← повернутись на головну
Вас цікавить схуднення після вагітності?
Ви хочете знати, як швидко схуднути, позбутися живота, позбавитися від целюліту, зменшити стегна? 
На сторінках інтернет-журнал для жінок MissFit, ви дізнаєтеся все про правильне харчування, про засоби і тренажерах для схуднення!





Клітковина

версія для друку

Клітковина - груба, але потрібна

клітковина, вміст клітковини, груба клітковинаКЛІТКОВИНА - найгрубіша частина рослини. Це плетиво рослинних волокон, з яких складаються листя капусти, шкірка бобових, фруктів, овочів, а також насіння. Дієтична клітковина - складна форма вуглеводів, розщепити яку наша травна система не в змозі. Виникає резонне питання: навіщо тоді клітковина потрібна? Виявляється, це один з найважливіших елементів харчування людини.

Дієтична клітковина скорочує час перебування їжі в шлунково - кишковому тракті. Чим довше їжа затримується в стравоході, тим більше часу потрібно для її виведення. Дієтична клітковина прискорює цей процес і одночасно сприяє очищенню організму. Споживання достатньої кількості клітковини нормалізує роботу кишечника.

Коли результати досліджень показали, що ми були б набагато здоровіше і жили б довше, якби вживали грубу їжу, багато хто цілком свідомо захопилися клітковиною, хоча в більшості своїй не знали, що вона представлена різними видами, і ці види виконують різні функції.

Види клітковини



Целюлоза

Присутній в цільного пшеничного борошні, висівках, капусті, молодому горосі, зелених і воскоподібних бобах, броколі, брюссельську капусту, огіркової шкірці, перці, яблуках, моркві.


Геміцелюлоза

Міститься у висівках, злакових, неочищеному зерні, буряках, брюссельській капусті, зелених пагонах гірчиці.

Целюлоза і геміцелюлоза вбирають воду, полегшуючи діяльність товстої кишки. По суті, вони «надають обсяг відходів і швидше просувають їх по товстому кишечнику. Це не тільки запобігає виникненню закрепів, але і захищає від дивертикулеза, спазматичного коліту, геморою, раку товстої кишки і варикозного розширення вен.


Лігнін

Даний тип клітковини зустрічається в злакових, вживаних на сніданок, у висівках, лежалих овочах ( при зберіганні овочів вміст лігніну в них збільшується, і вони гірше засвоюються ), а також в баклажанах, зелених бобах, полуниці, горосі, редисці.

Лігнін зменшує засвоюваність інших волокон. Крім того, він зв'язується з жовчними кислотами, сприяючи зниженню рівня холестерину, і прискорює проходження їжі через кишечник.


Камеді

Містяться у вівсяній каші та інших продуктах з вівса, сушених бобів.

Пектин

клітковина, вміст клітковини, груба клітковинаПрисутня в яблуках, цитрусових, моркви, цвітної і кочанної капусти, сушеному горосі, зелених бобах, картоплі, суниці, полуниці, фруктових напоях.

Камеді і пектин впливають на процеси всмоктування в шлунку і тонкому кишечнику. Зв'язуючись з жовчними кислотами, вони зменшують всмоктування жиру і знижують рівень холестерину. Затримують випорожнення шлунка і, обволікаючи кишечник, уповільнюють всмоктування цукру після прийому їжі, що корисно для діабетиків, так як знижує необхідну дозу інсуліну.



Легкодоступна клітковина

Щоб збільшити споживання клітковини без необхідності є більше, можна приймати таблетки активованої клітковини. Вони містять збалансовану комбінацію різних її видів, необхідну для вашого організму.

Активована клітковина просто незамінна при реалізації програми харчування, багатою білками, з низьким вмістом вуглеводів.

Науково розроблена формула, що складається з натуральних інгредієнтів, сприяє безпечному та ефективному контролю над вагою.

Для підтримки здоров'я і оптимального ваги вчені та експерти в галузі харчування рекомендують збільшити споживання клітковини і знизити споживання насичених жирів і калорій.

