← повернутись на головну
Вас цікавить схуднення після вагітності?
Ви хочете знати, як швидко схуднути, позбутися живота, позбавитися від целюліту, зменшити стегна? 
На сторінках інтернет-журнал для жінок MissFit, ви дізнаєтеся все про правильне харчування, про засоби і тренажерах для схуднення!





Солодке дітям. Цукор

версія для друку

Без цукерок?



Ні для кого не секрет, наскільки малюки люблять поласувати солодким. Як до цього ставитися?

Якщо дитина хоча б один раз спробує шматочок тістечка або шоколаду, потім буде вимагати таке частування знову і знову. Деякі батьки закривають на це очі і, відмахуючись, кажуть: «Нічого! Хто в дитинстві не їв солодощі?!» А між тим шкоду від таких пристрастей колосальний, і вам не варто забувати про це.

Існує думка - не давати дітям солодкого до 3 років, а після 3 років обмежувати. Це дуже правильно, адже передчасне вживання цукру дитиною веде до таких наслідків, як:

  • розвиток харчової алергії;
  • надмірна вага малюка;
  • розвиток цукрового діабету;
  • хвороби з вариабельными симптомами ( непереносимість того чи іншого виду цукру );
  • лактазна недостатність ( непереносимість молочного цукру );
  • непереносимість сахарози ( з-за відсутності специфічного кишкового ферменту );
  • галактоземія ( непереносимість лактози і галактози );
  • порушення роботи шлунково-кишкового тракту;
  • карієс.

Збільшення кількості вживаного цукру притуплює смак до солодкого, і малюк не задовольняється меншим його кількістю. Виникає своєрідний «порочне коло».



Цукор і його різновиди

Взагалі цукор - це загальна назва низькомолекулярних вуглеводів - моно - і олігосахаридів. До моносахаридам відносяться глюкоза і фруктоза, до олігосахаридів ( дисахаридам ) - сахароза, мальтоза і лактоза.

Найчастіше до сахарам відносять сахарозу, що складається з лактози і фруктози, однак у продукти харчування ( особливо дитячого ) можуть входити і інші види цукрів: тростинний або буряковий цукор, виноградний цукор, левулеза, або фруктовий цукор, декстроза ( глюкоза ), мальтоза ( полімер глюкози ), а також сироп і його різні види, концентрований сік, мед, лактоза ( молочний цукор ).

Самим нешкідливим цукром вважається лактоза. Вона не має згубного впливу на зуби і легко засвоюється. Безпечно і вживання натуральних видів цукру. Містяться у клітковині фруктів і овочів.

Про добової потреби в солодкому вже багато років сперечаються медики. Так. Вважається, що денна норма цукру для дітей становить:

  • 1-1,5 року - близько 40 г,
  • 1,5-6 років - 60 г,
  • 7-10 років - 70 г,
  • 11-13 років - 85 г,
  • 14-17 років - 100 р.

Але зараз ця точка зору заперечується, і вчені приходять до думки, що дитині до 3 років взагалі не стоїть на продукти харчування вводити цукор, так як щодня вживається їжа вже містить цукор ( фрукти, сік, овочі, каші, кондитерські вироби, хліб ), а в якості ласощів малюкові можуть служити ізюм, сухофрукти, мед.

Корисний та смачний полуденок для малюка
  • свіжовичавлений сік;
  • скибочки яблука або груші;
  • яблука, запечені в духовці і змазані медом;
  • фрукти, змішані з йогуртом;
  • арахісове масло;
  • йогурт;
  • рисове печиво;
  • м'ясний ( печінковий ) паштет;
  • крекери;
  • ягоди і фрукти;
  • сухофрукти і горіхи, але цей вид ласощів не має обмеження.


«Жорстокі» батьки

Традиційна точка зору - висловлювати любов до дитини у вигляді кількості цукерок бере своє, і часто батьки, які хочуть відгородити чадо від солодкого як можна довше, чують від оточуючих: «Як це - не можна цукерку? Які ж ви жорстокі!»

Так що, якщо ви не хочете давати своєму малюку солодкого до 3 років, а потім чим менше - тим краще, запасіться терпінням. Дотримуватися це правило випливає з самого початку. Грудничка годуєте маминим молочком, а якщо потрібно поїти його водичкою, то воду не підсолоджувати.

