← повернутись на головну
Вас цікавить схуднення після вагітності?
Ви хочете знати, як швидко схуднути, позбутися живота, позбавитися від целюліту, зменшити стегна? 
На сторінках інтернет-журнал для жінок MissFit, ви дізнаєтеся все про правильне харчування, про засоби і тренажерах для схуднення!





Енергетичний обмін

версія для друку

Витрата енергії і харчування



Специфічна динамічна дія їжі.

енергетичний обмін Під цим терміном розуміють підвищення енергетичного обміну, супутнього прийому різних харчових речовин. Специфічна динамічна дія їжі ( СДД ) - це витрати енергії на перетравлення, всмоктування, транспорт і засвоєння харчових речовин.

Тривалість і інтенсивність підвищення енергетичного обміну можуть значно коливатися в залежності від індивідуальних особливостей організму, а також від кількості і якості їжі, що приймається. В середньому при споживанні білків збільшення енергетичного обміну становить 18,7%, складних вуглеводів ( крохмалю ) - 10,2%, жирів - 6,8%.

Найбільше підвищення енергетичного обміну викликають білкові продукти. Максимальне підвищення енергетичного обміну настає через 3-5 годин після прийому білкової їжі, потім поступово зменшується, і повертаються до вихідного рівня через 8-12 годин. Споживання білків малими порціями протягом тривалого часу призводить до більшого зростання обміну, чим одноразовий прийом кількості всього відразу.

Вуглеводи викликають значне, але менш тривале підвищення енергетичного обміну. При цьому має значення кількість і якість прийнятих вуглеводів. Збільшення енергетичного обміну при вживанні вуглеводів становить від 8 до 62%. Пік енергетичного обміну припадає на перші дві години після прийому вуглеводів і в нормі закінчується до шостого годині.

Змішані їжа, що складається з білків, жирів і вуглеводів, виробляє сумарний ефект, що викликається кожним з цих речовин. Таким чином, їжа, що складається з різних поживних речовин, надає сильніший і більш тривалий специфічну дію, ніж при роздільному прийомі білків, жирів і вуглеводів.

Специфічною динамічною дією володіє чай і кава, що викликають невелике, але досить тривале підвищення енергетичного обміну. Під їх впливом витрата енергії по відношенню до основного обміну збільшується до 8%.

СДД їжі в загальному енергетичному балансі організму не так велике. Вважається, що лише 6-10% енергії, що надходить з їжею, витрачається на її засвоєння. СДД їжі викликає посилення теплопродукції ( це тепло використовується для підтримки температури тіла ), підвищує енергетичні затрати на роботу ( після прийому їжі витрати на роботу вище, ніж натщесерце ). По закінченні роботи СДД їжі виявляється більш високим, якщо вона складається з білкових продуктів ( СДД їжі, яка складається з жирів і вуглеводів, при м'язовій роботі зменшується або зникає ).

У хворих ожирінням СДД їжі знижується пропорційно ступені ожиріння: чим більше частка жирової тканини в загальній масі організму, тим менше енергії витрачається на те, щоб засвоїти поживні речовини. Це ще один механізм, з допомогою якого гіпертрофована жирова тканина підтримує своє існування.



Харчування та обмін речовин

енергетичний обмінІснує теорія «ідеального витрачання енергії». Суть її полягає в тому, що при постійній масі тіла у здорових людей витрачання енергії не залежить від змін кількості надходить їжі. У разі відхилення від ідеальної маси тіла витрата енергії знижується при зменшенні надходження їжі і зростає при переїданні. Інтенсивні фізичні навантаження викликають закономірне підвищення споживання їжі при збереженні маси тіла на постійному рівні.

Регулярний прийом надмірної кількості їжі поєднується з окисленням надлишку поживних речовин. Цей процес повторюється після кожного прийому їжі і призводить у результаті до надмірної потреби в їжі незалежно від витрачання енергії.

Існують також конституційні відмінності у витрачанні енергії. Наприклад, при зниженому добовому раціоні ( 1500 ккал ) одні люди худнуть, інші зберігають масу, незважаючи на низьку калорійність їжі, а треті ( правда, їх значно менше ) навіть поправляються. Однак індивідуальні особливості обміну речовин мають свої межі. На дієті, складовою 1000 ккал в добу, всі товстуни худнуть, а при добовому споживанні 6000 ккал всі худі повніють.

При ожирінні відзначається більш економне витрачання харчових речовин і енергії під час спокою і роботи. Для підтримки стабільної маси тіла повним потрібно лише 65% «середньостатистичного» раціону, а худим - 135%. При тривалому недоїданні зменшується обсяг нежировій тканини, а основний обмін знижується приблизно на 20% і більше.

Обмін речовин в стані спокою вимагає витрати енергії. Так, розпад і синтез білків споживають 15-20% енергії основного обміну. Обмін азоту, виведення його з м'язової маси і збереження калію в клітинах м'язів вимагають 20-40% енергії основного обміну. Чим менше об'єм м'язів, тим нижче потреба організму в енергії, що йде на основний обмін. Обмін вуглеводів і жирів у тканинах вимагає близько 5% основного обміну. Літні люди, що не займаються фізичною діяльністю, мають невеликий обсяг м'язів, тому їм потрібно менше енергії на основний обмін, ніж в молодому віці.

Виділення тепла ( «розтрата енергії» ) беруть участь у регуляції маси тіла. Тепловий ефект споживання їжі знижується з віком ( на 10-20% ) і при ожирінні.

Основні процеси регуляції балансу надходить з їжею і енергії, що витрачається пов'язані з взаємодією центрів насичення і голоду. На регуляцію харчової поведінки впливають і інші фактори, одним з яких є почуття задоволення, викликане прийомом їжі. Якщо людині подобається певна їжа, то він готовий вживати її, незважаючи на ситість.

Збереження маси тіла є показником енергетичної адекватності харчування.

енергетичний обмінЗазвичай повнота людини асоціюється з хорошим харчуванням, худоба - з недостатнім. Спроба зв'язати масу тіла з кількістю та калорійністю їжі цілком природна. Але маса тіла пов'язана також з особливостями водно-сольового обміну, співвідношення приходу і витрати енергії, якістю засвоєння їжі, співвідношенням вуглеводного, жирового і білкового обміну, особливостями статури, віком, ростом і іншими складовими складного процесу регуляції харчової поведінки.

Маса тіла у здорової людини не є строго постійною величиною, а коливається день у день. У деяких людей величина добових коливань досягає 100-500 р. При запорах, схильності до набряків і т.д. різниця може бути ще більше. По зміні маси тіла за окремо взяті дні неможливо точно судити про баланс обміну речовин. Короткострокові коливання маси тіла залежать, насамперед, від кількості і якості їжі, що приймається, характеру і інтенсивності фізичного навантаження, стану водно-сольового балансу. Прийом рідини і кухонної солі може викликати збільшення добових коливань маси тіла, і навіть тимчасове її наростання. Однак здоровий організм швидко звільняється від лишків води й солей, як тільки припиняється їх надлишкове введення.



на головну

Обговорити тему на форумі
наверх


Користувальницький пошук








missfit.com.ua © Copyright 2007 МиссФит - інтернет-журнал для жінок info@missfit.com.ua
передрук матеріалів з сайту дозволяється з обов'язковим зазначенням активного гіперпосилання на сайт www.missfit.com.ua