← повернутись на головну
Вас цікавить схуднення після вагітності?
Ви хочете знати, як швидко схуднути, позбутися живота, позбавитися від целюліту, зменшити стегна? 
На сторінках інтернет-журнал для жінок MissFit, ви дізнаєтеся все про правильне харчування, про засоби і тренажерах для схуднення!





Соки дітям

версія для друку

Правда і міфи про соку



«Домашній або магазинний? З м'якоттю або освітлений?» - ви не раз замислювалися про це, пропонуючи дитині сік. Давайте розберемося, який найбільш корисний сік для дитячого харчування.

У колишні часи педіатри завжди шанобливо ставилися до соку і радили вводити його в раціон немовляти мало не з перших місяців життя по краплині. Зараз консультанти по грудному вигодовуванню рекомендують починати прикорм з овочів і каш, та й то лише коли дитині виповниться 5,5-6 місяців.

Сік не повинен з'явитися в дитячому меню не раніше 12 місяців. Дослідження останніх показали, що до цього віку шлунково-кишковий тракт малюка ще не готовий засвоювати такий складний продукт.

Зате згодом сік принесе дитині одну лише користь. Він насичує зростаючий організм вітамінами, мінералами, органічними і натуральними цукрами - джерелами енергії. Зазвичай малюк п'є його з задоволенням.

Але оскільки донині думки щодо доцільності введення соку в дитяче меню розходяться, ми вирішили підтвердить або спростувати найпоширеніші з них.



Нектар - даремний напій.

Міф Помітивши на упаковці слово «нектар». Ви ставите її назад на полицю? Насправді це теж сік і цінність його не менше. Просто він зроблений з таких плодів, які необхідно додати воду або цукровий сироп. Наприклад, сік з банана, ківі або персика занадто густий, а з чорної і червоної смородини володіє підвищеною кислотністю.



Сік потрібно давати між прийомами їжі

Правда, У багатьох сім'ях прийнято запивати сніданки, обіди та вечері незалежно від пропонованих страв і їх кількості. Насправді ж така послідовність надходження продуктів в шлунок погіршує травлення. Дитина після обіду, завершився соком, може скаржитися на здуття і болю в животі.

Вживання напою перед їжею - теж не кращий варіант. Він викликає хибне відчуття ситості. До того ж солодкий смак здатний перебити у дитини апетит. А от давати сік на полуденок дуже корисно. Запропонуйте малюкові улюблений сік з печивом, сирниками або бутербродом.



У плодах більше вітамінів, ніж у напоях з них

Міф Овочі, фрукти і ягоди - унікальні постачальники вітамінів і мікроелементів в організм людини. Свіжовичавлений сік зберігайте все, що було в плодах, проблема лише в тому, щоб зберегти корисні речовини, як можна довше.

При домашній консервації практично всі корисні властивості напою губляться. Взимку його можна пити в якості десерту, але запаси вітамінів в організмі він поповнити не зможе. На підприємствах, де здійснюються дитячі соки і нектари, якість сировини стоїть на першому місці.

Звичайно, у міру проходження всіх етапів, деякі вітаміни руйнуються. Однак потім їх додають у вже готовий продукт. Наприклад, багато дитячі соки додатково збагачують вітамінами А, В1, В2, В12 і С, а також кальцій.



Напій з пакетика можна давати після трьох років?

Міф Сьогодні виробники пропонують безліч соків. Про те, що продукт призначений для маленьких дітей, пишуть на упаковці. Такі соки роблять в окремих цехах, де кожен етап виробництва проходить ретельний контроль. Фахівці разом з лікарями підбирають максимально корисні і смачні фруктово-овочеві або фруктово-ягідні поєднання.



При запорах допоможуть соки з м'якоттю

Правда Лікувальні властивості соків відомі давно, в дієтології навіть є такий напрямок, як сокотерапія. В залежності від плодів деякі соки при виробництві освітлюють ( наприклад, яблучний, виноградний, грушевий ), а деякі залишають неосветленными ( такі як сливовий, абрикосовий, персиковий ). Останні містять рослинні волокна ( пектини, клітковину ), які сприяють налагодженню моторики кишечника. Такими ж лікувальними властивостями володіють овочеві і фруктові пюре.



В соки додають консерванти

Міф Дитячі соки зазвичай виробляють за технологією короткочасної високотемпературної обробки. Готовий продукт піддають швидкому нагріванню і тут же миттєвого охолодження. Потім сік розливають у стерильну упаковку, яка захищає його від шкідливих впливів навколишнього середовища. Після такої термообробки продукту не загрожують процеси бродіння. При цьому він зберігає всі властивості плодів і може довго зберігатися, не втрачаючи своїх цінних якостей.



Фреш корисний тільки протягом 30 хвилин

Правда Свіжовичавлений сік легко можна зробити вдома за допомогою соковижималки. Однак дитина його повинен випити протягом півгодини після приготування, інакше вітаміни зруйнуються. Та й з плином часу в напої починаються процеси бродіння, які в перші години не впливають на смак, але у дитини можуть викликати розлад або отруєння.

Дієтологи рекомендують спочатку давати малюкові фреш, розведений водою 1 до 1, так як його концентрація в чистому вигляді шкідлива для несформованого шлунково-кишкового тракту. З цієї ж причини не пропонуйте дитині свіжовичавлений сік натщесерце.



Змішані соки:Овоч + фрукт

Змішані соки з різних плодів мають більшу харчову цінність, ніж напої з одного виду овочів або фруктів. Адже вони доповнюють один одного корисними речовинами. Наприклад, морквяно-апельсиновий багатий бета-каротином і вітаміном С, а яблучно - селеровий - залізом і фосфором.



Склад соку

Овочі, фрукти і ягоди містять речовини, які надають корисну дію на організм людини. Вони насичують її вітамінами, які зміцнюють імунітет і поліпшують роботу внутрішніх органів.

  • Органічні кислоти ( лимонна, винна, молочна ) граю важливу роль у підтримці кислотно-лужної рівноваги в організмі і мають антимікробну дію.
  • Дубильні речовини (таніни ) мають в'яжучі і протизапальні властивості і здатні придушити виник осередок інфекції.
  • Пігменти - барвники рослинного походження - надають різну забарвлення плодам. В організмі беруть участь у відновних процесах.
  • Пектини підвищують опірність організму до несприятливих факторів зовнішнього середовища, а також виводять токсини.
  • Фітонциди - леткі ароматичні речовини, представлені ефірними маслами.
  • Клітковина налагоджує перистальтику кишечника і сприяє зростанню біфідобактерій, які є природним захистом організму від зовнішніх впливів.


на головну

Обговорити тему на форумі
наверх


Користувальницький пошук








missfit.com.ua © Copyright 2007 МиссФит - інтернет-журнал для жінок info@missfit.com.ua
передрук матеріалів з сайту дозволяється з обов'язковим зазначенням активного гіперпосилання на сайт www.missfit.com.ua