← повернутись на головну
Вас цікавить схуднення після вагітності?
Ви хочете знати, як швидко схуднути, позбутися живота, позбавитися від целюліту, зменшити стегна? 
На сторінках інтернет-журнал для жінок MissFit, ви дізнаєтеся все про правильне харчування, про засоби і тренажерах для схуднення!





Харчування годуючої матері

версія для друку

Харчування годуючої матері: основні принципи


Значення раціону харчування годуючої матері для її дитини.

харчування годуючої матеріХАРЧУВАННЯ ГОДУЮЧОЇ МАТЕРІ- це один з основних моментів, що цікавлять новоспечених матусь. У багатьох пологових будинках досі зберігається радянський принцип годування породіль. Мало того, що у цих закладах харчування годуючої матері не відрізняється різноманітністю, так ще і близьким породіль забороняється передавати їм деякі овочі та фрукти, так необхідні для відновлення організму молодої матері та її розвитку малюка. З меню годуючої матері зазвичай рекомендують виключити всі алергени. До них відносять фрукти і овочі червоного та оранжевого кольору. Напевно ви чули таку пораду - в раціоні харчування годуючої матері повинні бути відсутніми морква, червоні яблука, апельсини, мандарини та інше. Мало того, не рекомендується вживати і цілий ряд овочів. У меню годуючої жінки немає місця білокачанній капусті, огірках, помідорах і т.д. Капусту не рекомендують вживати з-за того, що вона здатна загострити процеси бродіння в кишечнику, а огірки слабят маленьких дітей. Навіть якщо вони входять в раціон харчування не саму дитину, а годуючої матері... Якщо почати вивчати властивості кожного продукту, то можна зробити висновок, що більша частина нашого раціону харчування є абсолютно неприпустимою для годуючої матері. Але ж саме з їжі ми отримуємо необхідні нашому організму вітаміни, мінерали та поживні речовини. Варто позбавляти свій організм і організм дитини «будівельного матеріалу»? При недостатньому і поганому харчуванні матері-годувальниці постраждає не тільки її організм, але і організм дитини. Не варто забувати про це.

Основні правила харчування годуючої матері

1. Харчування годуючої матері повинна бути більше калорійним.

Як відомо, в період лактації жінка несе відповідальність не тільки за своє здоров'я, але і за здоров'я свого малюка. Відповідальність ця полягає в забезпечення повноцінним харчуванням своєї дитини, тобто - грудним молоком. Кількість грудного молока та його якість залежить від багатьох факторів і основний з них - харчування годуючої матері. Вже давно відомо, що калорійність раціону харчування годуючої матері повинна бути на 500-700 ккал вище зазвичай. Саме тому дотримуватися дієти для схуднення в період грудного вигодовування не рекомендується. Чому харчування годуючої матері повинна бути більше калорійним? Тому що в період лактації жінка повинна забезпечити не тільки свій організм всіма необхідними поживними речовинами, але і організм дитини. Саме тому раціон харчування годуючої матері повинна містити більшу кількість калорій.


2. Режим харчування годуючої матері.

Годуючої матері рекомендується отримувати живлення кілька разів на день, але потроху. Переїдати також не варто. Бажано перед годуванням малюка трохи перекусити. Вважається, що від цієї кількості молока стане більше. До того ж, такий режим харчування годуючої матері зручний і самій жінці, так як набагато зручніше і корисніше вживати їжу в спокійній обстановці, коли дитина спить. Особливо це рекомендація доречна для жінок, що мають дітей у віці до півроку.


3. Харчування годуючої матері повинне бути різноманітним.

