← повернутись на головну
Вас цікавить схуднення після вагітності?
Ви хочете знати, як швидко схуднути, позбутися живота, позбавитися від целюліту, зменшити стегна? 
На сторінках інтернет-журнал для жінок MissFit, ви дізнаєтеся все про правильне харчування, про засоби і тренажерах для схуднення!





Каші для дітей

версія для друку

Лікнеп по каш для дітей



дитяча каша, каші для дітейПшениця, жито, просо, пшоно, овес, рис, кукурудза, гречка. Які злаки найбільш корисні, і як приготувати з них смачні і апетитні каші для дітей?

Зернові продукти грають важливу роль в харчуванні людини, вони - основні джерела вуглеводів ( переважно крохмалю і харчових волокон ), рослинних білків, вітамінів групи В, деяких мінеральних речовин. Зернові продукти поставляють близько 30% необхідної енергії для дітей раннього віку, близько 40% - для дітей дошкільного віку і близько 50% - для школярів ( за даними Наукового центру здоров'я дітей РАМН ).

Згідно з сучасними уявленнями про «піраміду харчування» ( рекомендація ВООЗ ) більше половини добового раціону повинні складати зернові: каші, хлібобулочні і макаронні вироби, пластівці ( мюслі ).

У Росії каша - одна з найпопулярніших страв. «Щі да каша - їжа наша», - любили повторювати мудрі прабабусі. Цю приказку не варто забувати і сьогодні: правильно приготована каша - одне із самих здорових страв, яке однаково добре підходить і дітям, і дорослим. Правда, харчова і біологічна цінність каш залежить від хімічного складу крупи, способів її отримання та обробки зерна.



Крупи бувають різні

Крупи мають близький набір основних поживних речовин, але значно відрізняються за їх якісним і кількісним співвідношенням. Щоб правильно оцінити корисність крупи і визначити її місце при складанні раціону, потрібно знати основні особливості складу.


Каші для дітей


Гречана каша

Вона багата рослинними білками, цінними за амінокислотним складом. Не містить глютену. Має максимальний вміст харчових волокон. У ній є вітаміни В1, В2, Е, солі заліза, магнію, калію і фосфору.

Особливість: найбільш висока сумарна харчова цінність.



Вівсяна каша

Багата цінними рослинними білками. Має високий вміст рослинних жирів і, отже, високу енергетичну цінність. Містить глютен. Цій крупі також властиво максимальний вміст харчових волокон. У ній є вітаміни В1, В2, РР, Е, солі кальцію, фосфору, заліза і магнію.

Особливість: висока сумарна харчова цінність. Вона - чудовий адсорбент солей важких металів, що особливо важливо для мешканців великих промислових міст.



Рисова каша

Містить мало білка, але він дуже цінний за амінокислотним складом. Не містить глютену. Найбагатша за змістом крохмалю ( крохмальні зерна дрібні і легкозасвоювані ). У цій крупі мало цукрів, жирів і харчових волокон, але вона відрізняється максимальною енергетичною цінністю.

Особливість: рис - добре засвоюваний дієтичний продукт, який рекомендований при захворюваннях шлунково-кишкового тракту ( за винятком запорів ).



Манна каша ( з пшениці )

Рослинного білка достатньо, але він має низьку біологічну цінність. Містить глютен. В ній багато крохмалю і мало клітковини, жиру, вітамінів і мінеральних солей.



каша для дітейКукурудзяна каша

У ній мало білка, він неповноцінний за складом амінокислот. Це крупа не містить глютену, але в ній багато вуглеводів. Вона - цінний джерело харчових волокон, але в ній мало вітамінів і мінеральних речовин.

Особливість: здатна гальмувати процеси бродіння і гниття в кишечнику.



Пшоняна каша ( з проса )

Неповноцінні білки за амінокислотним складом. У цій крупі багато крохмалю. Вона не містить глютену, але в ній найбільш високий вміст харчових волокон. Має у своєму складі поліненасичені жирні кислоти. Особлива цінність - вміст каротиноїдів і кобальту. Мало кальцію, заліза, цинку, міді.

Особливість: не так давно було виявлено, що пшоно здатне виводити з організму залишкові антибіотики і продукти їх розпаду. Тому при лікуванні антибіотиками рекомендується раз на день їсти пшоняну кашу.



Житнє каша

Вона містить глютен, в ній багато цукрів, пектинових речовин. Характеризується високою активністю розщеплюють крохмаль ферментів. Має кращий склад, ніж пшениця, за вмістом кальцію, фосфору і заліза.

Особливість: володіє високою газообразующей здатністю.



Перлова, ячна каша ( з ячменю )

Містять глютен. У цих крупах також багато крохмалю, калію і заліза.

Особливість: перлова каша вважається трудноусвояемой, тому в харчуванні дітей раннього віку її не використовують.



Манна каша

«Каша манна - любов обманная». Так кажуть, але ще років двадцять тому найпопулярнішою кашею для дітей у всьому світі вважалася саме манна. Зараз відношення до цієї каші змінилося, адже харчова цінність манної крупи відносно низька. Вона містить невелику ( порівняно з іншими крупами ) кількість жирів, вітамінів і мінеральних солей, а також глютен.

Білок має низьку біологічну цінність. Манну кашу не рекомендується вводити як перший круп'яної прикорм, набагато краще «познайомити» з нею дитини ближче до року. Завдяки високому вмісту крохмалю і незначного - харчових волокон, манку часто і ефективно використовують при захворюваннях, що вимагають щадної дієти з легкоперетравлюваними стравами.

Такі крупи, як пшоняна і перлова, завжди вважалися «не дитячими», оскільки вимагають досить тривалої теплової обробки і повільно перетравлюються. Тому перлову кашу краще використовувати в харчуванні дітей старше дворічного віку, а пшоняну, за останніми рекомендаціями Інституту харчування РАМН, - після року-півтора.



на головну

Обговорити тему на форумі
наверх


Користувальницький пошук








missfit.com.ua © Copyright 2007 МиссФит - інтернет-журнал для жінок info@missfit.com.ua
передрук матеріалів з сайту дозволяється з обов'язковим зазначенням активного гіперпосилання на сайт www.missfit.com.ua