![]() |
Три горішки для талії
Проте горіхи можна їсти у великих кількостях: вони дають занадто велике навантаження на печінку. А ось жменю горішків - до 100 г - безсумнівно, піде на користь. Тільки майте на увазі, що горіхи слід гарненько розжовувати або подрібнювати, можна навіть розмочувати: так вони легше засвояться. |
Королівський горішок
Мигдаль - самий елітний і шанований у світі горіх, ще званий «королівським». Така назва обумовлена тим, що першими дізналися і полюбили його особи високих кровей. Єгиптяни, наприклад, додавали цей високо шанований інгредієнт в хліб, який подавали фараонам. У XIII столітті італійський мандрівник Марко Поло зауважив дикий мигдаль на рівнинах Туркменістану в Центральній Азії. Мигдаль, швидше за все, був основною їжею мандрівників, чий маршрут пролягав через Шовковий шлях - стародавню дорогу, по якій китайці доставляли свій шовк на Захід. Саме цим шляхом мигдаль прийшов з Азії і поширився в Європі.
Потрапивши на Середземномор'ї, світлолюбні мигдалеві дерева розквітли в сонячному кліматі і незабаром їх почали активно культивувати, особливо в Італії і в Іспанії. У середині XVIII ст. іспанські місіонери перевезли мигдаль в Каліфорнію, і тепер цей найбільший виробник мигдалю в світі.
У багатьох країнах вважається, що мигдаль приносить удачу, любов і щастя, тому він є неодмінним атрибутом на весіллях, хрестинах, релігійних церемоніях. В Англії існує традиція на весіллі кожному гостю давати жменя мигдалю, іменовану «подарунок нареченої». Це 5 горішків, кожен з яких символізує здоров'я, багатство, достаток, щастя і довголіття.
Мигдаль не тільки смачний, але і дуже корисний. Взагалі горіхи - чудові джерела білка, що вкрай актуально для вегетаріанців. Крім того, в горіхах міститься вітамін В і мінерали ( залізо, цинк, магній ). У порівнянні з іншими горіхами, мигдаль багатий кальцієм і особливо вітаміном Е, який є натуральним антиоксидантом, допомагає запобігти серцево-судинні захворювання і деякі види раку. Однак при всіх перевагах слід пам'ятати, що горіхи - дуже калорійні і жирні.
Мигдаль гарний на закуску, як корисна альтернатива чіпсам і солодощів. Використовуйте мигдаль для прикраси десертів, надання хрусткою текстури салатів, відварною або обсмаженою овочам; мелений мигдаль широко використовується у випічці, для згущення супів, повії і соусів.
Найшкідливіший горіх
|
Один горіх - чотири мозку
Сьогодні існує більше 15 сортів волоського горіха. Ці горіхи вирощуються по всій Європі та Америці, хоча вони родом з Південно-Східної Європи і Центральної Азії. В наш час волоські горіхи привозять з України, Молдавії, з Кавказу і з Середньої Азії. А приблизно десять століть тому ці плоди доставляли на Русь грецькі купці. З тих пір і закріпилося за ними назву «волоські» ( тобто грецькі ).
У середні століття була поширена думка, мовляв, волоський горіх допомагає від головного болю, так як формою він нагадує людський мозок. Навіть назва цього горіха в Афганістані означає «чотири мозку». А давньогрецький історик Геродот стверджував, що жерці Древнього Вавилона забороняли простим людям їсти волоські горіхи, так як вважалося, що цей продукт благотворно впливає на розумову діяльність, а простолюду це ні до чого...
По калорійності і поживності ядра волоського горіха не поступаються багатьом продуктам тваринного походження. Вони містять до 75% жирів, до 20% білків, а також вуглеводи, дубильні речовини ( солі заліза та кобальту ), ефірні олії. Це хороший джерело фосфору, калію, магнію, білка і вітаміну Е. Волоські горіхи мають у своєму складі поліненасичені жири, включаючи жирні кислоти омега-3, які знижують ризик серцевих захворювань. У їжу вживають не тільки тверді горіхи, але і зелені, м'які. Листя волоського горіха багаті вітамінами і широко використовуються в народній медицині.