Якщо в раціоні харчування годуючої матері відсутній який-небудь корисний продукт, то це може призвести навіть до авітамінозу у неї і в дитини. Тому, меню годуючої матері не повинно бути одноманітним. Не рекомендується під час годування груддю дотримуватися монодієти ( дієти, які припускають харчування годуючої матері лише одні яким-те продуктом), нехай навіть короткий проміжок часу . Це може призвести до зниження в організмі жінки та в її грудному молоці відповідно білків, жирів, вуглеводів і вітамінів. І якщо сильний дорослий організм ще може впоратися з таким стресом, то дитячий організм буде страждати. Мало того, дитина може відмовитися від грудей і доведеться переходити на штучне вигодовування, що може призвести до проблем шлунково-кишкового тракту у дитини. До того ж, дитячі молочні суміші коштують не дешево. Харчування годуючої матері відіграє величезну роль для розвитку дитини. Навіть такі «сумнівні» продукти, такі як огірки, вживати потрібно, але тільки в невеликих кількостях. Одне з основних принципів харчування годуючої матері - поступове введення в раціон продуктів, які з одного боку потрібні організму, а з іншого - можуть доставити неприємності малюкові. Особливо цей принцип стосується харчування годуючої матері, яка має дитину віком до 3-4 місяців, в період дитячих кольок та інших кишкових розладів у малюка.


4. Роль достатньої кількості рідини в харчуванні матері-годувальниці.

Говорячи про правильне харчування годуючих матерів, не можна не згадати про роль рідини. Під час і після пологів жінка втрачає багато рідини зі свого організму. І її необхідно заповнювати, інакше можна довести організм до зневоднення. До того ж, від кількості рідини, що вживається будете залежати і кількості виробленого молока. Мінімум рідини, яке повинен вживати людина за одну добу - 1-1,5 літра, а влітку і того більше. Годуючій жінці необхідно пити рідини в 2 рази більше. Причому, доведено досвідом, якщо випити хоча б склянку простої питної води за 20 хвилин до годування, то молоко під час годування прийде в більшій кількості.

Які страви повинні бути присутніми в раціоні харчування годуючої матері.

харчування годуючої матеріВ раціоні харчування годуючої матері повинна обов'язково бути присутнім м'ясо. «Суворим» вегетаріанцям варто задуматися... Причому бажано вибирати нежирне м'ясо - свинину, телятину, біле м'ясо птиці. Кращий спосіб приготування - відварювання, а не жарка. Крім м'яса меню годуючої матері повинна включати такі багаті білком продукти, як яйця і риба і молочні продукти. Щодо риби також бажано вибирати нежирні її види - хек, судак, минтай, тріска і т.д. Спосіб приготування той же - варіння. В рибі, крім білків, міститься дуже важливий вітамін D. Молочні продукти дуже важливі для правильного складання меню будь-якої людини і особливо - годувальниці. У молочної та кисломолочної продукції міститься велика кількість білків і кальцію. Кальцій необхідний для хорошої роботи серцево-судинної та інших систем організму. Не обійтися без кальцію і кісткової системи. Саме із-за нестачі кальцію у маленьких дітей виникає таке небезпечне захворювання, як рахіт. Часто доводиться чути такі от історії. У дитини швидко заростає джерельце, і педіатр рекомендував виключити з раціону харчування годуючої матері молочні продукти, так як в них міститься кальцій, з-за якого і відбувається заростання тім'ячка. Така рекомендація в корені неправильна. Недолік кальцію в харчуванні матері-годувальниці призведе до більш серйозних проблем зі здоров'ям і у неї і у немовляти.

Дуже корисні для організму матері і її дитини кисломолочні продукти: кефір, ряжанка, сметана, сир і т.д. Вони допомагають кращою «роботі» кишечника, покращують травлення. У годуючої матері, в раціоні харчування якій містяться кисломолочні продукти, дитина рідше страждає запорами. Але і у вживанні кисломолочних та молочних продуктів також потрібно знати міру. Особливо це стосується рідин. Наприклад, молока не бажано вживати більше 500-700 г в день і стільки ж - кефіру. Інакше у дитини можуть виникнути алергічні реакції. Обов'язкова присутність в раціоні харчування годуючої матері достатньої кількості овочів і фруктів. Клітковина, що міститься в них необхідна для хорошого функціонування травної та кишкової систем організму. До того ж, овочі і фрукти - це ціле джерело вітамінів і мікроелементів. Ніякі синтетичні вітаміни не зможуть замінити натуральні. Також багаті харчовими волокнами гречана, пшоняна, вівсяні крупи. Так що, каші корисні не тільки дітям. Харчування годуючої матері повинне бути повноцінним і збалансованим.


Які продукти повинні бути в харчуванні матері-годувальниці.