Якщо не п'є таку воду, приготуйте йому легенький компотик: 1 склянка води, 1 яблуко, 1-2 ягідки кураги, 5 родзинок і 1 плід чорносливу. Все це проварити 5-10 хвилин - і компот готовий. І смачно і поживно. Вам здається, не вистачає цукру? Так це ви звикли, а дитина ще не знає смаку солодкого компоту.

Підійшла пора давати дитині кефір? За статистикою, з п'яти малюків із задоволенням п'є кефір тільки один. Ось тоді-то дбайливі батьки і підсаджують своє чадо на цукор, подслащивая кисломолочні продукти. Є кілька варіантів виходу з такої ситуації.

Купуйте кисломолочні суміші для малюків - це щось типу відомого всім «Снєжка». Але, як правило, на дитячій молочній кухні дають кефір, і батькам простіше давати підсолоджений кефір.

У такому випадку спробуйте додати в кефір печиво - спеціальна, дитяче, або звичайний, але з низьким вмістом жирів і без добавок. Тільки поїти таким кефіром з пляшечки не вийти ( отвір швидко заб'ється ). Краще використовувати поїльник або кружку.

Почніть з пропорції 200 г кефіру + ціла печенюшка, потім поступово зменшуйте вміст печива в напої. Так, печиво теж містить цукор, але не в тій кількості, в якому ви додасте цукор в чистому вигляді.

Влітку готуйте дитині натуральний йогурт, змішуючи зі свіжими фруктами і ягодами. Замінником цукру в тієї ж каші може бути мед або фруктоза, сухофрукти або приготоване вами варення. Фруктоза продається в магазинах, вона солодше харчового цукру. А тому там, де потрібно 2 столові ложки цукру, кладіть 2 чайні ложки фруктового концентрату.

Намагайтеся, щоб дитина бачила менше солодощів в будинку, при ньому самі не їжте шоколад, цукерки та ін. Звичайно, всім хочеться трохи побалувати малюка. Але чому не порадувати якимось екзотичним фруктом або смачною ягодою?



Горішки ласунам?

Всі знають, як корисні та поживні горіхи. Їх навіть рекомендують в лікувальних цілях і для профілактики хвороб. Горіхи багаті вітамінами А, В, Е, а свіжі, не обсмажені горіхи й насіння містять навіть вітамін С.

Зазвичай великим вмістом жиру і білка відрізняються горіхоплідні: волоські та кедрові горіхи, фісташки, арахіс, мигдаль, кешью, а також насіння соняшника та гарбуза.

За калорійністю вони в 3-3,5 рази перевищують хліб і в 4-6 разів м'ясо, овочі і ягоди - в 10-15 разів. Але незважаючи на всі їх корисні якості, вони відносяться до высокоаллергенным продуктів, і використовувати їх у дитячому харчуванні до 3 років не можна.

Коли дитині виповниться 3 роки, горіхи можна акуратно ввести в його раціон, але при цьому врахуйте, що:

  • ними не можна пригощати малюків, які страждають алергією;
  • не рекомендується давати горіхи ( особливо у складі хлібобулочних і кондитерських виробів ) дітям з надлишковою масою тіла;
  • дітей старше 3 років, з урахуванням хорошої переносимості, можна пропонувати мюслі з горіхами і насінням;
  • давати горіхи і насіння окремо або у складі страв дієтологи рекомендують по 50 г 1-2 рази в тиждень;
  • перед тим як дати дитині, горіхи краще просушити і прожарити протягом 3-5 хвилин. Особливо це стосується мигдалю, адже він містить емульсин, виділяє отруйну синильну кислоту. При тепловій обробці емульсин руйнується;
  • для дитини купуйте горіхи і насіння цілими, а не порізаними. Продукт повинен бути нормального кольору ( без яскравої палітри ), не склеєним або запліснявілим.

Зберігати горіхи і насіння найкраще неочищеними в прохолодному місці.



Сухофрукти і зацукровані фрукти

Ці ласощі також користуються популярністю у малюків. Вони характеризуються збалансованим співвідношенням клітковини і органічних кислот, високим рівнем мінералів, містять ряд цінних речовин.

Сухофрукти багаті калієм, кальцієм, магнієм, залізом та іншими мінеральними речовинами. Крім того, вони мають і лікувальні властивості:

  • курага рекомендується при захворюваннях серцево-судинної системи, запорах;
  • чорнослив - при захворюваннях шлунково-кишкового тракту і при підвищеному гемоглобіні крові;
  • груша - при розладі шлунка, схильності до проносів.