Джерела клітковини

Зовнішні покриви зерна, насіння, бобів, овочів і фруктів набагато багатше клітковиною, ніж внутрішні. Висівки з цільного зерна, лушпиння бобів, шкірка овочів і фруктів містять велику кількість волокон. Саме тому дієта з високим вмістом клітковини наказує споживання цільного зерна - так само, як неочищених фруктів і овочів ( наскільки це можливо).

Цільне зерно, боби, насіння, горіхи, неочищені овочі і фрукти відрізняє баланс волокнистої маси і поживних речовин.

У таблиці ( див. нижче ) наведено дані про вміст клітковини в різних продуктах і їх калорійності ( на 100 г ), щоб ви могли підібрати оптимальну для себе співвідношення цих двох характеристик. Продукти тваринного походження тут не вказано, так як більшість з них містить дуже мало клітковини або не містить взагалі.

клітковина, вміст клітковини, груба клітковинаВміст клітковини в різних продуктах:

Назва продуктуВідсоток клітковиниКалорійність ( на 100 г )
Висівки44,0150-200
Мигдаль15,0645
Зелений горошок12322
Цільна пшениця9,6325,4
Цільнозерновий хліб8,5210
Арахіс8,1548
Боби7,058
Ізюм6,8276
Сочевиця3,8296
Зелень ( в середньому )3,845
Морква3,133
Броколі3,033
Капуста2,928
Яблука2,038
Біла мука2,0327
Білий картопля2,083
Білий рис0,8347
Грейпфрут0,635


Щоденна норма клітковини

клітковина, вміст клітковини, груба клітковиназахідні дієтологи рекомендують споживати від 5 до 25 г клітковини в залежності від того, наскільки людина стежить за своїм здоров'ям.

Наші предки, що харчувалися в основному кашами, щодня отримували від 25 до 60 г клітковини. Ми ж більшу частину отримуємо за рахунок споживання фруктів і овочів.

Постарайтеся, щоб щоденна норма клітковини становила 35 р.



Приклад стандартного меню:

Рекомендовані продуктиВміст клітковини
1 порція каші з висівок ( 40 г )9,0 г
4 шматочки хліба з цільного пшеничного борошна 6,0 г
1 порція брокколі3,0 г
1 порція ( 120 г ) квасолі8,0 г
1 порція ( 65 г ) свіжого зеленого горошку3,0 г
1 вівсяне печиво1,5 г
1 банан3,0 г
1 порція ( 100 г ) відвареного коричневого рису2,0 г
Разом:35,5 г


Дізнавшись про корисні властивості клітковини, ви можете поекспериментувати з продуктами, скласти своє власне меню, орієнтуючись на добову норму ( близько 35 м ). А можете зробити вибір на користь таблетизированной форми клітковини. Обидва варіанти однаково хороші і дають чудові результати!



Поради та рекомендації по споживанню клітковини

  • клітковина, вміст клітковини, груба клітковинаПостарайтеся поступово збільшувати споживання клітковини, поки не досягнете рекомендованої добової дози. Поряд з цим поступово збільшуйте кількість споживаної води.
  • Овочі та фрукти їжте в сирому вигляді ( при можливості ). При тривалій варінні овочі втрачають половину містяться в них клітковини. Отже, краще вдатися до гасіння або легкої обжарке.
  • При очищенні овочів і фруктів клітковина не руйнується, однак в соках не зберігається повністю клітковина цілого фрукта, якщо при приготуванні видаляється м'якоть.
  • Починайте день з чашки каші, багатою клітковиною ( в одній порції такої каші міститься 5 і більше грамів клітковини ).
  • Додайте в кашу свіжі фрукти - таким чином ви збільшите кількість клітковини на 1-2 грами.
  • На вашому столі регулярно повинно бути бобові.
  • Крупи купуйте тільки з цільного зерна.
  • На десерт краще свіжі фрукти, ніж солодке.
  • Їжте овочі та фрукти в перервах між основними прийомами їжі і безпосередньо під час трапези.