Від раціону харчування годуючої матері в прямому сенсі залежить стан здоров'я дитини. Тому слід заздалегідь знати про продукти, які несуть потенційну небезпеку для дітей. З меню годуючої матері бажано повністю виключити солоні, копчені та жирні страви. Небажано вживати консерви, соління, маринади. Матері-годувальниці слід виключити зі свого меню страви з великою кількістю спецій, не часто вживати цибулю, часник ( це може зіпсувати смак молока ). Слід обмежити в харчуванні матері-годувальниці кількість продуктів, здатних викликати процеси бродіння в кишечнику: виноград, цукор, різноманітні кондитерські вироби та солодощі. Один з основних порад педіатрів годуючої матері полягає у виключенні з її раціону харчування тропічних фруктів: апельсинів, мандаринів. Навіть наші вітчизняні червоні яблука, у великій кількості присутні в раціоні харчування годуючої матері, можуть викликати сильну алергію у дитини грудного віку. Тому, якщо вам вже дуже хочеться побалувати себе чим-небудь з перерахованого вище, то хоча б знайте міру. Одна часточка мандарина в щоденному меню годуючої жінки навряд чи зашкодить її дитині... Найсильнішими алергенами, яких варто уникати годуючим матерям у своєму раціоні харчування є арахіс, полуниця, раки, креветки, шоколад. Щоб випадково не нашкодити своїй дитині годуючої матері рекомендується розробити власне меню з урахуванням всіх потенційно небезпечних продуктів.


Напої в меню годуючої матері.

У багатьох матерів, що годують виникають питання щодо того, які напої краще включати в свій раціон харчування. В ідеалі, основним напоєм жінки в період лактації повинна стати звичайна питна вода. Але, звичайно, не сира з-під крана. У ній можуть міститися хвороботворні бактерії, які можуть нашкодити поки ще слабенькому організму дитини. Ідеальним було б включити годуючої матері у своє меню очищену фільтром питну воду або купувати джерельну воду в магазинах.

Ні в якому разі не варто пити газовані напої. Це ж стосується і мінеральної води. Купуйте тільки негазовану мінеральну воду. Гази, що містяться у воді, будуть порушувати процеси бродіння в кишечнику. А, як відомо, малюка і так часто страждають від кишкових кольок. Так чи варто посилювати ситуацію? А всілякі лимонади, особливо дешеві, містять багато консервантів і барвників, які легко проникають у грудне молоко.

Багато молоді включають в свій раціон харчування натуральні соки, які продаються у магазинах. Чи Правильно це? Дивлячись які соки. Зазвичай фахівці рекомендують матерям вводити в їх раціон харчування яблучні соки, причому тільки з зеленого яблука, так як червоне яблуко - це алерген. Слід утриматися від вживання виноградного, томатного соку цитрусових соків.

Обов'язково харчування годуючої матері повинна включати молочні і кисломолочні напої.

Напої, що містять алкоголь, слід виключити. Алкоголь проникає в грудне молоко і може спричинити алкогольне отруєння у дитини ( якщо алкоголь вживається у великих кількостях ). Якщо ж у невеликих, то таке меню годуючої жінки призведе до гальмування розвитку у дитини фізичних і розумових здібностей.

Кава і чай пити можна, але не міцні. В іншому випадку це може негативно позначитися на нервовій системі дитини. І, до речі, такий популярний зараз зелений чай містить навіть більше кофеїну, ніж неміцна кава. Тому з включенням його в свій раціон харчування потрібно бути обережними годуючим матерям. Часто советуемый бабусями чай з молоком не призводить до посилення лактації, але і не шкідливий.

Тепер, сподіваємося, стало зрозуміліше, чому так важливо правильно скласти раціон харчування годуючої матері. Це зовсім не важко, а якщо все ж виникнуть труднощі, то вам з цим важливою справою допоможе консультант з грудного вигодовування. Харчування годуючої матері і здоров'я дитини тісно взаємопов'язані.



на головну

Обговорити тему на форумі
наверх


Користувальницький пошук








missfit.com.ua © Copyright 2007 МиссФит - інтернет-журнал для жінок info@missfit.com.ua
передрук матеріалів з сайту дозволяється з обов'язковим зазначенням активного гіперпосилання на сайт www.missfit.com.ua