У сухофруктах практично немає жирів і мало білків, тому вуглеводи, що містяться в них, легко засвоюються дитячим шлунком.

Чим непоказніший сухофрукт на вигляд, тим краще. Це пов'язано з тим, що багато продавців, щоб надати сухофруктам гарний зовнішній вигляд, використовують різні методи обробки фруктів діоксидом сірки, у результаті плоди зберігають колір, але ось корисними речовинами не поповнюються, а швидше навпаки. Часом яскравість товару надають з допомогою хімічних барвників. Тому краще віддайте перевагу непоказним плодам.

Починаючи з 1-1,5 років, додавайте дитині сухофрукти в каші, компоти і пюре кілька разів на тиждень. Обсяг сухофруктів може бути до 50-100 м ( вже промитих і замочених ) в день, але норму краще не перевищувати. Адже на відміну від свіжих фруктів, сухофрукти містять більшу кількість цукру. Зацукровані ягоди і фрукти в процесі приготування обварюють в цукровому сиропі, а тому вони втрачають вітаміни і поживні речовини, в той час як вуглеводами, навпаки, багаті. Тому слід обмежувати кількість цих продуктів.



Радості на прилавку

Сьогодні у продажу величезна кількість різних ласощів для дітей. Зовсім маленькі діти ще не встигли полюбити ці продукти, а от хлопці старше 3 років з задоволенням випрошують у батьків те чи інше.

Промислово приготовлені морси, киселі і інші солодкі напої за складом відрізняються від тих, які ви можете приготувати вдома. Тому обзаведіться соковижималкою і робіть соки і морси будинку. Вони смачні навіть без цукру та інших підсолоджувачів.

А шипучі газовані напої взагалі не містять велику кількість шкідливих речовин, барвників і цукру. Однак, якщо ситуація така, що обійтися без газованої води не виходить, можна дозволити дитині-дошкільнику в день не більше 150-200 мл ( одна склянка ) магазинного напою.

До речі, і лікарі в цілях профілактики ожиріння не рекомендують давати дітям багато цих калорійних напоїв. Існує також думка, що штучні підсолоджувачі стимулюють гіперактивність і знижують розумові здібності дитини.

Звичайно, зовсім захистити малюка старше 3 років від солодкого у вас навряд чи вийде: то бабуся пригостить внука чи внучку цукеркою, то в дитячому садку діти поділяться солодкими частуваннями один з одним, то знайомі принесуть дитині смачний гостинець.

Ваше завдання - контролювати кількість споживаних солодощів, адже здоров'я дитини - у ваших руках.



Чим замінити магазинні солодощі?

Якщо малюкові хочеться смачненького, можна запропонувати йому невеликий апетитний перекус.

  • Покладіть на теплі оладки будь-які ягоди, шматочки ананаса або скибочки персиків. До оладок можна подати яблучний або грушевий соус. Фрукти очистити від шкірки і насіння, наріжте скибочками. Тушкуйте до м'якості під кришкою в невеликій кількості води. При бажанні додайте корицю або ванілін - це посилить природну солодкість фруктів.
  • Обсмажте на вершковому маслі очищений банан ( до шипіння ), і він стане таким солодким, що його можна використовувати як повидло.
  • Мед слід вводити в дитячий раціон дуже акуратно і стежити за дозуванням, щоб уникнути появи алергії. До 2 років краще не знайомити дитину з цим продуктом.
  • Дуже смачні запіканки з овочів, що містять багато цукру. Так, в дуеті прекрасно виступають моркву і буряк, буряк і яблука. Тільки буряк треба попередньо зварити, а в якості розчину елемента додати до натертим овочів трохи манної крупи або панірувальних сухарів.
  • Підсолодити напої та надати їм вишуканий смак допоможе кориця. Щіпку цієї пряності можна змішати з чайною ложкою ваніліну і додати склянку теплого молока. Вийде смачний солодкий напій.


на головну

Обговорити тему на форумі
наверх


Користувальницький пошук








missfit.com.ua © Copyright 2007 МиссФит - інтернет-журнал для жінок info@missfit.com.ua
передрук матеріалів з сайту дозволяється з обов'язковим зазначенням активного гіперпосилання на сайт www.missfit.com.ua