на головну

Обговорити тему на форумі
наверх
Коментарі:
03.04.2010 20:09 | карл | Re: клітковина
"Кілограм марківки-капустки з'їдаєте в день? Чи півтора кілограма яблук?" до вашого відома норма споживання фруктів для ЗДОРОВОГО харчування - 2 кілограми, робіть висновки.


27.03.2010 17:45 | to Лелек | Re: клітковина
Лелек, розкажіть, будь ласка, чим ви харчуєтеся. Середньостатистичний житель великого російського міста хронічно недоотримує кетчатки, якщо він не стежить за цим цілеспрямовано. Тому що треба з'їсти дуже багато овочів і фруктів, щоб набрати горезвісні 35 грамів. Кілограм марківки-капустки з'їдаєте в день? Чи півтора кілограма яблук?


23.03.2010 18:53 | ГАЛИНА | Re: клітковина
Я повністю згодна з тими людьми,які їдять багато клетчатки.Это здоров'я!


23.06.2009 14:02 | Вик-пр | Re: клітковина
Можливо вас та зацікавив даний матеріал, але також можу і запропонувати цілком повноцінне харчування з додаванням природного клітковини , як макарони . В даний момент проходить випробування, за попередніми даними вміст клітковини в одній порції продукту дорівнює добовій нормі. Це попередній аналіз . Якщо цікаво то пишіть vik-nou@I.ua З задоволенням продовжу спілкування на цю тему.


17.06.2009 07:02 | котя | Re: клітковина
Висівки - найкращий продукт для схуднення!Кишечник добре працює і менше з'їдаєте їжі.


29.04.2009 17:36 | Стас | Re: клітковина
Передозування натуральними продуктами в принципі неможлива. Найпростіший спосіб привести рівень споживаних харчових волокон до норми (при цьому значно знизивши кількість таких захворювань, як ожиріння, цукровий діабет, серцево-судинні розлади, алергії, а головне кількість онкологічних хворих), причому в масштабах країни, давно відомий - зерновий хліб, тобто хліб з цельносмолотого без відходів зерна, і цільнозернові крупи - цельносмолотое зерно. У багатьох західних країнах з успіхом застосовується. В будь-якому супермаркеті завжди є у продажу нескольто сортів цільнозернового хліба. Причому німці навіть кажуть: "Так він коштує трохи дорожче білого, але зате ми добре економимо на лекартвах і виграємо на здоров'я!" Тобто проглядається державна політика щодо оздоровлення населення! А рафінують всі без винятку натуральні продукти наші виробники, шановна Аліса, зовсім не з тією метою, про яку ви написали, а з метою подовження термінів зберігання! Нам (споживачам) просто не пощастило в тому, що саме ті речовини, які корисні людині "вкорочують" терміни зберігання продукту. Рафінація, з біологічної точки зору, - це "очищення" продукту від усього живого. "Мертвий продукт" може зберігатися роками.


16.03.2009 12:34 | Василина | Re: клітковина
Їжа як раз і стала збіднена клітковиною, вірніше, з метою підвищення калорійності, її рафінують в результаті клітковину з "звичайної" їжі ми недоотримуємо. Тобто треба або фрукти та овочі є щодня у величезних кількостях, або вживати продукти обагащенные клітковиною, типу мюслі.


29.01.2009 22:44 | Лелек | Re: клітковина
Клітковина, безперечно потрібна, але якщо її і так з харчування достатню кількість отримуєш, то "передозування" не відбудеться?


1
Ваше ім'я:
Ваш коментар:
Введіть текст, вказаний на картинці, у полі праворуч:
   


Користувальницький пошук








missfit.com.ua © Copyright 2007 МиссФит - інтернет-журнал для жінок info@missfit.com.ua
передрук матеріалів з сайту дозволяється з обов'язковим зазначенням активного гіперпосилання на сайт www.missfit.com.ua