцерину. У кишечнику частина тригліцеридів з'єднується з білками і разом з ними починає подорож по організму.



Третя стадія перетворення жиру: подорож

Так, тригліцериди самостійно подорожувати не вміють. Їм обов'язково потрібно транспортний засіб, який називається «ліпопротеїн». Ліпопротеїни бувають різні, і завдання у кожного своя.

  • Хиломикроны - утворюються в кишечнику жирів і білків-носіїв. Їх завдання - переносити отриманий з їжею жир із кишечника у тканини і клітини.
  • Ліпопротеїни з дуже високою щільністю - теж транспортують жир до різних тканин і клітин, але беруть його виключно в печінці.
  • Ліпопротеїни з низькою щільністю - теж доставляють жири від печінки до тканин організму. У чому ж різниця? А в тому, що попутно ці ліпопротеїни «прихоплюють» холестерин з кишечника і розносять його по організму. Так що якщо десь в судинах у вас утворилися холестеринові тромби, погрожуючи серцево-судинним захворюванням, то ось вам винуватець - ліпопротеїни з низькою щільністю.
  • Ліпопротеїни з високою щільністю - мають одну функцію - прямо протилежний. Ці ліпопротеїни навпаки збирають холестерин по всьому організму і звозять його в печінку для знищення. Дуже корисні сполуки.


Слово науки

Ці подробиці допомагають зрозуміти, що споживання жирної їжі зовсім не означає автоматичного підвищення рівня холестерину в організмі. Ризикована ситуація виникає, якщо в організмі занадто багато ліпопротеїнів з низькою щільністю ( які допомагають накопичувати холестерин ) і не вистачає ліпопротеїнів з високою щільністю ( тих, які відповідають за виведення холестерину ). А це вже фактор суто генетичний. Є ще фактор арифметичний. Це коли ви так багато їсте цього самого холестерину, що на його виведення ніяких ліпопротеїнів не вистачить. А ось ще одна знахідка науки. Встановлено, що холестерину особливо багато в тваринних жирах. А ось рослинні жири в цьому сенсі набагато корисніше. Здавалося б, треба їсти менше тваринних жирів, а рослинних побільше. Як би не так! Корисний ефект рослинних жирів позначиться тільки в одному випадку: якщо ви повністю замініть ними тваринами.



Четверта стадія перетворення жиру: не відкласти нам трохи жиру?

Якщо організм отримав більше, ніж треба, то в справу вступає фермент під назвою ліпаза. Його завдання - посадити все зайве всередину жирових клітин.



Слово науки

Ліпаза - свого роду ключик, який відкриває двері жирових клітин назустріч жирів. Жирові клітини можуть впустити всередину себе дуже багато жирів і роздутися зразок повітряної кульки. Це як раз і відповідає, що ви толстеете. Якщо збільшиться одна жирова клітина або навіть сотня, то цього ніхто не помітить. Однак якщо ви їсте занадто багато жирів, разом набухнуть міріади жирових клітин, що залягають під шкірою. А цього вже від очей не приховаєш. Більше того, ліпаза може дати команду на розмноження жирових клітин. І теж під зав'язку наб'є їх жиром. Найгірше, що жирові клітини не можна знищити. Коли ви беретеся худнути, ліпаза «відкриває» жирові клітини і випускає жир назовні, ну а потім він «перегорає» під час фізичних вправ. Ви дивитесь у дзеркало: ні краплі жиру! Між тим, всі жирові клітини на місці, та тільки схожі на проколоті повітряні кульки. Варто вам закинути спорт, як ліпаза знову починає набивати їх жирами.



Чому багато жиру?

Організм про запас зберігає не лише жири, але і вуглеводи. Припустимо, ви з'їли вуглеводів на 100 калорій. Так от, організм повинен витратити приблизно 23 калорії, щоб зберегти залишилися 77 калорій. А от щоб зберегти 100 зайвих «жирних» калорій, знадобиться всього 3 калорії. Решта 97 калорій - всі ваші! Ось і виходить, що запаси жиру завжди самі великі.



Фактори, що сприяють відкладенню жиру в організмі:
  • Вік ( чим ви старше, тим охочіше» відкладається жир )
  • Стать ( у жінок жир накопичується швидше )
  • Переїдання ( ви їсте занадто багато )
  • Сидячий спосіб життя ( енергія жирів вам не потрібна )
  • Надлишок ліпази ( фактор спадковості )
  • Нервові стреси ( всупереч загальній думці, що від стресів повніють )
  • Звичка їсти жирне ( мова про особливості національної кухні )
  • Генетичні фактори ( повнота передається спадково ).