Волоські горіхи додають у випічку. Морозиво, ними посипають десерти. Крім того, їх використовують у багатьох несолодких блюдах: у французькому супі з волоських горіхів, в соусах з хріном або з маслом і часником; в італійських соуси для макаронів ( волоські горіхи часто замінюють кедрові горішки в песто ); у східній та європейської кухні додають в м'ясні страви.
Здавна з волоських горіхів отримують масло. Це досить дорогий продукт темно-коричневого кольору.
Згідно технології, до початку процесу виробництва стиглі волоські горіхи спеціальних олійних сортів зберігають 2-3 місяці, за цей час їх молочний сік перетворюється в легке, прозоре масло, яке використовується в салатах.
З XVII - XVIII століть стало популярно маринувати волоські горіхи, як зелені, так і чорні.
Проносні горішки
Є горіхи, що володіють послаблюючу дію. Це фундук і фісташки. Перші найбільш смачні і корисні в сирому і свежеочищенном вигляді. Для використання в кулінарії можна також купувати горіхову стружку з фундука або мелений фундук - так простіше додавати цей горіх готуються страви.
Фісташки зазвичай продаються у солоному вигляді. Також їх активно додають в страви італійської кухні, морозиво, випічку, креми.
Крихта краще м'яса
Горішки, які не поступаються за вмістом білка м'яса та яєць - кедрові. Крім того, вміст жиру в них доходить до 60%, а білок насичений найбільш дефіцитними амінокислотами: лізином, метіоніном і триптофаном. Не можна не згадати про зміст в кедрових горішках фосфору і низки вітамінів ( D, E, F, B ).
На жаль, кедрові горіхи швидко втрачають свіжість і стають кислими. Тому купувати їх нечищене можна тільки маленькими упаковками. А краще - чистити самим.
Рецепти страв з горіхами

Салат з моркви і волоських горіхів
4 очищених моркви натерти на крупній тертці, змішати з подрібненими ядрами 15-20 волоських горіхів. 2-3 зубчики часнику дрібно подрібнити або розтерти з сіллю. Подрібнений часник, цукор і сіль за смаком додати склянку майонезу і цією сумішшю заправити салат.
Відбивні з яловичини з волоськими горіхами2 ст. л. розігрітого меду змішати з 2 ч.л. гірчиці, 3 ст.л. майонезу і ½ склянки мелених волоських горіхів. 600 г вирізки розрізати на плоскі шматки, відбити, обмазати приготованою сумішшю і дати постояти 15 хвилин. Смажити на рослинній олії.
Курка в мигдальній скоринці400 г курячого філе приправити спеціями і обваляти в соку 1 лимона, 2 ст.л. борошна, потім в 1 збитому яйці і в 75 г дрібно нарубаного мигдалю. Обсмажити на сковороді при невисокій температурі до утворення скоринки ( приблизно 15 хв ).
Мигдальні цукеркиПодрібнити в блендері 75 г фініків, 75 г кураги, 50 г родзинок, додати 2 ст.л. яблучного соку. З отриманої суміші сформувати кульки розміром з вишню. Дрібно нарубати 50 г мигдалю. Кульки і обсмажити обваляти в горіхах.
Молочний суп з мигдалем150 г мигдалю очистити, пропустити через м'ясорубку і залити 1,25 л гарячого молока. 100 г розсипчастого рису відварити і з'єднати з мигдальним молоком. Додати 60 г родзинок і цукор за смаком.
Пряний мигдаль до напоїв225 г очищеного мигдалю з'єднати з яєчним білком, додати 1 ст.л. меленого коріандру, стільки ж пластівців Чилі і паприки, 2 ст.л. цукру, така ж кількість солі і дрібно нарізаний розмарин. Ложкою викласти масу на деко і запекти в духовці при 150 градусів З/ 325F/Gas 2 до золотистого кольору ( 25 - 30 хв. ). Злегка охолодити і подати на стіл.
Солодке мигдальне тісто140 г вершкового масла втерти в 225 г борошна. Додати 55 г меленого мигдалю, 30 г цукру, кілька крапель мигдальної есенції, терту цедру 1 апельсина, 1 яєчний жовток і 2 ст.л. холодної води. Швидко замісити тісто. Сформувати кулю, загорнути в плівку і охолоджувати 30 хв. в холодильнику, перед тим як використовувати для солодких пирогів і тістечок.
на головну Обговорити тему на форумі |
![]() |