П'ята стадія: витрачаємо запаси

Яким чином заняття спортом допомагають позбавитися від зайвих кілограмів? А ось так. Спочатку на організм фізичні вправи реагує витратою глікогену - заздалегідь запасного цукру. І тільки потім, коли він витратить «цукрові» запаси, у справу йдуть жирові відкладення. Відбувається це приблизно через півгодини після початку аеробного тренування, тобто саме тоді, коли багато її зазвичай згортають.



Міняємо фігуру

Стільки навколо розмов щодо генетики! Мовляв, якщо ваша матуся була повною, то і вам не минути тієї ж долі. Насправді ж все не так страшно. Гени зумовлюють композицію вашого тіла на 25%. Тільки на чверть! Це стосується кількості жирових клітин і того, в яких місцях вони кучкуються ( в області талії або ж на стегнах і сідницях ). Так що, якщо ви і справді схожі на матусю, то, швидше, тому, що у вас з нею спільні звички в харчуванні: ви переїдаєте точно як вона. Якщо ви почнете займатися спортом і сядете на дієту, то будете виглядати зовсім інакше. До речі, силових вправ не треба жахатися. М'язи - це держава в державі. Точно як головний мозок, вони сплять навіть коли ви спите, і витрачають енергію. Чим більше у вас м'язів, тим вище ваш добовий витрата калорій. Ви боїтеся перетворитися в мужеподобную культуристку? Візуально помітна збільшення м'язів у 12-25 кг Однак до такого культуристки тривають десятиліттями. Дай Бог вам додати хоча б 5-8 кг!

Жінкам - «яблукам» зігнати зайвий жир легше, ніж «грушам». Жир в області талії в 5 разів більш піддатливою, ніж на стегнах і сідницях. Але і для жінок з «грушевої» фігурою є свої методи. По-перше, треба розуміти, що «спалювання» жиру - це частина вашого загального обміну речовин. Такого не буває, щоб обмін був млявим, а жир «згорав» швидко. Так що, ось вам перша хитрість. Їжте часто - через 2-2,5 години, але малими порціями. Цей прийом реально «розкручує» швидкість обміну, а значить, і «сжиросжигания». Друга. Більше аеробіки! Всі ці аеробні заняття по 40-45 хвилин не про вас. Не менш 4-5 днів на тиждень займайтеся аеробікою по півтори - дві години! І ще. Жир «спалює» кисень. Вам потрібна аеробіка на свіжому повітрі. Тільки на свіжому повітрі! Третє. Не здумайте сідати на жорсткі дієти менше 1200 калорій! Доведено, що такі дієти навпаки уповільнюють темп обміну речовин, що автоматично знижує темп «жіросжіганія»!



Звідки організм бере енергію

Енергія, яка вам потрібна для того, щоб підняти штангу або пробігти крос, може надходити з двох джерел. Це глікоген ( вуглеводи ) і жир. Так як же змусити себе втрачати більше жиру? Ось причини, які впливають на вибір організму:

  • Їжа, яку ви їли перед тренуванням ( якщо з'їсте щось сильно вуглеводне, начебто овочевого салату, каші, фруктів або шоколадки, то в якості головного джерела енергії організм обере не жир, а заздалегідь запасений цукор - глікоген. )
  • Тривалість тренування ( чим довше ви тренуєтеся, тим більше буде витрачено жиру )
  • Інтенсивність занять ( чим вище навантаження, тим більше витрачається глікоген )
  • Тип вправ ( аеробіка спалює більше жиру, а тренажери - глікогену )
  • Рівень фізичної підготовки ( чим більше ваш «спортивний стаж», тим більше ви спалюєте жир )
  • Вуглеводи, прийняті під час тренування ( надумаєте випити або з'їсти щось солодке, більше витратите глікогену).


на головну

Обговорити тему на форумі
наверх


Користувальницький пошук








missfit.com.ua © Copyright 2007 МиссФит - інтернет-журнал для жінок info@missfit.com.ua
передрук матеріалів з сайту дозволяється з обов'язковим зазначенням активного гіперпосилання на сайт www.missfit.com.ua